Vad är en kontinental frukost?

Många hotell erbjuder kontinental frukost utan att riktigt beskriva vad en kontinental frukost innebär. Om du hade tänkt dig en stor frukostbuffé med en massa charkuteri och olika sorters ostar lär du bli besviken. En kontinental frukost består ofta av bröd, sylt, frukt, bakverk och kaffe, lättare saker som ger en tillräckligt med energi för att starta dagen utan att tynga ner en.

En kontinental frukost kan verka lite snål om du är van vid lite rejälare frukostar men för andra så är det perfekt med ett lätt mål som start på dagen. Oavsett vem av dessa personer du är så tänkte jag gå igenom detta frukostfenomens historia och etymologi.

Vad är en kontinental frukost?

Termen användes för första gången under sent 1800-tal men den stora skillnaden mellan olika länders frukostvanor kände man till långt innan dess. En kontinental frukost består av lättare frukostmat såsom mackor, bakverk, sylt, frukt och kaffe medan många andra frukostar har betydligt stadigare karaktär. I USA och England kan frukostar vara riktigt rejäla, Sverige är något mellanläge eftersom saker som ägg och filmjölk gör våra frukostar lite mer mättande än en typisk kontinental frukost.

Skillnaden är inte bara en kulturell grej, vissa personer föredrar lättare frukostar eftersom det passar in bättre i resten av deras schema och hur aptiten varierar under dagen.

Var kommer uttrycket ifrån?

Termen kontinental frukost har sitt ursprung i 1800-talets Storbritannien. Kontinenten refererar till resten av Europa och kontinental frukost betydde då den typen av frukost man kunde få i Frankrike eller Italien. England har som bekant en frukosttradition som består av lite tyngre saker såsom bacon, korv, bönor, ägg och svamp. En kontinental frukost är lättare och brukar bestå av vitt bröd, sylt, frukt och kaffe.

En engelsk frukost kan vara ganska mättande.

En kontinental frukost skiljer sig också mycket från en amerikans frukost som kan innehålla pannkakor, stora äggportioner, charkprodukter, potatis, pannkakor mm. Ofta anger hotell vilken typ av frukost de erbjuder för att amerikaner och engelsmän inte ska bli besvikna när frukosten inte mättar lika mycket som de är vana vid, och för att fastlandseuropéer inte ska få sig en chock när de upptäcker hur fettig och mastig frukosten är.

Varför har de kontinental frukost på hotell?

Som vanligt är svaret ekonomi, det behövs inte så mycket personal för att ställa ut lite brickor och ingen av ingredienserna är särskilt dyra. Dessutom behövs det inte särskilt mycket förberedelse om man jämför med att laga äggröra eller göra pannkakor varje morgon. Utöver detta så är det behändigt för gästerna att snabbt kunna få i sig lite mat utan att behöva söka upp ett kafé eller en restaurang.

Lämna en kommentar