Hur länge håller potatissallad? Kan man frysa den?

Det finns en öppen behållare med potatissallad i ditt kylskåp och du vill veta hur många dagar den kan stå där. Hur länge håller potatissallad?

Eller kanske gör du potatissallad hemma och undrar om du kan fördubbla eller t.o.m. tredubbla receptet. Men du är inte helt säker på hur länge potatissallad är god, och du vill absolut inte att den ska bli dålig.

Hur som helst låter det som om du vill lära dig ett och annat om lagringsperioder och metoder för potatissallad. I så fall kan du läsa vidare.

Hur länge håller potatissallad?

Köpt potatissallad håller till och med datumet på etiketten, kanske en dag eller två efter det. När du öppnar förpackningen håller salladen i 3-4 dagar, precis som hemlagad potatissallad.

Precis som tonfisksallad håller potatissallad inte så länge.

Jag brukar låta den ligga en dag till, vilket förlänger lagringstiden till 4-5 dagar.

Är det någon skillnad i lagringstid mellan hemlagad och köpt potatissallad?

Det beror på. Salater som köps i butik behåller vanligtvis sin konsistens under en längre tid. Hemlagade sallader är inte alltid så bra i det avseendet. Om din dressing börjar separera efter en dag eller två är det så länge din sallad håller kvalitet.

På många webbplatser talas det om skillnaderna mellan hemlagad och kommersiell majonnäs, eller mellan majonnäs- och oljebaserade dressingar, men i de flesta fall är det inte så viktigt.

Så länge dressingen behåller sin konsistens och håller ihop allting spelar det ingen roll vad den är gjord av.

TIPS

Om din dressing tenderar att separera eller brytas ner efter en dag eller två i förvaringen kan du överväga att göra salladen utan dressing och tillsätta den separat innan du serverar den.

Kylskåp
Köpt potatissallad (oöppnad)Förbrukningstid + 1- 2 dagar
Köpt potatissallad (öppen)3 – 4 dagar
Hemlagad potatissallad3 – 4 dagar

Hur länge kan potatissallad stå ute?

Om du har lämnat potatissalladen ute i mer än två timmar i rumstemperatur, eller en timme om den är över 32 °C, ska du kasta den. Det är åtminstone den officiella rekommendationen.

Sunt förnuft är det som behövs mest här.

Om du har tagit med dig salladen på picknick en varm sommardag är det nog bäst att du slänger resterna. Om du inte förvarade den i en kylbox, förstås.

Men om du har glömt att ställa salladen i kylskåpet och den har stått på bänken i tre timmar är den troligen okej. Om du bestämmer dig för att slänga salladen är det naturligtvis också okej.

TIPS

Om salladen har stått i en relativt varm temperatur längre än en timme, försök att äta upp den inom en dag eller två om det är möjligt. Den kan bli fördärvad i förtid.

Hur man förvarar potatissallad

Förvara potatissalladen i kylskåpet, tätt täckt. En lufttät behållare är bäst, men om du inte har en tillräckligt stor behållare räcker det med att svepa in en stor skål med plastfolie.

Kom dessutom ihåg att alltid använda rena skedar när du skopar upp salladen. Det är aldrig en bra idé att göra två gånger om man vill att salladen ska hålla i mer än en dag eller två.

Genom att följa dessa rutiner håller du bakterierna borta, förhindrar att fukt läcker ut (ingen gillar torr sallad) och skyddar salladen från lukt i kylskåpet.

Finns det några andra alternativ som gör att du kan förvara potatissallad längre, undrar du? Låt oss tala om det.

Kan man frysa potatissallad?

Potatissallad fryser inte in bra. Om det finns majonnäs eller om dressingen är baserad på en mejeriprodukt, t.ex. gräddfil, kommer den att separera. Och alla krispiga grönsaker blir svampiga.

Det är en lång historia kort sagt: konsistensen blir sämre och smaken på en fryst och tinad potatissallad är långt ifrån vad du är van vid. Samma sak gäller för äggsallad.

Du kan frysa in potatissallad, men du kommer inte att tycka om att äta den när den tinats upp, minst sagt. Om det inte finns något annat alternativ, frys inte in den här salladen.

Hur vet man om potatissallad är dålig?

Tecken på förstörd potatissallad är bland annat:

  • Det luktar illa. Lukta ordentligt på salladen innan du äter den. Om det luktar surt eller illa på något annat sätt är det dags att låta bli.
  • Det finns mögel i behållaren.
  • Konsistensen har förändrats. Om salladen börjar dela sig eller ser slemmig ut måste du fatta ett beslut. Om den fortfarande verkar okej kan du gärna äta upp den idag. Men om den inte alls ser aptitlig ut är det bäst att kasta den.
  • Den har passerat datumet några dagar eller ligger öppen i mer än fem dagar. Om du inte ens kommer ihåg när du öppnade förpackningen eller gjorde upp salladen, gör dig av med den.

Som vanligt är det bättre att vara säker än att vara ledsen. Det betyder att om du inte är säker på att salladen fortfarande är säker att äta, anta att den inte är det och kasta den.

Lämna en kommentar