Kan man frysa torsk?

Torsk är en utsökt vit fisk som ofta är paneras och serveras med pommes frites eller potatis. Den är också utsökt när den äts som filé och är en utmärkt källa till protein och omega-3-oljor. Men vad är det bästa sättet att hålla denna populära fisk fräsch?

Kan man frysa torsk?

Ja, du kan frysa torsk i upp till tre månader, antingen tillagad eller ej. Se bara till att torsken är tätt insvept i aluminiumfolie eller plastfolie innan du lägger den i en fryspåse. Märk sedan påsen och lägg torsken i frysen, där den bör hålla sig god i flera månader.

Kan man frysa om torsk? Nej

Fryser torsk bra? Ja

Hur man fryser torsk

Du kan frysa in torsken innan eller efter tillagningen. Den enda skillnaden mellan de två frysmetoderna är att du måste ge torsken tillräckligt med tid att svalna innan du fryser den om du har tillagat den.

Annars kan du frysa torsken genom att följa nedanstående steg:

 1. Kyl
  Om du har tillagat torsken innan du fryser in den måste du låta den stå i rumstemperatur tills den har svalnat helt. Var dock försiktig så att du inte låter den stå ute för länge, eftersom fisk som har varit utsatt för rumstemperatur för länge kommer att bli dålig.
 2. Packa in
  Placera varje torskbit i ett ark aluminiumfolie eller plastfolie och slå in den tätt. Om du har mer än en torskfilé ska du slå in dem var för sig och inte tillsammans. På så sätt förhindrar du att de klistrar ihop under infrysningen.
 3. Lägg i påse
  Placera varje inplastad torskbit i en lämplig stor fryspåse och skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på påsen.
 4. Frys in
  Lägg den märkta påsen med fisk i frysen och låt den ligga i upp till tre månader.

3 tips för att frysa torsk

Nu vet du hur du fryser in torsk och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in torsk för att få bästa möjliga resultat:

Frys in enskilda portioner
Om du har mer än en torskbit är det viktigt att du packar in och fryser in dem var för sig. Om du fryser in dem i samma förpackning blir det svårt att skilja dem åt när du ska ta ut dem ur frysen.

Om torsken är individuellt förpackad kan du lägga den i samma fryspåse för att spara utrymme i frysen.

Frys in andra sorters vit fisk
Torsk är en av de mest populära typerna av vit fisk, men om du har kolja eller någon annan fiskart kan du frysa in dem genom att följa samma steg som anges ovan.

Förbered fisken i förväg
Om du har köpt en hel torsk eller något som är större än en filé måste du förbereda fisken innan du fryser in den. Bena ur och flå fisken som vanligt innan du följer stegen för att frysa in filéerna på rätt sätt. Du kan frysa in torsken före eller efter tillagningen, valet är ditt.

Hur länge kan man frysa torsk?

Du kan frysa torsk i ungefär tre månader. Det är bäst att frysa in den så snart du kommer hem från affären, så att den smakar bra när du ska njuta av den i framtiden.

Torsk är dock god i flera dagar om du kyler den, så om du planerar att njuta av fisken inom några dagar efter att du köpt den behöver du inte frysa den för att bevara den.

Hur tinas torsk upp?

Det säkraste sättet att tina upp torsk är att ta ut den ur frysen och lägga den i kylskåpet kvällen innan du ska äta den.

Du bör aldrig tina upp torsk eller någon annan typ av fisk i rumstemperatur, eftersom du då förstör den.

Om du har bråttom kan du tina torsk i mikrovågsugnen på lägsta möjliga inställning, men du måste vara försiktig så att du inte överdriver. Det bästa och säkraste sättet att tina torsken är att lägga den i kylskåpet.

Kan man frysa om torsk?

Nej, du ska bara frysa torsk en gång. Huvudskälet till detta är att du inte vet hur många gånger den har frysts innan den anlände till ditt hem.

Fiskare fryser ofta in torsk på sina båtar och den fryses sedan eventuellt in igen i snabbköpet innan du köper den. Om du fryser in torsken hemma bör du därför bara göra det en gång för att förhindra att torsken förstörs.

Fryser torsk bra?

Torsk fryser in riktigt bra, om du skyddar den från frysbrännskador och packar in den tätt. Det är också viktigt att komma ihåg att frysa in torsken så snart du tar hem den, för då är den färsk och god när du ska njuta av den i framtiden.

Om du fryser torsk som har legat i kylskåpet i några dagar kommer den inte att smaka lika bra vid ett senare tillfälle.

Om du fortfarande har frågor om frysning av torsk eller torsk i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Förstörs fisken av att frysas?

Nej, det gör det inte. Om du fryser in färsk fisk och packar in den tillräckligt för att se till att den förvaras lufttätt så förstör inte frysningen fisken. Den enda gången som den förstörs är om du fryser in fisken flera gånger.

Hur länge håller torsken i kylskåpet?

Färsk torsk håller sig i kylskåpet i cirka 4 dagar. Tillagad torsk klarar sig i kylskåpet i endast 48 timmar innan den måste slängas.

Lämna en kommentar