Vad är skillnaden mellan Café au Lait, Cappuccino, Latte och Macchiato?

Vare sig vi är på väg till skolan eller till kontoret för att jobba är det troligt att de flesta av oss har en resemugg med något koffeinhaltigt i handen.

Ofta när folk beställer kaffe på restaurang så väljer de latte, cappuccino eller macchiato. Det innebär att en stor del av allt kaffe som konsumeras i Sverige innehåller någon variant av kaffe + mjölk + skum.

Här är skillnaden mellan dessa koffeinhaltiga favoriter.

  • Café au lait: hälften bryggt kaffe, hälften varm mjölk.
  • Latte:Espresso med ångad mjölk och tunt skum.
  • Cappuccino: Espresso med tjockt skum och lite ångad mjölk.
  • Macchiato:Espresso toppad med en klick skum, utan mjölk.

Vad är en Café au Lait?

Denna dryck består helt enkelt av hälften bryggt kaffe och hälften varm mjölk. Du kan få lite skum på toppen, men den viktigaste idén är att späda ut det starka kaffet med en generös mängd varm, krämig mjölk.

Vad är en latte?

Latte liknar en café au lait, men görs med en eller tre espresso-shots som hälls i botten av en mugg och toppas med ångad mjölk och ett tunt lager skum. Vissa föredrar att tillsätta espresson sist så att den sjunker genom mjölken och skummet istället, men idén är densamma.

Du kan göra en latte hemma för att spara några pengar och lite tid. Prova något av recepten nedan med det du har hemma.

Vad är en cappuccino?

Vi har alltid sett cappuccino som motsatsen till latte. I en cappuccino används också espresso, men proportionerna mellan mjölk och skum är omvända: lite mjölk, mycket skum. Detta ger en mycket starkare kaffesmak. Nyckeln till en god cappuccino är enligt vår mening ett riktigt bra skum.

Vad är en Macchiato?

Om du gillar riktigt intensiv kaffesmak, prova en macchiato! Det är helt enkelt en espresso toppad med lite skum – ingen mjölk! Vi gillar också en version där vi ersatte skummet med en liten klick vispad grädde. Inget dåligt sätt att vakna upp på morgonen!

Bara några få enkla ingredienser, men många sätt att ändra på dem och göra en drink som passar just din smak.

Vilket är ditt favoritsätt att dricka kaffe?

Lämna en kommentar