Hur man ångar grönsaker i mikro

Har du någonsin försökt ånga grönsaker i mikrovågsugn? Att ångkoka grönsaker i mikrovågsugn är en av de enklaste metoderna för att tillaga grönsaker och det behåller grönsakerna krispiga och näringsrika.

Mikrovågsångade grönsaker är hälsosamma och förlorar inte näringsämnen när de tillagas på rätt sätt i.

Hur ångar man grönsaker i mikrovågsugn? 

Skölj, trimma och hacka grönsakerna till lika stora bitar och lägg dem i ett enda lager i en mikro.

Häll 2 på 4 matskedar vatten så att det täcker den nedre delen av grönsakerna. Mängden vatten beror på vilken typ av grönsak och hur mycket som ska mikras.

Täck skålen med ett lock eller en mikrovågsugnssäker tallrik och värm i 2 minuter vid hög temperatur. Om grönsakerna inte är klara kan du vända dem och fortsätta att mikrovågsugna med 1 minuts mellanrum tills de är klara.

Oavsett om grönsakerna är färska eller frysta är grönsaker för mikrovågsugn ett bekvämt sätt att laga hälsosamma sidorätter. Det gör grönsakerna mjuka nog för att kunna ätas för sig själva eller för att kunna stekas på kort tid.

Eftersom varje grönsak ångas lite olika kommer vi i den här artikeln att dela med oss av experttips om hur man ångar grönsaker i mikrovågsugn på rätt sätt, rätt effektinställning och tidsåtgång i mikrovågsugnen för att varje grönsak ska ångas helt.

Kan jag ånga grönsaker i mikrovågsugn?

Ja, du kan ånga grönsaker i mikrovågsugn. Faktum är att ånga grönsaker i mikrovågsugn är det enklaste och hälsosammaste sättet om man jämför med att koka, sautera eller steka dem.

Tvätta, trimma och skär alltid grönsakerna i lika stora bitar. Om du vill ångkoka större rot- eller stjälkgrönsaker skär du dem i lätthanterliga lika stora bitar och värmer dem i mikrovågsugnen under lämplig tid.

Hur lång tid tar det?

Det tar cirka 10 minuter att koka vatten och ångkoka grönsaker på spisen. Att ånga grönsaker i mikrovågsugn är dock ett snabbt sätt att få jobbet gjort.

Om du vill ångkoka grönsaker i en nödsituation lägger du ett enda lager på en skål som är mikrovågsugnssäker. Använd ett tredubbelt lager fuktiga pappershanddukar för att täcka toppen, eller tillsätt 2-3 matskedar vatten och täck med ett värmesäkert lock.

Placera behållaren i mikrovågsugnen och värm på hög temperatur tills grönsakerna blir mjuka; detta tar mellan 2 och 5 minuter beroende på mikrovågsugnens effekt, typ av grönsaker och mängden som ångas.

ångtid i mikrovågsugn för olika grönsaker:

 • Morötter: Beroende på hur tjocka skivade morötter är, tar det bara 3 minuter att tillaga dem helt och hållet.
 • Blomkål: Det tar cirka 3-4 minuter att ångkoka blomkålen helt och hållet.
 • Broccoli: Att ångkoka broccoli tar totalt 2-4 minuter.
 • Spenat: Det tar cirka 2 minuter att ånga 12 gram spenat i en mikrovågsugn på 1000 watt.
 • Ärtor: Färska ärtor tar 1-3 minuter att ångas fullt ut.

Hur man ångar grönsaker utan en ångare

Det är möjligt att ångkoka alla grönsaker utan att använda en ångkokare eller ångkorg. Om du vill ånga grönsaker i mikrovågsugn kan du använda en mikrovågsångare för att förbättra upplevelsen, men det ändrar inte smaken eller konsistensen som utan dem.

Om du letar efter en snabbare eller enklare metod för att ångkoka grönsaker utan ångkokare är mikrovågsugnen det bästa alternativet. Grönsakerna blir ordentligt tillagade och kommer att se fuktiga, fylliga och fullkokta ut.

Om du vill ånga grönsaker utan ångare kan du linda in långa grönsaker med en fuktig pappershandduk. Lägg dem i mikrovågsugnen och värm dem i 2 minuter.

När det gäller kortare grönsaker som blomkål och broccoli är det bara att lägga dem i en skål för mikrovågsugn och lägga en skvätt vatten i botten.

För att få bästa resultat kan du täcka skålen med en mikrovågsugnssäker tallrik, ett lock, en våt pappershandduk eller plastfolie för mikrovågsugn och lämna en liten öppning i ett hörn så att ångan kan komma ut.

Se till att grönsakerna inte är överfyllda genom att lägga dem i ett enda lager och låt dem sedan gå i mikrovågsugn i cirka 2 minuter. Kontrollera att grönsakerna är fylliga och mjuka, om det behövs mikrovågsugn i intervaller om 30 sekunder tills önskad färg är uppnådd.

När grönsakerna är helt ångkokta kan du försiktigt lägga upp dem i serveringsfat och garnera dem med dina favoritkryddor och toppings och njuta av dem.

Tips för att ånga grönsaker i mikrovågsugn

Ångkokta grönsaker är ett hälsosamt tillbehör som kan kombineras med en kött- eller pastarätt för att skapa en balanserad och mättande måltid. Men om du bara slänger in frysta eller färska grönsaker i mikrovågsugnen ångas de inte ordentligt.

Nedan finns en lista med användbara tips för att ångkoka grönsaker i mikrovågsugn för att få bästa resultat varje gång:

 • Skär grönsakerna i små, jämnstora bitar. Det är troligare att de ångas snabbt och jämnt än hela grönsaker.
 • Använd alltid en mikrovågsugnssäker skål och ett lock eller en tallrik ovanpå.
 • Om du täcker med ett lock, en fuktig pappershandduk eller en mikrovågsugnssäker plastfolie medan du ångar, går det snabbare och vattnet stannar kvar i botten av den mikrovågsugnssäkra behållaren.
 • När du ångar grönsaker kan det ta olika lång tid beroende på mängden och tjockleken på varje grönsak.
 • När du tar ut de ångade grönsakerna ur mikrovågsugnen ska du hantera skålen försiktigt för att undvika att du bränner dig. Håll i skålen med en ugnshandske när du tar ut den och öppna försiktigt för att låta ångan försvinna.

Bästa sättet att ånga grönsaker i mikrovågsugn

Det bästa sättet att ångkoka grönsaker i mikrovågsugn är att börja med att tvätta och förbereda grönsakerna genom att skölja dem i ljummet vatten och skära dem i enhetliga bitar i serveringsstorlek med hjälp av en kökskniv, bitar som inte bör vara större än 2 tum i storlek.

Lägg de skurna grönsakerna i en stor skål. Bekräfta att skålen är mikrovågsugnssäker eller använd istället en bakform av glas eller keramik.

Lägg grönsakerna i ett enda lager i botten av skålen. Om grönsakerna är mer än ett enda lager kan du överväga att ångkoka dem i separata omgångar.

Tillsätt en liten mängd vatten, precis så mycket att det täcker behållarens botten. En skvätt vatten behövs eftersom grönsakerna kommer att tillagas av ånga som kommer från vattnet när det är varmt, och när grönsakerna värms upp kommer de gradvis att släppa ut mer vatten.

För tunna bladgrönsaker som spenat eller grönkål behöver du inte tillsätta vatten. Tjocka grönsaker som morötter, potatis och rovor kräver däremot lite mer vatten för att komma igång.

Täck skålen med plastfolie för mikrovågsugn, fuktad pappershandduk, lock eller en mikrovågsugnssäker tallrik. Se dock till att en liten lucka lämnas öppen för att förhindra att ånga byggs upp och spränger förseglingen.

Om du inte föredrar plastfolie för mikrovågsugn kan du ersätta den med en stor tallrik i keramik, porslin eller stengods som har en öppning.

Ställ in den täckta skålen med grönsaker i mikrovågsugnen och värm dem i 2 minuter på hög effekt. Ångkokningstiden kan variera beroende på mängden grönsaker, grönsaksbitarnas täthet och mikrovågsugnens effekt.

Testa om grönsakerna är mjuka efter 2 minuter. Om grönsakerna inte är tillräckligt kokta, vänd dem i skålen med en gaffel och fortsätt med mikrovågsugnen.

Om du vill veta om grönsakerna är väl ångade kan du peta i dem med en gaffel som lätt går igenom mjuka grönsaker och vice versa. Om grönsakerna är färdiga ska de ha en mjuk konsistens och förbli fuktiga utan att bli för mustiga.

Garnera, krydda och servera grönsakerna när de är varma.

Detta är allmänna steg för att ånga grönsaker, men tillagningsmetod, effektinställning och tillagningstid kan variera för varje grönsak:

 • Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och tillsätt 2 matskedar vatten till rätten. Mikrovågsugn på hög effekt i 3 minuter och låt det stå i 1 minut i sluten mikrovågsugn för att helt ånga morötterna.
 • Blomkål: Skär blomkålen i medelstora buketter för mikrovågsugn. Häll en ¼ kopp vatten och täck med plastfolie så att det inte rör blomkålen. Mikrovågsugn på hög effekt i 3 till 4 minuter och låt den stå 60 sekunder för att slutföra ångningen.
 • Broccoli: För att ånga broccoli i mikrovågsugn, skär i små buketter och tillsätt 4 matskedar vatten för ett kilo broccoli. Mikrovågsugn på hög effekt i 2 till 4 minuter beroende på mängden broccoli och storleken på bitarna.
 • Spenat:Om spenaten är för torr för att ångas i mikrovågsugnen kan du hälla vatten på bladen. Täck med ett lock och mikrovågsugn på hög effekt i 30 sekunder i taget i sammanlagt 2 minuter. Observera om bladen börjar vissna. Ta bort överflödigt vatten och servera den ångade spenaten som den är eller smaka av med vitlök, chiliflakes och citronsaft.
 • Ärtor: Det tar mellan 1 och 3 minuter att mikrovågsugga ärtor. Lägg en matsked vatten i botten av skålen och täck med en fuktig pappershandduk. Ånga på hög värme i 1 minut i intervaller tills ärtorna är mjuka och mjuka.

Sammanfattning

Att ångkoka grönsaker i mikrovågsugn är ett av de snabbaste och bekvämaste sätten att förbereda en sidosallad. Ångkokning bevarar näringsämnena i grönsakerna och är ett av de hälsosammaste alternativen eftersom det inte behövs något fett.

Generellt sett kräver ångkokning av grönsaker i mikrovågsugn mindre vatten än på spisen. Detta är en stor fördel eftersom vattenbaserade näringsämnen som C-vitamin kan läcka ut i vattnet.

När du ångar grönsaker på rätt sätt i mikrovågsugnen blir grönsakerna tillräckligt mjuka samtidigt som de behåller en krispig al dente.

Allt du behöver för att tillreda smaskiga grönsaker som ger alla hälsofördelar utan att förändra den naturliga smaken är en skål med lock som kan användas i mikrovågsugn, en våt pappershandduk eller plastfolie, en mikrovågsugnsapparat och lite vatten.

Alla grönsaker ångas inte på samma sätt, men följ de allmänna stegen för att undvika att grönsakerna blir mosiga och förlorar sina näringsämnen.

Tvätta alltid grönsakerna med kallt vatten, klipp bort överflödiga blad och hacka grönsakerna i lika stora bitar för att de ska tillagas snabbt och jämnt och för att de ska vara trevliga att äta i en enda tugga.

Lägg de förberedda grönsakerna i en mikrovågsugnssäker skål, tillsätt en skvätt vatten och täck skålen med ett lock eller en tallrik. Mikrovågsugn på hög effekt i 2 minuter och kontrollera tillståndet för att bedöma om det behövs mer mikrovågstid.

Vänd grönsakerna ofta och ge dem tillräckligt med tid för att låta den återstående ångan koka innan du öppnar locket och släpper ut den heta vätskan. När grönsakerna är helt ångkokta, lägg över dem på ett serveringsfat, toppa med dina favoritörter och kryddor och njut!

Lämna en kommentar