Hur man fryser in hummus

Om du gillar hummus och har rester av hummus hemma undrar du säkert om man kan frysa hummus? Ja, du kan absolut frysa hummus och här får du lära dig exakt hur du gör det.

Det är inte svårt att frysa hummus, men det finns några knep som gör det till en mycket bättre upplevelse.

Kikärtsröran, som man tror kommer från Egypten, är unik. Den är inte bara hälsosam, utan smakar också fantastiskt.

Eftersom du naturligtvis inte vill att detta mellanmål ska gå till spillo, går vi nu vidare till frysning av hummus.

Kan man frysa in hummus?

Kan hummus frysas? Det korta svaret är ett definitivt ja. Det längre svaret är att du måste se till att förvara den på rätt sätt, för när den väl är öppnad håller den inte längre än en vecka i kylskåpet. Men du kan frysa in den längre i frysen med några enkla försiktighetsåtgärder.

Hur man fryser hummus

Steg 1: Välj din behållare.
Innan du börjar frysa din hummus rekommenderar jag att du analyserar vilken behållare du tänker använda. Är den fryssäker?

Många behållare spricker vid intensiv kyla. Du vill inte förstöra din hummus av misstag.

Se därför till att din behållare är frysvänlig och lufttät så att ingen luft kan nå hummusen inuti.

Steg 2: Lägg hummusen i behållaren.
Det här steget verkar först uppenbart, men det är det viktigaste steget.Fyll behållaren endast delvis,sluta när den är tre fjärdedelar full.

Om du fyller den till toppen får hummusen inte utrymme att expandera när den fryser. Det gör det också lättare att tina hummusen.

Steg 3: Tillsätt olivolja.
Häll lite olivolja över hummusen när du har överfört den till behållaren. Detta beror på att din hummus kan bli torr och spröd i frysen med tiden, och olivolja hjälper till att behålla konsistensen.

Steg 4: Lägg den i frysen.
Placera den först längst bak i frysen. På så sätt får den en snabb och fast frysning. Därefter kan du flytta runt den i frysen för att skapa utrymme efter behov.

Du kan frysa in hummus i flera månader, men när du väl har tagit ut den ur frysen ska du försöka äta den inom en vecka, annars blir den dålig.

Hur man tinar upp hummus

Steg 1: Ta ut hummusen ur frysen och ställ den direkt i kylskåpet.
För att tina hummusen måste du först föra över den från frysen till kylskåpet och låta den ligga där över natten, eller åtminstone i några timmar. Att ta den direkt från frysen och ställa den i rumstemperatur kommer att orsaka kondens och förstöra smaken.

Steg 2: Rör om i hummusen före servering.
När den har tinat måste du blanda den igen, använd en sked. Frysningen kommer att ha separerat vätskan från de halvflytande ingredienserna, du bör behöva blanda ihop dem igen.

På så sätt får hummusen tillbaka sin konsistens och den ursprungliga smaken.

Hur vet du när hummus har blivit dålig?

Det enklaste sättet att kontrollera om hummusen är förstörd är att lukta på den. Om det luktar som om dem har surnat, ska du inte smaka på den. Chansen är stor att den har blivit dålig.

Hummus har vanligtvis ingen stark doft eller arom, så om din hummus luktar betyder det att en av ingredienserna inte längre är säker att konsumera.

Om du inte planerar att frysa in din hummus, förvara den inte längre än en vecka efter att du öppnat förpackningen. Även med konserveringsmedel håller den inte längre än 6-8 dagar efter öppnandet om den lämnas i kylskåpet.

Hur länge håller hummus i frysen?

Visste du att hummus kan hålla i upp till fyra månader i frysen? Det är goda nyheter om du är en hamstrare och älskar att fylla på lager. Men om du är ett stort hummus-fan kommer du att märka att smaken och konsistensen förändras ju längre den har varit fryst, vilket kan förstöra smaken.

Tips och tricks

  • Ett viktigt knep för att frysa in hummus är att frysa in den i små mängder. Ju mer du fryser in i en omgång, desto längre tid tar det att tina, och det innebär också en risk för att behållaren spricker och förstör all hummus som du så omsorgsfullt har fryst in.
  • Kom ihåg att tillsätta olja på toppen av hummusen innan du förseglar behållaren – det påverkar inte smaken och hjälper till med konsistensen.
  • Visste du att du också kan använda hummus som ett pålägg i stället för en dipp? Bred bara ut det över ditt surdegsbröd och ät det till frukost – det är gott och hälsosamt på samma gång.
  • Du kan också använda hummus som salladsdressing eller som extra smak till en kycklingbaserad maträtt.

Slutord

Hummus är ett hälsosamt mellanmål som du antingen kan köpa i affären eller göra själv. Så länge du vet hur du ska förvara den kan du njuta av den i flera månader framöver!

Lämna en kommentar