Så länge håller pizza

Du beställde ett par stora pizzor till en fest och åt inte upp alla. Resterna lämnades på bänkskivan över natten och nu undrar du om de fortfarande är säkra att äta. Blir överbliven pizza dålig?

Eller så har dina sista gäster just gått och du håller på att städa upp. Du vill spara den överblivna halva pizzan till frukost och undrar hur du ska göra.

Om något av dessa scenarier låter bekant är du på rätt plats. Nedan talar vi om förvaring, hållbarhet och tecken på förstörd pizza. Läs vidare.

Hur man förvarar pizza

När du är klar med pizzan ska resterna läggas i kylskåpet. Ju snabbare de hamnar där, desto bättre.

För att vara på den säkra sidan bör du kyla dem inom två timmar efter att pizzan har kommit fram. Det beror på att lättfördärvliga livsmedel inte bör ligga längre än så i rumstemperatur för att förbli säkra.

VARNING

När maten varken är varm eller kall är den i farozonen. Det är då bakterier (som Salmonella eller E. coli) förökar sig snabbt och kan växa till nivåer som kan orsaka matförgiftning.

Om din pizza brukar stå på bänkskivan från det att den anländer till dess att de sista gästerna har gått, kan du överväga att ändra din strategi.

När alla är mätta kan du kanske fråga dina gäster om någon vill ha extra portioner, och om inte, kan du städa av bordet och kyla ner resterna. Du kan alltid värma dem senare. Pizza är inte popcorn – den ska inte stå på disken under hela festen.

När det gäller tvåtimmarsregeln är den definitivt inte en av de hårda och snabba reglerna. Pizzan blir inte omedelbart dålig eller osäker att äta när den står ute längre än två timmar, men risken för att det ska hända är mycket större. Med andra ord är det upp till dig att avgöra om du ska äta den eller slänga den.

För att kyla pizzan är kartongen som den levereras i okej om du vill äta resterna till frukost. För längre förvaring kan du överväga att slå in varje skiva i aluminiumfolie och sedan lägga den i kartongen. Det beror på att lådorna tillåter luftflöde, och pizzor tenderar att torka ut om de förvaras där under en längre tid.

TIPS

Om pizza till frukost inte är din grej och du inte vet när du ska äta resterna, frys in dem.

Hur man fryser överbliven pizza

Det kan inte bli enklare att frysa in pizzarester. Allt du behöver är aluminiumfolie och kanske några fryspåsar. Så här gör du:

  1. Linda in varje skiva i aluminiumfolie. Om du planerar att förvara skivorna längre än ett par veckor, lägg de inslagna skivorna i fryspåsar.
  2. (valfritt) Lägg skivorna i en lufttät behållare. Om du är rädd för att pizzasnitten ska bli mosade innan de fryser in, lägg dem i en behållare som håller dem intakta.
  3. Lägg allt i frysen.

Voila, det var allt. De frysta resterna kan ligga i frysen i ett par månader utan att förlora mycket i kvalitet.

När det gäller upptining, låt de frysta skivorna ligga i kylskåpet över natten.

TIPS

Du kan sätta in de frysta skivorna direkt i ugnen och tina och värma dem där, men kvaliteten brukar bli bättre om du tinar upp maten långsamt (dvs. i kylskåpet).

Hur länge räcker en pizza?

Den här är ganska enkel. Överbliven pizza säker i två timmar i rumstemperatur och fyra dagar om den kyls.

Som redan har nämnts är dessa perioder inte fasta och ofta kan du komma undan med att förvara maten lite längre. Med längre menar jag en timme eller två längre på diskbänken, eller en dag längre i kylskåpet. Det gäller särskilt för ganska ”torra” pizzor, det vill säga sådana utan pålägg som innehåller mycket vatten. Men om din pizza har stått på bänkskivan över natten ska du slänga den.

Hur vet man om pizzan är dålig?

Förutom att följa de riktlinjer för förvaringstid som jag har beskrivit ovan bör du alltid kontrollera den överblivna pizzan innan du äter den. Titta efter:

  • Mögel eller annan organisk tillväxt. Om det finns någon, gör dig av med den. Om det är något fel på pizzans utseende, t.ex. om svampen har ändrat färg, ta inga risker.
  • Ingen lukt. Om det är något fel på lukten av resterna ska du kasta dem. En sak att notera här är att pizza kan ta upp lukter om den inte är tätt försluten. Det är därför din Hawaiipizza luktar som Chorizo eller Pepperoni som ligger på samma hylla.
  • Dålig smak. Om du efter att ha värmt upp de överblivna skivorna inte riktigt tycker om dem är det okej att slänga dem. Jag skulle till och med råda dig att göra det, eftersom det kan vara något fel på dem.

Sist men inte minst, om dina rester har torkat ut och verkar gamla, är det normalt om de inte var ordentligt förseglade. Det är upp till dig om du försöker värma upp dem och äta dem ändå, eller om du accepterar dina förluster och kastar dem.

Lämna en kommentar