Fakta om krusbär – 6 frågor besvarade

Den här artikeln går igenom några vanliga frågor om krusbär och lär dig hur du planterar och tar hand om krusbär samt lite generella fakta om detta trevliga sommarbär.

Grönt krusbär

När mognar krusbär?

Vanligtvis är krusbären redo att plockas sent i juli.

Är krusbär nyttiga?

krusbär i sig själva är nyttiga, problemet är att vi ofta tillagar dem tillsammans med en väldig mängd socker. Krusbärren i sig innehåller bara 66 kcal per 100g och innehåller gott om vitamin B och C. Dessutom innehåller krusbär antioxidanter och är fiberrika.

Vilka krusbär är godast?

Röda Hinnonmäki är min personliga rekommendation, de är sötare än de flesta andra varianter och faller mig verkligen i smaken. Dessutom så ger de stora bär och en riklig skörd. Plantan i sig är tålig och klarar köld relativt bra.

När bör man plantera krusbär?

Krusbär kan planteras ut från tidig vår till sen höst. Tidigt höst är optimalt.

Vilket djur äter krusbär?

Det är inte bara människor som gillar krusbär vilket gör att man kan komma fram till en tom buske när man hade tänkt skörda.

Krusbärsmott är en möjlig bov. Det är en liten färglös fjäril som påminner om en mal i utseendet. Du kan se om det är krusbärsmott som attackerats din buske eftersom de lämnar nät efter sig. Det är heller inte ovanligt att dessa ger sig på vinbär. Fåglar brukar också mumsa i sig krusbär

Vilka vitaminer innehåller krusbär?

Krusbär är nyttiga och är inte bara fettsnåla och kalorifattiga, de är också fulla av en massa nyttigheter. Krusbär är rikt på vitamin B5, B6 och C. Dessutom så innehåller de koppar som är bra för hjärtat, hjärnan och immunförsvaret.

Lämna en kommentar