Vad är koshersalt?

Om du någonsin har provat mat som är undersaltad eller ännu värre, inte är kryddad alls. Då vet du att salt spelar en enorm roll i matlagning.

Det finns dussintals olika sorters salt, men professionella kockar väljer ofta kosher-salt. Men vad är koshersalt?

Kosher-salt är ett grovt salt. Kosher-saltet har fått sitt namn efter sin roll i den judiska kulinariska traditionen, där salt används mer för att dra ut fukt ur köttet än för att smaksätta det. Storleken på kristallerna i det som kallas koshersalt är idealisk för att fästa vid köttet och dra ut vätskor innan de sköljs bort utan att aggressivt krydda köttet.

Med koshersalt är det lättare att behålla kontrollen över hur salt din maträtt blir på grund av kornens storlek. Om du vill smaksätta som en kock ska du ha en behållare fylld med kosher salt i köket.

Den egentliga skillnaden mellan kosher salt och vanligt salt är att kosher salt är mer grovkornigt. Amerikanska recept använder sig ofta av kosher salt, i Sverige är den närmaste motsvarigheten grovkornigt salt. Flingsalt fungerar bra som ersättning om du tillagar kött men i princip vilket salt som helst fungerar. Tänk dock på att om du använder ett finkornigt salt att du antagligen behöver använda lite mindre än vad receptet anger. I alla fall om receptet anger mängden i volym.

Vad är skillnaden mellan salt och kosher salt?

Koshersaltkristallerna är betydligt större och grövre än vanligt bordssalt. Om du skulle mäta ut en matsked av varje, skulle finkornigt bordssalt väga nästan dubbelt så mycket som kosher-salt.

Kan man köpa koshersalt i Sverige?

Koshersalt är ganska svårt att få tag på i sverige, det finns dock att köpa online och hos vissa affärer som specialiserar sig på Amerikansk mat.

Kan man ersätta koshersalt med vanligt salt?

Det korta svaret är ja. Du måste dock justera beloppet. Börja med halva mängden och smaka sedan av innan du fortsätter.

Vilket är det bästa substitutet för koshersalt?

Välj mellan havssalt, fint grovt salt, rosa salt, i princip alla salter som inte har en fin sandliknande konsistens, vilket gör det enkelt att byta ut dem 1:1. Om ett fint salt är ditt enda alternativ, kom bara ihåg att börja med mindre än den erforderliga mätningen, eftersom du alltid kan lägga till mer, men inte mindre.

Lämna en kommentar