Bästa Riskokaren, dessa har fått bäst i test.

Digital Simplicity

Denna riskokare har en hel del praktiska funktioner, bland annat möjligheten att försena starttiden för tillagning. Dessutom kan man ställa in speciella lägen för olika typer av ris. Man kan också ställa in om man vill sjuda eller ånga riset. Detta ger dig mycket mer mångsidighet, särskilt om du planerar att använda riskokaren för att göra andra saker än ris. Många av dessa funktioner är ganska vanliga i riskokare, även om sjudfunktionen är mer ovanlig. 

Förutom de olika funktionerna sticker den här modellen ut på grund av priset och de positiva recensionerna den får. Denna modell perfekt för alla som vill köpa sin första riskokare, få lite kvalité men ändå inte lägga enorma mängder pengar. 

Lékué

Långt ifrån alla vet hur man lagar ris på ett vettigt sätt. Lékué har dock kommit på ett sätt som gör att till och med min pappa skulle kunna laga en perfekt skål ris. Riskokaren består av en silikonpanna med ett plastlock som är utformat för att hålla en mängd olika korn (ris, couscous, quinoa, vete, korn, havre, bovete mm) när de ångas i mikrovågsugnen.

Fördelar
Denna snygga mikrovågsugn är lätt att hantera, förvara och rengöra, plus att den kan gå rakt in i kylen med rester.


Nackdelar
Beroende på din mikro kan ångtider på mikrovågsugn variera från Lékués instruktioner. Räkna med en period med lite barnsjukdomar där du får testa dig fram till vilken tid och effekt som passar dig. 


Kort omdöme


När du har räknat ut hur länge du ska ha den i micron gör den lilla skålen ett fint jobb. Men jag kan tycka att man betalar lite väl mycket för en skål och ett lock i silikon.


Design och konstruktion


Denna mikrovågsugnspanna är en tidssparare eftersom du inte behöver koka upp vatten först. Den består av två delar: en vit silikonskål och ett grönt plastlock, båda fria från BPA. Lékué hävdar att designen – inklusive den upphöjda divot i mitten av skålen och perforeringarna i locket – kommer att förhindra att innehållet kokar i mikrovågsugnen. Utseendet är modernt och elegant, vilket gör att man inte behöver skämmas när man tar skålen direkt till bordet för servering. Den levereras med ett receptbroschyr med enkla instruktioner för matlagning av sju typer av korn. Både skålen och locket är diskmaskinsäkra.

Prestanda


För att testa min Lékué kokade jag fem olika korn: långt korn vitt ris, brunt ris, quinoa, hirs och rullade havre.


Resultat: Jag utförde flera försök med olika korn och varierade volymen för varje från test till test. Sammantaget gjorde Lékué ett helt OK jobb. Jag märkte att det blev bättre resultat med större mängder spannmål, även om det gick bra med mindre mängder också, något som kan vara svårt att göra på spisen.
Jag tyckte att det gick snabbt och enkelt att laga och dessutom tyckte jag att det var väldigt lätt att rengöra skålen, även med överkokt ris klibbar fast sig och är besvärligt.


En stor nackdel: Lékués tidsinstruktioner för varje säd läggs till ett stort gissningsspel. Tidpunkten är baserad på en 800-watts mikrovågsugn, så om du inte vet exakt vilken effekt din mikrovågsugn har, finns det en inlärningskurva innan du får in den perfekta koktiden. Det visar sig att vi slutade kasta bort de flesta av våra experiment, eftersom det tog några försök med varje korn för att få rätt tidpunkt.


Tänk på att vissa korn tar upp till 30 minuter att laga. Det hettar verkligen upp mikrovågsugnen och skapar massor av ånga. Ärligt talat vet jag inte om min micro kommer palla daglig tillagning av brunt ris. Jag kommer främst använda min till saker som vitt ris och bulgur eftersom koktiden är relativt kort. 


Har du väl pejlat in hur länge du bör ha manicken i micron fungerar den bra. Det tar dock emot lite att betala så mycket för en bit plast även om den är väldigt smidig att använda.

Severin 2425 Riskokare


Severinriskokaren är en högkvalitativ och snyggt utformad riskokare. Den gör det mycket enkelt att tillbereda stora portioner perfekt ris, och dessutom så bränner riset inte fast som det ofta gör när man kokar i kastrull.
Om du letar efter en riskokare som du också kan laga grönsaker, kött och mycket mer med så kommer du definitivt att vara nöjd med den här manicken.

Fördelar

  • 3 liters kapacitet
  • lätt att använda
  • ”håll varm”-funktion
  • Snygg design
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Låter en del
  • Inte bra till små mängder ris

Mer om severin-riskokaren

Denna moderna modell är mycket stor och har en kapacitet på hela 3 liter. Dessutom har den en non-stick avtagbar gryta, en insats för ångning och en mycket smidig uppvärmningsfunktion.


Riskokaren är mycket enkel att använda. Allt du behöver göra är att lägga till vatten och ris i grytan. På grund av den automatiska avstängningen och tillhörande brännskydd behöver du inte oroa dig för fastbränt ris.
Så snart riset är kokt växlar apparaten automatiskt till ett “hålla varmt”-läge. Mycket behändigt om du frågar mig. 

Användning

Riskokaren är mycket enkel att använda.
Innan du använder apparaten för första gången så behöver du rengöra de olika delarna i varmt vatten och låt dem torka. Du bör dock endast rengöra locket med en fuktig trasa och alltså inte blötlägga det.
Dessutom ska ångutloppet för denna riskokare tas bort och sköljas med vatten före och efter varje användning.

Först måste du mäta den önskade mängden ris (i detta fall 500 g jasminris) med hjälp av den medföljande mätkoppen. I detta fall var det fyra mätkoppar.
För vattenmängden bör vattennivåindikatorn inuti potten användas som vägledning. I detta fall måste man fylla på vattnet upp till nivå 4 i vattennivåindikatorn.
Häll sedan riset i spisens inre skål och tillsätt lämplig mängd vatten.

Stäng sedan locket, anslut kabeln till strömförsörjningen och flytta den främre spaken till det lägsta läget. Då bör kontrolllampan lysa rött och indikera COOK.
Efter att ha slagit på enheten börjar det komma en massa konstiga ljud. Ignorera dessa, allt funkar som det ska.
Det tar ca fem minuter för vattnet att börja koka, beroende på hur stor portion du tillagar.
Det är också möjligt att laga grönsaker, kött och liknande parallellt medan riset. Mer om detta kan du läsa i bruksanvisningen.

Efter totalt 22 minuter är riset klart och kokaren växlar automatiskt till HOT.
För att få bästa resultat så låt riset sjuda i cirka 5 minuter, stäng sedan av apparaten omedelbart och koppla ur stickkontakten. Nu kan du öppna locket, men var försiktig så att du inte bränner dig.

Rengöring


Innan du börjar rengöra bör du ta bort nätkontakten och vänta tills apparaten har svalnat helt. Efteråt kan du rengöra delarna i varmt sköljvatten utan problem, men du bör se till att inte använda starka rengöringsmedel för att inte skada redskapet. Den här apparaten är inte lämplig för diskmaskinen.


Lämna en kommentar