Hur man mikrovågsugnar korv

Oavsett om du äter det till frukost, lunch eller middag är korvar fyllda med protein och en stor mängd näringsämnen. Från pölse till chorizo är de en utmärkt måltid att servera när som helst.

Det kan vara skrämmande att laga korv utan att det blir en röra på något annat sätt än i ugnen eller på spisen. Men med mikrovågsugn är det enkelt och bekvämt att tillaga korv på bara några minuter.

Hur mikrovågsugnar man korv? 

Lägg korven på en mikrovågsugnssäker tallrik och täck den med ett lock, en fuktig pappershandduk eller en mikrovågssäker plastfolie med ventilerande hål för att släppa ut ångan under tillagningen.

Mikra på hög effekt i 2 till 5 minuter beroende på antalet korvar, korvarnas storlek och apparatens effekt. Stanna mikrovågsugnen och vänd korven efter varje minut för att fördela värmen jämnt.

Kontrollera korvarnas innertemperatur före servering. Se till att insidan inte längre är rosa och att innertemperaturen når 74 grader Celsius för att den ska vara säker att äta.

Tänk på att korv som förvaras i frysen måste tinas upp i mikrovågsugnen innan den tillagas eller värms upp på nytt. Korrekt upptining förhindrar explosioner eller ojämn värme vid servering.

I den här artikeln ska vi berätta om säkra sätt att tillaga korv i mikrovågsugn. Nedan besvaras ofta ställda frågor om tips för mikrovågsugn och tillagningstider för att tillaga korv i mikrovågsugn utan att smaken eller konsistensen förändras.

korvar på grill

Kan man tillaga korv i mikrovågsugn?

Ja, du kan laga korv i mikrovågsugn. Det är ett säkert och effektivt sätt att tillaga korv till en korrekt innertemperatur på 74 C för att den ska vara säker att äta.

Du får dock inte den mörka karamelliserade ytan som du kan få genom att steka i ugnen eller steka i stekpanna.

Varför exploderar korvar i mikrovågsugn?

Vid användning av mikrovågsugn har korvar med hölje en tendens att explodera eftersom trycket byggs upp inuti. Korvbitar eller frukostkorvar som inte har något hölje exploderar dock inte.

Mikrovågsugnen fungerar så att mikrovågor skapar friktion som värmer upp vattenmolekylerna i köttet. Vatteninnehållet förvandlas till ånga som kräver mer utrymme, och höljet har inte tillräckligt med utrymme inuti.

Det ökade trycket kan därför inte hållas uppe av höljet och det spricker eller exploderar.

För att förhindra att korven exploderar vid tillagning eller uppvärmning i mikrovågsugn, kan du göra några hål i höljet runt om så att ångan kan komma ut.

Hur länge ska man mikrovågsugna korv?

I allmänhet tar korv 1½-3 minuter att mikrapå hög effekt i en 1000-watts apparat. Mikrovågstiden kan dock variera beroende på vilken typ av korv du använder, antalet bitar och mikrovågen.

Här är korvtyper och mikrovågstid baserat på en portion i en mikrovågsugn med 1000 watt:

  • Chorizo: 2 till 3 minuter
  • Italiensk korv: 3 till 4 minuter: 3 till 4 minuter
  • Frukostkorv: 2 minuter
  • Bratwurst: 3 till 4 minuter

Låt den kokta korven stå i den varma mikrovågsugnen i en minut eller två innan du tar ut den. Juicen kommer att sjunka, värmen kommer att fördelas jämnt och fyllningen kommer att bli mörare.

Tips för att mikrovågsugna korv

När du har ont om tid kan du tillaga färdigkokt korv i mikrovågsugnen. Se till att korvarna är helt upptinade i förväg för att undvika enkla missöden.

Även om mikrovågsugnen är praktisk och superlätt att få ett fullvärdigt resultat, finns det nackdelar om du inte följer instruktionerna noga.

Här får du mikrovågsugnstips för att tillaga korv på rätt sätt:

  • Använd ett mikrolock för att förhindra att olja sprutar under tillagningen.
  • Om du inte har något lock, lägg en fuktig pappershandduk över korvarna och en torr under för att absorbera eventuellt fett under tillagningen.
  • För att påskynda uppvärmningen kan du sticka varje korv med en gaffel eller en vass kniv på alla sidor så att ångan släpps ut i stället för att expandera och explodera.
  • Vänd korvarna så att de steks på alla sidor med 1 minuts mellanrum.
  • Minimera antalet korvar och överfyll inte mikrovågsugnen. Ge tillräckligt med utrymme mellan varje bit för bästa resultat.
  • Täck med ett mikrovågsugnssäkert lock eller mikrovågsugnssäker plastfolie med hål så att ångan lätt kan komma ut.

Bästa sättet att mikra korv

Det bästa sättet att mikrovågsugna korv är att använda rätt effekt och i korta intervaller rotera sidorna så att den inte exploderar i mikrovågsugnen.

Oavsett om det är frukostkorv eller kryddad chorizo utan tarm, använd alltid en maträtt som är godkänd för mikrovågsugn och täck den med ett ventilerat lock, en fuktig pappershandduk eller plastfolie med hål så att ångan kan släppas ut.

Beroende på korvtypen ställer du in mikrovågsugnen och tillagar den på hög eller medelhög effekt i 2 till 5 minuter. Kontrollera korven efter 1 minuts intervaller för att vända den på en annan sida för jämn uppvärmning och för att kontrollera att den är klar.

Att täcka korvarna med hushållspapper under och över dem hjälper också till att absorbera fettet och förhindra att det sprutar.

Använd en kötttermometer för att kontrollera innertemperaturen och se om den når 74 grader Celsius för att de ska vara säkra att äta.

Slutsats

Mikrovågsugnen gör det enkelt att laga korv. Den förkortar tillagningstiden, mindre fett och inga stänk och därmed mindre kladd att städa upp.

Korvar med hölje exploderar dock oftast i mikrovågsugn. Anledningen är att apparaten exciterar vattenmolekylerna inuti korven och kokar vatten till ånga.

Med ett hölje finns det inget sätt för ångan att komma ut. Detta leder till att höljet går sönder och korven exploderar.

Tina eller tina korvar före mikrovågsugn för bästa resultat. För över korvarna från originalförpackningen till en korvkokare eller en skål för mikrovågsugn och täck med ett lock.

Mikrovågsugn på hög effekt eller justera effekten om det behövs. Om mikrovågsugnen har en effekt på 1 000 watt, låt den stå i 2 till 5 minuter eller tills korven når en säker innertemperatur på 74 grader Celsius för att den ska kunna serveras utan risk.

Lämna en kommentar