Kan philadelphia/färskost bli dålig?

Gräddost är en av de få mejeriprodukter som kan hålla sig i upp till ett par veckor efter bäst före datumet. Eter du öppnat osten håller den sig i en vecka, kanske upp till 10 dagar.

Det betyder att din behållare med Philadelphia som du öppnade för fyra dagar sedan borde vara okej att äta.

Naturligtvis måste du veta hur du kan avgöra om färskost är dålig för att vara säker på att din ost är säker att äta. Du vet att mögel är dåligt, men det finns några andra saker att hålla utkik efter.

Vill du veta allt om hållbarhetstid, tecken på att din ost blivit dålig och förvaringsmetoder?

Läs vidare.

Hur man förvarar färskost

Precis som andra mejeriprodukter, t.ex. kärnmjölk eller yoghurt, bör du förvara färskost i kylskåpet.

När du har öppnat förpackningen ska du se till att den är väl täckt när den inte används. Om originalförpackningen inte går att återförsluta kan du överväga att lägga den i en fryspåse för ytterligare skydd mot mikrobiell kontaminering. Eller överför resterna till en lufttät behållare.

TIPS

Om du inte har något av detta till hands kan du använda plast- eller aluminiumfolie och ett gummiband för att göra en provisorisk försegling.

Om du använder färskost som pålägg, som många gör med till exempel Philadelphia, ska du tänka på att iaktta god livsmedelshygien.

Det betyder att du alltid ska använda rena bestick när du skopar upp osten. Jag vet att det är mycket bekvämare att använda en enda smörkniv till allt, men det är ingen bra idé. Särskilt när det gäller mejeriprodukter, som inte håller så länge och lätt förstörs.

Kan man frysa färskost?

När det gäller frysning av färskost är åsikterna blandade. Vissa säger att den fryser in bra, andra avråder från det. Det bästa svaret jag kan komma på är: det beror på.

Det som är säkert är att i stort sett alla typer av färskost separerar och blir smuliga efter att de har frysts och tinats upp. Du kan röra om den med en sked eller köra den genom en mixer, men konsistensen blir inte riktigt densamma.

Det viktiga är att konsistensförändringen inte spelar så stor roll i vissa recept. Det betyder att den frysta och tinade färskosten borde fungera ganska bra i recept där den blandas med andra ingredienser, men förmodligen inte blir så god när den används som smörgåspålägg.

Hur denna mejeriprodukt blir efter upptining beror också på dess kvalitet, ursprungliga konsistens och ingredienser.

När det gäller hur du ska frysa färskost finns det ett par olika alternativ. Om förpackningen är oöppnad kan du vanligtvis bara slänga in den i frysen.

Om den är öppnad måste du skydda osten från den kalla luften. Det kan du göra genom att antingen slå in den med aluminiumfolie eller lägga behållaren i en fryspåse.

TIPS

Om du bara behöver en liten mängd färskost kan du frysa in den i en isbricka. Om tärningarna är för små kan du ta en muffinsform i stället.

Hur länge räcker färskost?

Gräddost har vanligtvis ett bäst före datum på etiketten. Som vanligt kan du räkna med att produkten håller längre än det datumet.

Eftersom många gräddostar har konserveringsmedel i sig kan de hålla i upp till 3-4 veckor efter datumet på etiketten.

Observera att mejeriprodukter inte är kända för att vara långlivade och förutsägbara när det gäller hållbarhet. Det betyder att färskost lika gärna kan bli dålig en vecka efter datumet på etiketten eller till och med en vecka före det datumet.

Sådana situationer inträffar ofta om produkten har hanterats felaktigt innan den hamnade på hyllorna.

När du har öppnat paketet bör du äta upp det det inom en vecka för bästa kvalitet, kanske ett par dagar till.

Observera att tidsperioderna ovan är uppskattningar.

Hur du kan se om färskost är dålig

Tecken på förstörd färskost är bland annat:

  • Märkbara förändringar i utseendet. Om du hittar några tecken på mögel, gulaktiga eller grönaktiga fläckar eller om den blir slemmig på ovansidan ska du slänga den. Samma sak om den torkar ut och inte längre är krämig.
  • En obehaglig lukt. lukt-testet är till stor hjälp här. Om gräddost utvecklar en ”konstig”, obehaglig eller sur lukt ska den kasseras.
  • Sur smak. Om färskost ser ut och luktar bra brukar smaken också vara bra, men det är alltid värt att dubbelkolla innan man brer på den på en massa brödskivor.

Om både lukten och utseendet är okej, är det helt logiskt att smaka på produkten. Att äta en liten mängd färskost, även om den redan börjar bli dålig, kommer inte att döda dig, så oroa dig inte.

TIPS

Om det finns lite vätska ovanpå färskosten är det bara att osten har separerat lite och är ofarligt.

Lämna en kommentar