Kan man frysa rå potatis?

Potatis är en av de vanligaste grönsakerna i världen. De är mättande, mångsidiga och det faktum att man kan laga dem på så många olika sätt gör dem till ett permanent inslag på middagsborden runt om i världen. Men kan man frysa in rå potatis?

Du kan frysa in rå potatis, men det är bäst att först koka den. På grund av deras höga vattenhalt blir de mosiga om du inte kokar dem delvis i förväg. När potatisen har förberetts på rätt sätt kan den frysas i upp till tre månader.

Kan man frysa in råa potatisar?-Ja

Fryser rå potatis in bra? -Ibland

Hur man fryser råa potatisar

Att frysa potatis är ett bra sätt att spara tid och pengar. Det förhindrar också att potatisen blir dålig, vilket sker om du lämnar den i köksskåpet i mer än ett par veckor.

Och även om du tekniskt sett kan lägga din råa potatis direkt i en fryspåse rekommenderar vi att du först kokar den, vilket beskrivs nedan:

 1. Förbered och skala (valfritt)
  Låt potatisen rinna under den kallt vatten för att skölja den och ta bort eventuella hårda skalbitar och smuts. Sedan kan du välja om du vill skala dem eller inte, beroende på hur du tänker äta dem.
 2. Skär upp
  För att spara tid på förberedelserna i framtiden kan du skära eller hacka potatisen till önskad storlek. Det kan vara halvor, fjärdedelar eller till och med chips, det är helt upp till dig. Du kan också låta dem vara hela om du vill.
 3. Blanchera
  Gör en kastrull med kokande vatten, lägg potatisen i den och strö över salt. Koka potatisen på medelvärme i högst fem minuter. När potatisen börjar mjukna tar du bort den från kastrullen och lägger den i ett isbad i ett par minuter och låter den sedan torka.
 4. Frys initialt
  Klappa potatisen torr för att se till att den är fri från ytvatten. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg potatisen ovanpå så att de inte rör varandra. Du kan sedan placera brickan utan täckning i frysen i 3-5 timmar eller tills potatisen har frusit fast.
 5. Väska upp
  Så snart potatisen är fastfryst tar du ut brickan ur frysen och lägger potatisen i en frystålig påse (eller flera påsar). Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen innan du förseglar den.
 6. Märka och frys in
  Det sista du behöver göra är att märka påsen. Skriv in datumet då du lagade potatisen och dess sista förbrukningsdag och lägg den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in potatis i cirka tre månader.
kokt potatis serverad på tallrik

3 tips för att frysa rå potatis

Nu vet du hur du fryser in potatisen och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in rå potatis för att få bästa möjliga resultat:

Frys dem inte råa
Om du fryser råa potatisar kommer de troligen att bli mosiga eller åtminstone mjuka i frysen på grund av deras höga vatteninnehåll. Som vi har introducerat, se till att parboilera dem (eller blanchera dem) innan du fryser in dem.

Överväga användningsområden
Som du vet är potatis extremt mångsidig och används ofta på många olika sätt i köket. Om du planerar att använda potatisen på olika sätt efter att ha fryst in den är det bäst att låta den vara så hel som möjligt eller kanske skära den i halvor. Om du har skurit dem till pommes frites kan de trots allt bara användas på ett sätt när de tinats upp!

Frys efter tillagning
Om du har kvar potatis från en måltid som du redan har lagat kan du frysa in potatisen. Om du fryser in överbliven potatis måste du dock låta den svalna ordentligt innan du packar in den i en påse och lägger den i frysen.

Hur länge kan man frysa råa potatisar?

Du kan frysa in potatis i cirka tre månader, om den har kokats i förväg.

Om du fryser in färdigkokt potatis bör du bara förvara den i frysen i 1-2 månader, eftersom den börjar tappa smak om du låter den ligga längre än så. Rå potatis brukar hålla sig fräsch i cirka 3-4 veckor om den förvaras i rumstemperatur.

Du kan frysa råa potatisar i upp till 3 månader

Rå potatis med lite jord
Rå potatis blir godast om du blancherar den innan du fryser in.

Hur tinas råa potatisar upp?

När du är redo att koka din potatis kan du i de flesta fall göra det direkt från den frysta potatisen. Då slipper du besväret med att tina dem i förväg.

Men om du vill tina upp dem, ta ut potatisen ur frysen och låt den tina över natten i kylskåpet. Då har de mjuknat och är redo att tillagas på det sätt du vill.

Kan man frysa in råa potatisar igen?

I allmänhet är det säkert att frysa in potatis igen. Det största problemet är att den lätt kan bli mosig, särskilt om du har kokat den eller om den ingår i en annan maträtt (t.ex. curry). Potatis smakar bäst när den är färsk eller direkt från frysen.

Men tekniskt sett är det inte farligt att frysa in potatis ur hälsosynpunkt.

Fryser rå potatis bra?

Rå potatis fryser inte alls in bra, eftersom den blir mjuk och grumlig. Men om du förbereder och blancherar potatisen i förväg kan den frysas in i upp till tre månader.

Det bästa sättet att förvara rå potatis är i skåpet i rumstemperatur, men du kan också förvara den i kylskåpet om du föredrar det.

råa potatisar vid kastrull

Vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av rå potatis eller potatis i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Vad händer om du fryser råa potatisar?

På grund av potatisens höga vatteninnehåll kan potatisens struktur brytas ner lite om du fryser potatis rå. När potatisen tinas upp kan detta leda till att potatisen blir mosig. Därför rekommenderar vi att du kokar dem snabbt innan du fryser in dem.

Vad är det bästa sättet att förvara råa potatisar?

Det finns några saker som är viktiga när du lagrar potatis. Du behöver mycket cirkulation. Du behöver inget ljus. Det får inte förekomma några temperatursvängningar.

Lämna en kommentar