Kassava

Kassava är mångsidig, mättande och välsmakande och har alla egenskaper som baslivsmedel ska ha. Sydamerikanska och karibiska kulturer har känt till detta i århundraden, och fler och fler människor i Sverige börjar få upp ögonen för kassava.

Här är allt du behöver veta om kassava, inklusive hur man tillagar den och det enda sättet du aldrig ska äta den på.

Vad är kassava?


Kassava är en rotfrukt som kan användas på samma sätt som potatis. På ytan ser denna stärkelserika knöl ut som en sötpotatis eller sötpotatis men med tjockare skal. När kassava tillagas har den en neutral smak och en mjuk, lätt konsistens.

Kassava växer i tropiska och subtropiska klimat. Det finns bevis för att den har sitt ursprung i Brasilien och sedan spridits till Centralamerika och Karibien. Senare kom den till Sydostasien och Västafrika, där den fortfarande växer. I alla dessa regioner har människor införlivat kassava i sitt kök.

Hur man använder kassava


Du kan tillaga kassava som du lagar potatis – bakad, kokt, stekt och till och med grillad. Du kan till exempel använda den för att dryga ut soppa eller gryta, förvandla den till pommes frites eller chips eller servera den som ett enkelt tillbehör. Du kan till och med använda den i efterrätter.

Kassavamjöl är också mycket mångsidigt. Till att börja med smakar det mildare än andra spannmålsfria, glutenfria mjölsorter. Det är perfekt för att göra tortillas, kakor, våfflor, pizzabotten och mycket mer.

Är kassava farligt att äta?


Du bör aldrig äta kassava rå. Kassava kategoriseras som bitter eller söt, och båda kräver en del bearbetning för att vara ätbar.Den bittra sorten av kassava faktiskt giftig när den är rå eftersom den innehåller betydande mängder cyanid, en dödlig kemikalie. För att få bort cyaniden krävs flera timmars blötläggning och kokning. Du bör även kasta vattnet du kokar den i.

Bitter kassava växer i Afrika och säljs inte i svenska affärer. I stället importerar vi den söta sorten från Centralamerika och Karibien. Söt kassava innehåller små mängder cyanid, vilket innebär att den fortfarande är oätlig rå. Men skalad, kokt kassava är helt säker att äta.

Fördelar med kassava


Om du någonsin har följt en glutenfri eller paleo-diet är det troligt att du har stött på recept som kräver kassava eller kassavamjöl. Kassava är en av världens viktigaste källor till stärkelse och innehåller nästan dubbelt så många kalorier och kolhydrater som en potatis. Detta gör den till en utmärkt energikälla. När det gäller näringsämnen innehåller kassava små mängder kalium, C-vitamin, magnesium och B-vitaminer.

Lämna en kommentar