Typer av äpplen – de mest populära sorterna

Det finns bokstavligen tusentals olika äppelsorter som odlas över hela världen, men i det här inlägget fokuserar vi på några typer som är relativt vanliga i stormarknader och trädgårdar.

Äpplen är en fantastisk frukt att laga mat med, och de finns i många olika varianter. I Sverige finns det olika typer av äpplen som kan köpas när som helst under året, men vissa äpplen finns bara tillgängliga när det är säsong.

Även om äpplen vanligtvis konsumeras som snacks kan de också ingå i efterrätter, smoothies, juice och fruktsallader!

Pink Lady

Pink Lady-äpplen är en läcker äppelsort som är mest känd för sin söta och krispiga smak.

Dessa äpplen har sitt ursprung i Australien, men odlas nu över hela världen. De är ett utmärkt mellanmål när de äts råa eller tillagas i pajer, tårtor, sallader och mycket mer!

John Cripps var uppfödaren av Pink Lady och sorten uppföddes i början av 1970-talet och upptäcktes i slutet av 1970-talet av John Cripps och hans team.

John Cripps korsade Golden Delicious-äpplet med den australiensiska sorten Lady Williams.

Jazz

Jazzäpplen kom från Nya Zeeland på 1980-talet. De är fortfarande populära i många länder på grund av sin syrligt-söta smak och krispiga konsistens.

Det unika Jazz-äpplet är en kombination av de populära Braeburn- och Gala-äpplena.

Den har ett ljusrött skal med ljusgrönt fruktkött och vita frön.

Empire

Empire-äpplen är en av de mest populära äppelsorterna i USA. De är kända för sin söta, saftiga smak och sitt tjocka skal och är ett perfekt mellanmål eller ett perfekt komplement till alla recept.

Köttet på ett Empire-äpple är vanligtvis otroligt vitt och uppfriskande krispigt.

De har en söt, fyllig smak med inslag av honung, aprikos och ananas. Fruktköttet är tätt och saftigt men inte lika fast som andra äppelsorter som Granny Smiths.

Cox

Familjen Cox har odlat äpplen på de brittiska öarna i över 100 år. De har funnits sedan 1896 och deras gård är en av de äldsta gårdarna i England, belägen på en vacker sluttning med utsikt över Devon. Gården består av mer än 130 hektar med äppelträd, päronträd och till och med vilda blommor! De blev snabbt berömda för sitt saftiga, fasta fruktkött – som är perfekt för pajer!

Bramley

Bramley-äpplen är en typ av matäpple med ursprung i England. De är syrliga och saftiga, men syran jämnar ut sig när de tillagas. De är den perfekta frukten för matlagning eftersom de håller sin form bra samtidigt som de behåller sin intensiva smak. De passar utmärkt till pajer och äppelmos!

Gala

Gala-äpplen är en typ av äpple som har sitt ursprung i en engelsk trädgårdsodling som tillhörde James Grieve. Grieve anses ha odlat de första galaäppelträden som sedan introducerades i handeln 1873 av hans svärson Thomas Burston.

Ordet ”gala” kommer från det gamla latinska ordet för en festival och användes som en synonym för en fest under viktoriansk tid. Frukten har sedan dess blivit synonymt med fest och gott humör!

Gala-äpplen är en äppelsort som odlas i USA och Storbritannien. De är små, söta och saftiga med en krispig konsistens. Den rödskaliga frukten kan ätas rå eller kokas till pajer, tårtor, såser eller chutneys.

Om du letar efter en läcker äppelsort som är lätt att hitta i Sverige kan Gala-äpplen vara något för dig. De är också ett utmärkt val om du letar efter ett äpple som kan lagras bra.

Golden Delicious

Golden Delicious-äpplen är en äppelsort som har sitt ursprung i West Virginia. De har en söt, lätt syrlig smak och passar utmärkt som mellanmål eller för bakning.

Eftersom Golden Delicious-äpplen är så smakrika och mångsidiga är de den perfekta ingrediensen för alla recept!

Färgen är guldgul, därav namnet. Den har en långsträckt form och är medelstor i vikt.

Golden Delicious-äpplen är en äppelsort som odlas i USA och runt om i världen. De har ett långt, glansigt skal och en söt smak som är perfekt för matlagning eller för att ätas direkt från trädet. De är också utmärkta att lägga till i sallader, såser, pajer eller andra bakverk.

Golden Delicious-äpplen har också en längre hållbarhet än de flesta andra sorter – de kan hålla i upp till fem månader om de förvaras på rätt sätt.

Granny Smith

Granny Smith-äpplen är syrliga, krispiga och gröna i färgen. De är också mångsidiga, vilket gör dem perfekta att äta hela eller skära upp i skivor för ett hälsosamt mellanmål i farten.

Denna äppelsort har sitt ursprung i Australien och togs med till USA av nybyggare 1868. Granny Smith-äpplen utvecklades omkring 1850 av Maria Ann Smith på hennes gård nära Sydney i New South Wales.

Det är lätt att förstå varför denna typ av äpple blev populär bland hemmakockar: det har en syrlig smak och kan användas till både söta och salta rätter!

På grund av sin unika smak och syrlighet används Granny Smith-äpplen ofta i matlagning.

Belle de boskoop

Belle de Boskoop är en äppelsort som har sitt ursprung i Boskoop, Nederländerna, där den skapades 1856. Bland varianterna finns en röd, gul och grön version. Detta rustika äpple är fast, syrligt och väldoftande.

Äpplet är gröngrått med röda inslag och tål att tillagas. Generellt sett har Boskoop-sorter en mycket hög syrahalt och kan innehålla mer än fyra gånger mer C-vitamin än Granny Smith eller Golden Delicious.

Dess syrlighet och fasta fruktkött gör att äpplet inte lämpar sig att äta som det är men det är ett utmärkt matäpple! Det här är mitt favoritäpple när jag ska laga äppelpaj.

Lämna en kommentar