Kokar man potatisen innan man lägger den i soppan/grytan?

Det är inte nödvändigt att förkoka potatisen innan den läggs i soppa, eftersom det bara tar 15-20 minuter för tärnad potatis att koka. Allt du behöver göra är att koka de andra ingredienserna tills de är nästan färdiga och sedan lägga till potatisen under de sista 15-20 minuterna av koktiden.

Hur förbereder man potatis för soppa?

Om du vill lägga till potatis som ingrediens i soppa följer du dessa anvisningar:

 1. Skala potatisen med en kniv eller en potatisskalare.
 2. Tvätta potatisen för att ta bort eventuell smuts och grus.
 3. Låt potatisen vara hel eller skär den i små tärningar.
 4. Tillsätt potatisen i soppan 30 minuter innan soppan är klar för hela potatisar och 20 minuter innan soppan är klar för tärnad potatis.

Varför ska man undvika att förkoka potatis innan man lägger den i soppan?

Det finns minst två mycket goda skäl att inte förkoka potatisen innan den läggs i soppan.

 1. Det första skälet är att det inte är nödvändigt att använda en separat kastrull för att förkoka potatisen eftersom det bara tar 15-20 minuter att koka potatis i tärningar, vilket gör det mycket enkelt att lägga till dem bara några minuter innan soppan är klar och eliminerar behovet av att stöka till en extra kastrull.
 2. Det andra och viktigaste skälet är att potatisen är mycket smakrik och näringsrik och ger soppan rejäl smak och näring.

Vad är potatisens näringsvärde?

Potatis innehåller inte bara fibrer och kolhydrater, utan är också en källa till vitamin B6 och C, kalium, mangan, magnesium, fosfor, niacin och folat. Även om en medelstor potatis innehåller 161 kalorier innehåller den praktiskt taget inget fett och det finns många hälsofördelar förknippade med att äta potatis, t.ex:

 • Potatis är en källa till antioxidanter som har kopplats till minskningen av kroniska sjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar.
 • Potatis innehåller en typ av stärkelse som har kopplats till en minskning av insulin, vilket bidrar till att kontrollera blodsockernivån.
 • Stärkelsen i potatis är bra för matsmältningen genom att ge näring åt de ”goda” bakterierna i tarmarna.
 • Potatis är naturligt glutenfri, vilket gör den fördelaktig för personer med celiaki och andra glutenrelaterade problem.
 • Potatis är naturligt mycket mättande och kan hjälpa till att dämpa aptiten.

Potatis är relativt billig och mycket mångsidig eftersom den kan tillagas på många olika sätt, och på grund av att den är prisvärd och mångsidig är den en viktig del av många hushåll runt om i världen.

Vilken typ av potatis är bäst för soppa?

Potatisen är inte likadan och alla sorters potatis har lite olika egenskaper. Vissa är stärkelserikare än andra, vissa är vaxartade, vissa har ett tunt skal och vissa har ett tjockare skal. Det är den vaxartade potatisen med tunnare skal som har hög vattenhalt som håller formen i soppor och grytor och inte faller sönder lika lätt när den kokas som vissa andra.

Här är en lista över de vanligaste potatissorterna och vad de lämpar sig bäst för:

 • Nypotatis: Nypotatis har låg stärkelsehalt, är vaxigare och tillagas i första hand med skalet på. Den kan användas i soppor och grytor och är utmärkt tillagad i en vit sås eller med färska engelska ärtor eller gröna bönor.
 • Lila potatis: Lila potatis har en medelhög stärkelsehalt och är mycket lik gul potatis. De används bäst i soppor och grytor snarare än som mos, och de har ett mycket högre innehåll av antioxidanter än den ljusare potatisen.
 • Idahopotatis, har mörkbrunt skal, vitt kött med mjölig textur och hög stärkelsehalt. Den lämpar sig bäst för bakning, stekning, rostning och mosning.
 • Vitpotatis är vit, rund potatis som har låg stärkelsehalt och passar bäst i soppor och grytor.
 • Yukon Gold: Yukon Gold-potatisen har en medelhög stärkelsehalt och håller sin form i soppor och grytor. Den är känd som en allsidig potatis som kan användas i de flesta rätter.

Vilka är de bästa sätten att tillaga potatis på?

 • Bakning: Det bästa och mest näringsrika sättet att tillreda potatis är att baka den. Denna metod gör att minst mängd näringsämnen går förlorade genom att hela potatisen tillagas med skalet intakt. Det är i skalet som de flesta fibrerna finns i potatisen.
 • Ångning: Ångkokning är ett annat bra sätt att tillreda potatis på, utan att näringsämnena går förlorade.
 • Kokning: Kokning är den vanligaste metoden för att koka potatis, men tyvärr är det den minst effektiva metoden för att bevara näringsvärdet. Vid kokning förlorar man många av de näringsämnen som finns i potatisen, om man inte kokar potatisen hel med skalet intakt och använder vattnet som potatisen kokades i för att göra den maträtt man förbereder, eller som buljong för att göra soppor och grytor.
 • Stekning: Även om stekt potatis är en av de mest utsökta rätter du kan göra av potatis, och även om du kan steka dem med skalet på för att förhindra förlust av näringsämnen som finns i skalet, tillför stekning mycket fett till potatisen, vilket gör stekning till det minst näringsrika sättet att tillaga potatis.

Men oavsett vilken metod du använder för att tillaga potatis, försök att tillaga och äta dem med skalet på, eftersom det är det område av potatisen som innehåller den primära fiberkällan i potatisen.

När lägger man potatis i kycklingsoppa?

Om du lägger till potatis i en soppa gjord på kött, t.ex. kycklingsoppa eller grönsaksbiff, och lägger till potatisen när du sätter köttet på spisen, kommer potatisen att koka för länge och brytas i små bitar som inte går att känna igen. För att undvika att potatisen kokar för länge kan du vänta tills kycklingen eller nötköttet är klart och lägga till potatisen under de sista 20 minuterna av soppans koktid.

Hur mycket potatis till en portion?

En portion kokt potatis motsvarar en medelstor potatis (cirka 170 gram okokt). När du har skalat en medelstor potatis, kokat och mosat den är det som återstår ungefär 110 gramkokt potatis.

Slutliga tankar

De flesta människor gillar potatis, och det finns många olika potatissorter som kan användas på olika sätt och som en del av många olika typer av mat. Och eftersom potatisen är en basföda för människor över hela världen är det mycket få hushåll, som inte har minst en potatissort till hands när som helst.

Potatis kan bakas, kokas, mosas, stekas, strimlas, krossas och ingå som ingrediens i soppor, grytor och grytor. Det finns russets, röda potatisar, vita potatisar, Yukon Golds, nypotatisar, lila potatisar och till och med sötpotatisar. När vi har ett recept som kräver potatis har vi alltså en hel del olika sorters potatis att välja mellan, vilket ger oss möjlighet att ge receptet en egen prägel genom att prova olika typer av potatis som tillagas på många olika sätt.

Lämna en kommentar