Så här värmer du kinamat!

Vi älskar alla att beställa kinesisk mat då och då eller att använda ett favoritrecept för att göra våra egna hemlagade kinesiska rätter.

Särskilt det kinesiska köket har mycket textur, smak och aromer som är mer intensiva när det är nylagat eller köpt, och det kan vara en utmaning att värma upp maten igen och ändå få samma upplevelse som första gången.

Men om du är orolig för att värma kinesisk mat kan du vara säker på att det finns sätt att få den att smaka och se lika bra ut som en ny servering, så länge du vet hur man värmer kinesisk mat. Du behöver bara använda rätt metoder.

Här är några av de bästa metoderna som du kan prova.

Är det okej att värma kinesisk mat?

Många människor är oroliga för om rester av kinesisk mat kan värmas upp igen om de inte kunde äta upp allt kvällen innan och inte vill låta det gå till spillo.

Men om du använder uppvärmningsmetoder som lämpar sig för kall eller fryst kinamat är det fullt möjligt att värma upp och äta resterna.

Så här värmer du kinesisk wok på spisen

När du värmer upp en rörd maträtt behöver du bara följa de här stegen:

  • Hetta upp en tesked olja i en stekpanna som är tillräckligt stor för att alla ska kunna röra sig i stekpannan och ändå ha utrymme att röra sig. Använd inte en smaksatt olja, som kan påverka resultatet av din återuppvärmda röran.
  • Lägg ner röran i stekpannan när oljan har värmts upp. Se till att röra runt i pannan så att värmen når alla livsmedel jämnt.
  • Tillsätt sedan upp till tre matskedar vatten till röran. Det förändrar inte smaken som du kanske tror. Det är bara för att fräscha upp maten och hjälpa till med konsistensen utan att bränna överköket av röran. Om du känner att din röran kan behöva lite mer vatten kan du tillsätta ytterligare matskedar vatten en i taget. Du kan avgöra detta genom att kontrollera om röran fastnar i botten av kastrullen. Kom ihåg att om du har en större portion behöver den mer vatten för att få samma resultat.
  • Fortsätt att röra om i röran tills den är ordentligt uppvärmd och vattnet till största delen har avdunstat, så att din måltid återfår sin ursprungliga smak och sitt ursprungliga utseende.

Uppvärmning av kinamat i ugnen

Ett annat sätt att värma upp kinesisk mat är i ugnen. Allt du behöver göra är att förvärma ugnen till 350 grader Fahrenheit. Du bör hålla ugnen på en lägre temperatur om du är rädd för att bränna eller torka ut maten.

  • Lägg maten i en ugnssäker form och täck den med aluminiumfolie. Dra åt folien vid maträttens kanter för att förhindra att värmen sipprar ut under uppvärmningen. Om du däremot värmer rullar eller kycklingvingar, omsluta dem var och en löst med folie, lägg dem på en bricka och sätt sedan in dem i ugnen.
  • Värm den kinesiska maten i högst 10 minuter. Kontrollera att innertemperaturen är cirka 165 grader Fahrenheit. Du kan också flytta runt på skålen eller rotera rullarna och vingarna för att se till att all mat utsätts för lika mycket värme.
  • Att värma kinesisk mat i ugnen är särskilt bra om det är något som är krispigt, som rullar eller vingar som nämns ovan.Andra metoder är inte lika bra för att behålla den krispiga strukturen som uppvärmning i ugnen.

Uppvärmning av kinamat i mikrovågsugn

Du kan också värma kinesisk mat som soppor, grytor, nudlar och ångade grönsaker i mikrovågsugnen utan att behöva oroa dig för att konsistensen eller smaken ska gå förlorad.

Mikrovågsugnar fungerar inte bra för krispiga livsmedel eftersom de blir blöta och börjar smulas sönder.

  • När du värmer riset kan du lägga en liten kopp vatten i mikrovågsugnen tillsammans med riset, så att det inte torkar ut.
  • En annan metod är att fukta en pappershandduk och lägga den över riset för att ånga det och förhindra att det förlorar sin konsistens.
  • När du värmer upp kan du använda mikrovågsugnens automatiska uppvärmningsalternativ. Kontrollera också maten med några minuters mellanrum för att se till att du inte bränner den eller torkar upp alla såser.

Det bästa sättet att värma kinamat

Det bästa sättet att värma kinesisk mat är alltid i en stekpanna, wok eller ugn. Om du värmer den i mikrovågsugn, särskilt om det är stekt mat, kommer det att resultera i ojämnt upphettad mat, en försämrad smak och din mat kommer förmodligen att förlora sin ursprungliga konsistens och attraktionskraft också. Mikrovågsugnen är dock också det bekvämaste och snabbaste alternativet. När det är uppvärmt ska du konsumera det så fort som möjligt. Att återuppvärma maten för andra gången kan börja påverka smaken. När du tar ut kinesiska rester ur frysen, ta bara ut tillräckligt mycket för att äta på en gång eftersom du inte kommer att kunna frysa in det igen utan att riskera ett utbrott av bakterier. Därför är det bäst att frysa in den i mängder som kan ätas i en portion.

Hur länge håller rester av kinamat?

Du kan förvara kinesisk mat i kylskåpet i upp till fyra dagar utan att den blir dålig. Det är också bäst att förvara den i små mängder i flera olika behållare så att all mat kan kylas jämnt i kylskåpet. Förvara den inte i samma behållare som din hämtmat kom i. Om du känner att du inte kommer att äta resterna inom de närmaste fyra dagarna bör du förvara den kinesiska maten i frysen i stället. I frysen kan den kinesiska maten hålla i ungefär fyra till fem månader. Kinesisk mat bör inte stå ute i köket i mer än två timmar utanför kylskåpet eller frysen.

Slutsatsen

Förhoppningsvis har du nu en bättre uppfattning om hur du kan värma kinesisk mat utan att kompromissa med kvalitet och smak. Se till att du hela tiden kontrollerar att du inte överhettar maten eller torkar ut såserna.

Lämna en kommentar