Nespresso Essenza Mini test

Denna kaffebryggare är gjord för dig med begränsat utrymme. Nespresso Essenza Mini är kompakt men lyckas ändå göra en god kopp kaffe gång på gång och ärligt talat är den ganska söt också!

Den kan både göra espresso och lungo. Lungo är en något okänd kaffevariant som görs genom att spä ut en espresso, slutresultatet påminner om en vanlig kopp svart bryggkaffe.

Bryggaren är lätt att använda, arbetar väligt snabbt och är lätt att rengöra. Perfekt om du vill ha en smidig bryggare vid skrivbordet. Tyvärr tar bryggaren bara Nespressokapslar och den som vill ha en bryggare som kan skumma mjök bör leta efter något annat.

 • Gör en kopp kaffe eller espressoo av baristakvalité
 • 19 bars tryck
 • Kompakt modern design

Detta är den enklast och minsta nespressomaskinen. Den är billig, pålitlig och brygger en välsmakande espresso med riklig crema på bara ett par minuter. Den är lätt att hantera och skapar konsekvent en god espresso eller lungo.

Vad de flesta kaffeälskarna gillar med nespressos kaffebryggare är att de ger samma kvalité och smak oavset om du använder en billigare modell som EssenzaMini eller en dyrare model som Nespresso Citiz. Du kommer få samma samma smak på din espresso oavsett. Givet att Essenza mini har ett ganska lågt pris så är det här bra nyheter.

essenza mini

Vad är nespresso ezzensa mini

Denna maskin må vara liten men har ändå många av de funktioner som man kanske skulle kunna vänta sig från en större och dyrare modell

Fördelar

 • Liten och kompakt, tar inte upp mycket plats på köksbänken
 • Prisvinnande design
 • Billig och prisvärd
 • Enkel att använda och rengöra
 • Värms upp på under en minut
 • Fungerar också som vattenkokare.

Nackdelar

 • Kan inte brygga mycket kaffe på en gång
 • Lite högljudd under bryggning
 • Behållaren för använda kapslar är något liten.
 • Långa muggar får inte plats under bryggaren.
 • Endast nespressos kapslar passar

Essenza har en sexliters tank med lock på baksidan av maskinen. Tyvärr finns det ingen indikator som anger om det är för lite vatten i maskinen men det är ändå ganska enkelt att lyfta upp locket och ta en titt.

Vattentanken och droppfångaren är avtagbara för enkel rengöring.

Behållaren för använda kapslar är på framsidan av maskinen och rymmer upp till sex behållare innan man måste tömma den.

Den är enkel att ta loss och enkel att rengöra, en fin omväxling från att rengöra sin maskin från kaffesump som kan vara fallet med en vanlig kaffemaskin.

På toppen av maskinen finns två knappar, en för espresso och en för lungo. Man använder en hävstång i toppen av maskinen när man vill fylla på med en ny kapsel, då hamnar den gamla kapeln automatiskt i behållaren för använda kapslar.

Det tar ca 30 sekunder för vattnet att hettas upp. Maskinen stänger av sig själv automatiskt efter nio minuters inaktivitet.

Funktion

 • Ett knapptryck är allt som behövs för att sätta igång och brygga. Med kapslar behöver du bara sätta i en kapsel och trycka på en knapp för att välja vilken typ av kaffedryck du vill ha. Allt annat sköter maskinen.
 • Högt tryck gör att du kan få en kopp av ditt favoritkaffe med riklig arom och perfekt crema.
 • Stand by läge som sparar på din elräkning och på miljön. Standardinställningen är att maskinen stänger ner sig efter nio minuter men tiden kan ändras till en halvtimme om man så vill.

Uppstart och användning

Maskinen är så enkel att använda att man i princip skulle kunna använda den med stängda ögon, vilket kan vara användbart om man är en av de där personerna som inte vaknar innan de har fått i sig morgonkaffet.

Allt man behöver göra är att slänga i en kapsel och trycka på en knapp. Endast Nespressos egna kapslar fungerar , om du vill testa andra typer av kaffe så finns det kapslar som man kan återfylla men använd dessa på egen risk.

Maskinen har ingen på knapp, man trycker på antingen espreso eller lungo-knappen för att sätta på den. En LED-lampa blinkar medan vattnet värms upp och lampan lyser när maskinen är redo att användas.

Första gången du använder maskinen ska du tvätta vattenbehållaren, fylla den och placera en enlitersbunke där kaffet kommer ut. Tryck sedan på någon av knapparna för att varmt vatten ska köras genom systemet.

Tryck sedan på Lungo-knappen tre gånger, sedan är din maskin klar att användas.

Även om knapparna är förprogrammerade för vissa vattenvolymer så kan man faktiskt ställa in exakt hur mycket kaffe som ska ner i koppen när man trycker på någon av knapparna. För att göra detta håll nere antingen espresso eller lungokpannen. När maskinen har tryck ut mängden du tycker är perfekt så släpper du knappen. Maskinen kommer att blinka tre gånger för att bekräfta den nya inställningen.

Bryggning

Essenza är väldigt lätthanterlig. Till och med barn eller folk som aldrig druckit kaffe kan använda maskinen utan att läsa instruktionsboken, kom bara ihåg att fylla upp vattentanken före.

Trots att den är liten är den en ganska kraftfull maskin. Om du inte hade tänkt göra kaffe till en större mängd personer så räcker antagligen maskinen tillräcklig.

Eftersom maskinen har en liten vattentank så kan du som mest göra tio koppar innan du måste fylla på, antagligen tar det färre koppar beroende på hur mycket du har i varje. Dessutom måste du tömma kapselbehålaren efter var sjätta kapselanvändning.

Rengöring och underhåll

Denna maskinen är liten och kan rengöras med några snabba svep med en blöt trasa eller hushållspapper. Vattentanken och droppskyddet är avtagbara för att underlätta rengöring.

Förutom vanlig rengöring så bör man avkalka maskinen men jämna mellanrum. Maskinen bör avkalkas med Nespressos egna avkalkningsmedel. En avkalkning tar ungefär en kvart, instruktioner för hela processen följer med maskinen.

Fördelar och nackdelar mot vanlig bryggare.

 • Kaffekapslar sparar tid man behöver bara trycka på en knapp för att få sitt kaffe, använder man en bryggare så måste man mäta upp kaffe och fippla med filter, dessutom är det jobbigt att slänga sumpet efteråt. Med en kapsel så sparas de använda kapslarna i maskinen vilket gör att man bara behöver göra sig av med kapslarna lite då och då.
 • De är konsekventa. Du kan vara säker på att du alltid får samma styrka och smak på ditt kaffe, vare sig det är espresso, latte machiatto eller vanligt hederligt snutkaffe.
 • Det är lättare att brygga med en kapselbryggare, speciellt om du ger dig på lite mer avancerade kaffevarianter. Det är lättare att använda en kapselmaskin än exempelvis en espressomaskin.
 • Kaffet i kaffekapslar håller sig fräscht och aromatiskt längre. När du öppnar ett paket vanligt kaffe så börjar klockan ticka, arom och oljer försvinner dag för dag.
 • Nespressso skickar med sexton kapslar så att du kan testa din maskin direkt.

Även proffsen använder dem.

Det finns profesionella versioner av kapselmaskiner som är menade att användas på kaféer och restauranger. Detta talar för att detta sätt att brygga inte är någon B-variant av de espressomaskiner som många kaféer använder. F

aktum är att principen bakom är ganska lik: Väldigt upphettat vatten pressas genom en disk med malet kaffe. Fördelarna som dessa bryggare har i komersiella syften är att det inte behövs någon träning för att sätta igång och göra kaffe, dessutom så är det bra att göra hela processen så snabb och enkel som möjligt när det finns en massa annat som ska fixas på ett kafé.

Lämna en kommentar