Kan man frysa parmesan?

Du har kvar lite parmesan och är orolig för att osten ska bli dålig innan du kan använda den. Då frågar du dig: Kan man frysa in parmesanost?

En parmesanbit och hyvlad parmesan med hyvel på tallrik

Kort och enkelt svar:

Ja, du kan frysa parmesanost både i ”kilform” och i strimlad form. Om du har en ostbit kan du låta den vara hel eller strimla den. Strimlad parmesanost kan frysas i 3-6 månader, medan en kil håller kvaliteten i över ett år.

Om det är en ost som du precis har öppnat, kan den lätt hålla i flera månader i kylskåpet. I det här fallet är det förmodligen inte nödvändigt att frysa in den, men du kan göra det om du vill.

Men om det är strimlad eller riven parmesan, köpt eller inte, tar det inte lång tid innan den förlorar sin kvalitet. I sådana fall är det definitivt värt att överväga att frysa in den.

Låt oss tala om för- och nackdelar med att frysa denna italienska ost.

Kan man frysa parmesanost?

Okej, du har bestämt dig för att frysa in din överblivna parmesan. Men innan du gör det vill du förmodligen veta hur bra det fungerar.

Till att börja med bör du veta att det inte rekommenderas att frysa Parmigiano Reggiano hel (i form av en bit eller kil)

Osten förlorar sin smulighet. Det gör det svårt att riva den, vilket är tråkigt om du vill ha riven parmesan på någon rätt.

Lyckligtvis är inte allting förlorat. I de flesta fall vill man riva parmesan ändå, och att frysa in riven Parmigiano Reggiano fungerar alldeles utmärkt. Dessutom, om du river den nu kommer du att ha den klar närhelst du vill använda den.

Om du köper den färdigstrimlad är förstås bearbetningen redan gjord åt dig, och du behöver bara frysa in den.

Riven parmesan

TIPS

Om du är okej med konsistensförändringen kan du frysa in en bit parmesan. Om inte, håll dig till att frysa in den riven.

Hur fryser man parmesan?

Som du redan vet är det bäst att frysa osten i strimlad form. Och det är så jag fryser min.

Hela processen är enkel och kräver bara några minuter av din tid. Så här fryser du din parmaskinka:

  1. Riv den (om den inte redan är det).
  2. Förfrys. Ta en plåt och lägg den på aluminiumfolie, pergamentpapper eller en silikonmatta (min favorit). För över den rivna osten på den och fördela den jämnt. Ställ in plåten i frysen i ett par timmar tills den fryser.
  3. Lägg den frysta osten i en behållare eller en fryspåse. Ta fram plåten ur frysen och kontrollera om den rivna osten håller ihop. Om den gör det tar du en spatel och skär den i små bitar (som jag gjorde i min artikel om hur man fryser in mozzarella). Häll sedan allt i en frysbehållare eller påse. Lägg till en etikett om du vill.
  4. Frys in: Lägg allt i frysen och du är klar.

TIPS

Du kan hoppa över förfrysningen om du har köpt din parmesan riven. Riven parmesan har vanligtvis tillsatts cellulosa så att den inte klibbar fast, och därför är det inte nödvändigt att frysa in den.

Din parmesan är redo att ligga i frysen i minst ett par månader.

När det gäller upptining behövs det egentligen inte. Du kan ta en nypa (eller sex) parmesan när du behöver den, lägga den direkt i den maträtt du lagar och lägga resten i frysen igen. Det är jättepraktiskt och du behöver inte oroa dig för att det ska växa mögel eller liknande.

TIPS

Om du vill lägga till lite hyvlad parmaskinka i en sallad, låt den ligga i 10 minuter innan du serverar den. På så sätt hinner osten tinas upp.

Lämna en kommentar