Vad är Kumquats och hur kan jag använda dem?

Kumquats kan se ut som små apelsinbarn, men en tugga avslöjar att de är något helt eget. Dessa citrusfrukter – som kan ätas hela – lovar en syrlig syrlighet som ger en bra bakgrund till rika efterrätter som cheesecake, och genom att sticka hela eller skivade frukter tillförs sötma som balanserar de sura tonerna. Älskare av Sweetarts, Sour Patch Kids och andra sötsyrliga godis kommer att välkomna kumquats starka smak.

Vad är Kumquats?

Kumquat är en citrusfrukt som kommer från Sydostasien och som liknar en liten, avlång apelsin, ungefär lika stor som en oliv. Även om kumquats kan hittas i livsmedelsbutiker året runt, sträcker sig odlingssäsongen från november till april, med sin höjdpunkt i december. Det finns två huvudvarianter: Nagami, som är mer avlång och har en mer uttalad syrlig smak, och Meiwa, som är rundare och sötare.

I USA odlas kumquats oftast i Louisiana, Florida, Alabama och Kalifornien, enligt Farmers’ Almanac. Om du bor i någon av dessa stater kanske du till och med har turen att ha en kumquatbuske i din trädgård.

Hur smakar en kumquat?

Kumquats har en syrlig smak med en aning sötma som kommer från fruktens ätbara skal. De har en ljus citrussmak och en stark syrlighet.

Hur köper och förvarar man Kumquats?

Leta efter kumquats som är klart orange och fria från fläckar. Förvara dem på bänken i en dag eller två, eller kyl dem i ungefär en vecka. Planera att använda kumquats snabbt efter köpet eftersom deras tunna skal gör att hållbarheten inte är särskilt lång jämfört med andra citrusfrukter.

Hur äter man en kumquat?

Kumquats kan ätas hela, med skal och allt. De kan ätas råa som mellanmål eller skivade och serveras i sallader. Kokning mildrar fruktens syrlighet, vilket gör kumquats till ett populärt val för marmelad och chutneys samt bakverk. Kanderade kumquats kompletterar rika efterrätter som cheesecakes och kan utgöra en vacker ätbar gåva. Kumquats kan också picklas och saltas.

Lämna en kommentar