Om köttet ändrar färg, har det blivit dåligt?

Vad händer om du har glömt köttfärs eller kycklingbröst i kylskåpet i några dagar? Måste du skrota dina planer på hamburgare eller kyckling till middag? Är det fortfarande säkert att äta eller ska du slänga det?

Den goda nyheten är att även om färgen förändras – vilket kanske inte är lika aptitligt – är köttet eller fjäderfäet fortfarande helt okej att äta om det förvaras på rätt sätt i kylskåp eller frys och konsumeras inom en säker tidsperiod (upp till två dagar för köttfärs och fem dagar för andra styckningsdelar).

När du försöker avgöra om köttet har blivit dåligt, bör du titta på mer än bara färgen. Om köttet eller fjäderfäet luktar illa eller om det känns klibbigt, klibbigt eller slemmigt är det dags att kasta det.

Vad är det som gör att kött och fjäderfä ändrar färg?

Från rött kött till fjäderfä – här får du veta varför kött kan ändra färg och vad det betyder.

Rött kött

Utseendet spelar utan tvekan en stor roll för vad vi anser vara färskt, och när det gäller rött kött är det troligen så att du likställer en ljusröd färg med fräschhet.

Enligt USDA beror färgen på proteinet i köttet, myoglobin, som omvandlas till oxymyoglobin och ger en livlig röd färg när det kommer i kontakt med syre.

Färgen påverkas av faktorer som kost, kön, motion, art och framför allt ålder, vilket kan ge mörkare köttfärg.

Långvarig exponering för luft och ljus kan också göra köttet mörkare när det börjar vara klarrött, vilket du säkert har sett när färdigformade hamburgerpattar börjar bli gråa, men fortfarande är röda eller rosa inuti. Färgförändringar kan också inträffa om rått kött fryses, där det kan blekna eller mörkna i färgen.

Fjäderfä

Liksom för rött kött kan färgvariationer på rått fjäderfä bero på skillnader i kost, ras, motion och ålder. Fjäderfä kan också ändra färg när de är frysta.

Fördärv orsakar dock också förändringar i kycklingens konsistens, smak, lukt och färg.

”Förstörande bakterier kan få kött eller fjäderfä att få en mörk färg, utveckla en obehaglig lukt och bli slemmigt”, står det i en kunskapsartikel på USDA:s webbplats. ”Kött med dessa egenskaper bör inte användas”.

Färgen i sig är vanligtvis inte ett tecken på att fjäderfä har blivit dåligt. Om du har förvarat det säkert i kylskåpet och kycklingen inte är slemmig eller luktar illa bör den vara god att använda.

Lämna en kommentar