Vad är skillnaden mellan Schnitzel och Wiener Schnitzel?

Wiener schnitzel är samma sak som schnitzel, eller hur? Inte riktigt. Det råder viss förvirring kring schnitzelfamiljen – vilken är gjord på kalvkött? Vilken är inte det? Det visar sig att skillnaden ligger i vilken köttbit som används. Alla köttkotletter som plattas ut och paneras kan kallas schnitzel, men endast kalvkött kan kallas wienerschnitzel.

Vad är skillnaden mellan Schnitzel och Wiener Schnitzel?

I princip är alla schnitzlar panerade och stekta tunna köttbitar, men endast wienerschnitzel görs med kalvkött.

  • Matlagningsterm: Schnitzel är en matlagningsterm som används för att beskriva kött som stöts tunt, paneras och steks.
  • Huvudingrediens: Schnitzel görs med fläsk, kyckling, nötkött eller kalvkött. En variation av ordet ordet beskriver vilken typ av schnitzel du äter.
    • Wiener schnitzel görs med kalvkött.
    • Hähnchenschnitzel görs med kyckling.
    • Schweineschnitzel görs med fläskkött.

Schnitzel är en matlagningsmetod

Att slå en köttbit till en mjuk bit och sedan lätt belägga köttet med en blandning av mjöl, ägg och brödsmulor och snabbt steka det hela i en stekpanna kallas ”schnitzel”.

Mathistoriker diskuterar metodens verkliga ursprung, men österrikarna har gjort den till sin egen, vilket har gjort rätten till något av en nationalskatt. Schnitzel kan hittas överallt, från högklassiga restauranger till gatukrogar och naturligtvis hemma.

Kännetecknande för schnitzel är att köttet är mycket tunt och att det har ett tunt, krispigt överdrag.

Schnitzel serveras traditionellt med tranbärssylt och potatissallad, men den kan också serveras helt enkelt med en bädd av grönt och en citron som man kan pressa på köttet precis innan man äter.

Wiener Schnitzel innebär kalvkött

Äkta wienerschnitzel är den enda schnitzel som tillverkas av kalvkött och är skyddad som sådan enligt österrikisk lag.

Tyvärr används schnitzel och wienerschnitzel ofta synonymt på menyer utanför den tyskspråkiga delen av världen, så se till att fråga om schnitzeln i fråga är gjord av kalvkött eller fläskkött (en annan populär beredning, och det som vi använder i vårt recept).

Tysk schnitzel (eller Schweineschnitzel) görs traditionellt med fläskkotletter som också paneras tunt och steks i en mjuk och krispig beläggning.

Lämna en kommentar