Stora listan över olika örter

Oavsett om du letar efter inspiration för att starta din egen kryddträdgård eller om du bara är nyfiken på att lära dig mer om olika typer av örter och deras användningsområden har vi sammanställt den ultimata listan.

Matlagningsörter har använts som matlagningsingredienser i århundraden. Det finns många olika typer av örter för matlagning och alla har sina egna syften i köket. Vissa, som basilika och timjan, används ofta för att krydda rätter med en jordig smak, medan andra, som koriander och persilja, ger en fräsch smak till alla rätter.

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera de olika användningsområdena för dessa vanliga örter som används i matlagning.

Basilika

Vetenskapligt namn:Ocimum basilicum

Basilika är en mycket aromatisk ört som är mest känd för att användas i grön pesto, men den används också i pastasåser, sallader, soppor och vinäger.

Basilika är en vanlig ört som används i italiensk matlagning. Den har en söt, pepprig smak och doftar underbart!
Om du vill odla basilika hemma kan den odlas inomhus på fönsterbrädan eller utomhus i krukor.

Rosmarin

Vetenskapligt namn:Rosmarinus officinalis

Rosmarin är en vintergrön buske med en intensiv smak som ofta används till kötträtter, särskilt till lamm och kyckling. Rosmarin kan också blandas med olivolja och droppas över rotfrukter innan de steks.

Att laga mat med rosmarin är ett utmärkt sätt att framhäva smaken i din maträtt. Örten har en distinkt, lätt pepprig smak och är perfekt för att steka potatis eller lammkött. Den passar också bra ihop med tomater och kan användas i såser som pesto eller marinara.

Du kan läsa mer om rosmarin här.

Salvia

Vetenskapligt namn: Salvia officinalis

Salvia är en tålig vintergrön buske som är grågrön i färgen. Salvia används för att smaksätta fyllning, ost och i vissa örtteer.

Salvia kan också användas till många kötträtter, särskilt fläsk och kyckling. Salvia har en intensiv smak och lite av denna aromatiska ört räcker långt.

Salvia är en ört som har använts i århundraden i alla möjliga rätter. Den är perfekt för fyllning, stekning och mycket mer.
Bladen är krispiga och gröna med en jordig doft. Du kan också använda torkad salvia för att göra egna kryddor, korvar, köttbullar eller brödsmulor för att belägga kött.

Koriander

Vetenskapligt namn: Coriandrum sativum

Koriander, även känd som koriander i vissa delar av världen, är en tålig ettårig växt vars blad används i curryrätter, soppor, grytor, chutneys, såser och sallader.

Koriander, en av världens mest populära örter, är en integrerad del av många kök i Asien. Den har en lätt citrussmak och används ofta som strössel på tacos eller som krydda i en curry.

Växtens frön används också som en krydda i många curryrätter samt i dip och såser.

Dill

Dill är en vanlig ört som har använts i århundraden i matlagning. Dess delikata smak ger djup åt rätter som fisk, potatis, såser och soppor. Dill finns färsk eller torkad i de flesta stormarknader.

Dill är en växt som smakar som anis och luktar som fänkål, vilket innebär att den också är behagligt doftande. Den används oftast i skandinavisk matlagning (tänk gravlax) och som garnering i soppor och sallader. Dill har odlats sedan medeltiden för att smaksätta pickles, såser och andra rätter.

Persilja

Persilja har en lätt och fräsch smak och används ofta som ingrediens i soppor och såser för att ge dem mer komplexitet. Persiljas mångsidighet innebär att den också kan ätas rå, hackad över vissa pastarätter eller till och med bara strödas över sallader för att få lite extra smak och färg!

Mynta

Oavsett om du lagar mat med färsk eller torkad mynta kan det vara en kraftfull ört. Nyckeln är att veta hur man använder den för att få ut den bästa smaken och aromen av din maträtt.

Mynta används i allt från att smaksätta såser till att göra te. Mynta är en aromatisk ört med blad som ofta är gröna eller lila, beroende på vilken sorts mynta som används.

Om du vill använda färsk mynta i din matlagning är det viktigt att du inte hackar alla blad, eftersom det gör att det du lagar blir för blött (gott men blött). Istället drar du av ett blad och antingen gnuggar det mellan fingrarna eller krossar det lite innan du lägger det i den maträtt du lagar.

För vissa rätter, t.ex. lammskinkor, kanske du till och med vill blanchera bladen först, eftersom de kan få en bitter smak om de tillsätts råa.

I recept där persilja krävs i stället för mynta, ersätt 1 matsked finhackad mynta med 2 matskedar persilja när du mäter ut ingredienserna.

Timjan

Timjan är en mycket populär ört som kan användas i många olika rätter. Den används ofta i matlagning från Medelhavet och Mellanöstern, men den har också sin plats i det franska köket. Timjan ger smak åt kyckling och grönsaker samt soppor, grytor, såser och dressingar.

Gräslök

Gräslök är en delikat ört som kan användas färsk eller torkad i många rätter. De har en subtil lökarom och milda vitlökstoner, vilket gör dem perfekta för att ge djup åt en maträtt utan att överrösta de andra smakerna.

Du kan använda gräslök rå som en del av en aptitretare eller blanda den i sallader och pastarätter efter tillagning. Du kan också torka dem genom att hänga dem upp och ner på ett snöre tills de är krispiga innan du använder dem i soppor och grytor. Om du vill ha en så färsk smak som möjligt kan du klippa av det du behöver precis innan.

Jag har skrivit en längre artikel om gräslök här och en artikel om hur man förvarar gräslök här.

Lagerblad

Laurentia är en typ av ört som vanligtvis växer i medelhavsklimat och asiatiska klimat. De används ofta som en aromatisk krydda i matlagning, men de kan också användas för att göra te eller för medicinska ändamål. Bay leaves är en populär ingrediens i det indiska köket.

Laurierblad är en väldoftande ört som ger rätter som grytor och soppor en smak av jordnöt. De är vanligast i medelhavsköket men kan användas i alla typer av matlagning, från det franska köket till indiska curryrätter.

Det finns inget rätt sätt att använda lagerblad; de flesta använder torkade lagerblad, medan andra tillsätter färska lagerblad i slutet av matlagningsprocessen. Om du vill lära dig hur man torkar lagerblad kan du läsa mer här.

Oregano

Oregano är en typ av ört som traditionellt används i medelhavsrätter, och den är också huvudingrediensen i italienska kryddor som pizzasås. Oregano har en söt, kryddig smak som kan göra vilken maträtt som helst mer smakfull.

Du hittar oregano på pizza och pastarätter, på grönsaker innan du steker dem eller grillar dem och i såser som du kan doppa bröd i.

Den har använts i matlagning över hela världen i århundraden. I Italien lägger man den på pizza, i Grekland lägger man den till kötträtter och i Mexiko blandar man chilipulver med den för att göra salsa.

Oregano är ett enkelt sätt att smaksätta nästan allt!

Dragon

Dragon är en flerårig ört som är mest känd för sin användning i det franska köket. Dragon har en lakritsliknande smak och används i rätter som béarnaisesås, kyckling à la king, coq au vin, dragonvinäger och bouillabaisse. Den kan också användas för att göra te eller tillsättas färsk i sallader.

Lämna en kommentar