Träd med röda bär

Nypon

Nyponens färg varierar från orange till röd.Efter att man rensat bort fröna kan fruktköttet användas till att göra saft, soppa, marmelad och geléer. Nypon är väldigt rikt på C-vitamin. En sak att lägga på minnet är att nypon är en användbar frukt vid en överlevnadssitutation eftersom de innehåller en del kolhydrater och sitter kvar in på vintern. Nyponen kan svartna men är fortfarande ätbara.

nypon

Oxel

Oxel påminner om rönn men trädet är mycket större. Förr i tiden så torkades bären och användes som utfyllnad i mjöl. Oxel går också bra att göra gelé på.

Rönn

Precis som ordspåket så är rönn surt. I geléer och marmelader är de dock väldigt goda. Tänk på att plocka dem efter första frosten eftersom kylan förbättrar smaken. Kan du inte bärga dig och absolut vill plocka bären så kan du slänga in dem i frysen i ett par timmar för att simulera nattfrost och göra bärens smak bättre.

Idegran

Idegran är ett relativt stort barrträd som ofta odlas i trädgårdar och kyrkogårdar för dess fina gröna färg och för dess röda bär. Bären är dock giftiga och är endast användbara i prydnadssyfte.

Dess täta barrväxt gör att de är ett perfekt insynsskydd, dessutom ger de mat till vissa fåglar som tål de giftiga bären.

Hagtorn

Även hagtorn används ofta i häckar och är ett trevligt dekorationsträd. Det har bär med fin intensivt röd färg som fåglar, ekorrar, kaniner mm. tycker om. Det går att äta hagtorn så länge du tillagar dem först. Enligt vissa så främjar bären hjärthälsa.

Generellt sett så gillar hagtorn mycket sol men kolla upp vad just din variant gillar (det finns en massa olika typer av hagtorn).

Järnek

Vanlig järnek återfinns i större delen av europa. I svenskt klimat är det dock mest blå järnek som växer, den tål nämligen vårt relativt hårda klimat.

I de länder där järnek växer brukar de ses som en symbol för julen. Antagligen på grund av deras fina glansiga blad och fina röda bär som ofta används i julkransar och andra dekorationer.

Likt idegran så är järnek ett perfekt insynsskydd.

järned med röda bär

Körsbärsträd

Körsbärträd ger inte bara smakrika röda bär, blommorna är också otroligt vackra. Till skillnad från många andra träd som jag listat så ger körsbärsträd bär som är otroligt goda att äta som de är.

Undantaget är dock surkörsbär, dessa blir dock väldigt goda i sylter och olika typer av kompotter.

Körbären mognar under sommaren och båda typerna av körsbär går givetvis bra att baka med.

Lämna en kommentar