Kan man frysa in mascarpone?

Mascarpone är mångsidigt! Det kan användas som tillbehör till en fruktsallad och utgör basen till många italienska efterrätter.

Som med många andra mejeriprodukter så är förvaringen ett problem. Så går det att frysa in den överblivna mascarponen man använde när man gjorde cheesecake eller någon annan delikat efterrätt?

Det korta svaret är ja men det finns vissa förbehåll.

Kan man frysa mascarpone?

Ja, det går bra att frysa in mascarpone i upp till fyra månader. Mascarpone fryser in bättre än de flesta andra typer av ostar.

Resultatet varierar dock och att frysa mascarpone flera gånger är inte en bra idé.

Hur man fryser mascarpone

Det som gör mascarpone så gott är dess krämiga konsistens. Det är därför viktigt att vara noggrann när man fryser in denna ost så att man inte får en grynig och tråkig röra.

Det första du bör göra är att röra om i mascarponen. Om den har stått i kylen ett tag så har antagligen lite vätska separerat från osten. Innan infrysning så är det bäst om man rör om i mascarponen så att det blir en jämn ”smet”.

Härnäst bör du ta en lufttät behållare (förslagsvis en plastbehållare). Häll upp mascarponen, allra helst ska det vara så lite luft kvar i behålllaren som möjligt. Om du inte riktigt litar på att behållaren är 100% lufttät så kan man ta det säkra före det osäkra och slå in behållaren med gladpack. En riktigt tät behållare minskar risken för frysskador eller att osten plockar upp aromer från andra saker som ligger i frysen.

Efter detta så är det bara att frysa in!

Hur man fryser in rätter med mascarpone i.

Vi har precis lärt oss hur man fryser in mascarpone men hur är det egentligen med färdiga maträtter med mascarpone i?

Cheesecake:

Det går att frysa in cheesecake med mascarpone men risken är att konsistensen ändas något.

Slå in cheesecaken i gladpack och sedan aluminiumfolie. Lägg sedan i en fryspåse. Det kan vara en bra idé att packa in individuella bitar beroende på om du tänkte äta några bitar i taget eller inte.

När det är dags att tina så bör du göra detta i kylen över natten. Om Cheesecaken tinar för snabbt så förstör det konsistensen.

Tips för att frysa in mascarpone

Här är några tips för att få riktigt bra resultat när du fryser in din mascarpone.

frys in portionsvis.

Mascarpone fryser inte om bra. Man vill inte gärna tina upp en stor bit mascarpone och sedan vara tvungen att slänga hälften. Dessutom så går upptiningen snabbare med portionsförpackad mascarpone.

Tina upp sakta. Frys inte upp för snabbt. Även om det kan vara lockande att försöka skynda på frysprocessen genom att låte mascarponen stå ute på köksbänken. Detta är dock inte en bra idé. Tina alltid upp i kylskåpet annars blir mascarponen gryning och tråkig.

Rör om efter upptining. Efter att osten har tinats upp så kommer lite vätska att ha separerat rör om ordentligt för att se till att vätskan distribueras i hela ostmassan.

Hur länge kan man frysa in mascarpone?

Mascarpone håller i upp till fyra månader i frysen. Efter det är risken stor att konsistensen har blivit konstig även om den inte är farlig att äta.

Ett tips är att skriva infrysningsdatumet på mascarponen!

I frysen så håller mascarpone i fem till sju dagar.

Hur tinar man upp mascarpone

Mascarpone ska tina lååångsamta. Ta ut den ur frysen dagen innan och lägg den i kylen. Det ta ca 12 timmar för osten att tina beroende på hur stor den infrysna biten är.

Fryser mascarpone in bra?

Mascarpone fryser in bra om man använder den inom ett par månader och ser till att tina långsamt. Mascarpone smakar inte så mycket så smaken påverkas inte. Konsistensen kan förändras lite men om man följer min guide så blir resultatet bra och antagligen kommer du inte märka någon skillnad mot färsk mascarpone.

Lämna en kommentar