Kan man frysa in majonnäs?

Mayonnaise är en av de mest populära kryddorna och är populär på middagsbord runt om i världen. Och även om de flesta förvarar sin majonnäs i kylskåpet när den väl har öppnats, kanske du undrar om man kan frysa majonnäs i stället?

Mayonnaise kan frysas i upp till 3 månader. Men eftersom majonnäs är emulsionsbaserad kommer ingredienserna att brytas ner när den tinats upp. Det är viktigt att tillsätta lite vinäger eller citronsaft till din majonnäs, eftersom det stabiliserar upptiningen.

Kan man frysa in majonnäs igen? Nej

Fryser majonnäs bra? Nej

Hur man fryser majonnäs

Oavsett om den är hemlagad eller köpt i affären är det möjligt att frysa in majonnäs. Du måste bara vara medveten om att fryst majonnäs inte alls är som kylda majonnäser. Eftersom majonnäs är emulsionsbaserad kommer beståndsdelarna att separeras när majonnäs tinas upp, vilket inte är idealiskt för alla.

Du kan röra om majonnäs när den har frysts för att försöka bevara konsistensen, men du måste tillsätta antingen vinäger eller citronsaft innan du fryser den, vilket vi förklarar nedan.

 1. Placera i en fryssäker behållare
  Dela upp majonnäsen i lämpliga portionsstorlekar för att frysa in den. Lägg sedan varje portion i en förslutningsbar glasburk eller plastlåda.
 2. Tillsätt citronsaft eller vinäger
  Innan du förseglar majonnäsbehållaren, tillsätt en matsked vinäger eller citronsaft och rör om majonnäsen ordentligt. Detta tillsats hjälper till att förhindra att majonnäsen splittras för mycket och gör det möjligt för dig att röra om den och förbättra dess konsistens när den har tinats upp.
 3. Försegla
  Skruva fast locket på glasburken eller fäst locket på plastburken.
 4. Märka och frys in
  Skriv in datumet då du tillagade (eller köpte) majonnäsen och lägg den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in majonnäs i cirka tre månader.

3 tips för att frysa in majonnäs

Nu vet du hur du fryser in den och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in majonnäs för att få bästa möjliga resultat:

Frys majonnäs som en sista utväg
Det går att frysa in majonnäs, men det är nog bäst att inte göra det. Detta beror på att majonnäs separerar när den fryses, och även om du kan rädda den i viss mån, blir den definitivt inte densamma som när den förvaras i kylskåpet.

Mayo har en rimlig livslängd när du förvarar den i kylskåpet, så frys den bara in om du verkligen måste.

Tina i kylskåpet
När du är redo att servera din frysta majonnäs måste du tina den i kylskåpet. Du bör aldrig tina upp majonnäs i rumstemperatur eller i mikrovågsugn.

Det är bäst att ta ut din portion majonnäs från kylskåpet kvällen innan du planerar att använda den så att du har tillräckligt med tid att tina och röra om den.

Rör om ordentligt före användning
När majonnäsen har tinats upp måste du röra om ordentligt innan du använder den. Även om du inte kommer att kunna återföra den till konsistensen innan den frystes in, kommer det åtminstone att säkerställa att din frysta majonnäs är ätbar!

Om du inte rör om kommer du att få en obehaglig blandning som inte är bra för mycket.

Hur länge kan man frysa majonnäs?

Du kan frysa majonnäs i cirka tre månader. Men med tanke på att majonnäs har en rimlig livslängd i kylskåpet när den väl är öppnad bör du bara frysa den som en sista utväg.

Om den är förseglad håller majonnäsen i 3-4 veckor i kylskåpet, vilket ger dig gott om tid att använda den utan att frysa in den.

Men om du väljer att frysa in den bör du bara förvara den i frysen i upp till tre månader.

Du kan frysa majonnäs i upp till 3 månader

Hur tinas majonnäs upp?

När du är redo att använda din frysta majonnäs måste du lägga den i kylskåpet tills den har tinats upp. Detta kan ta flera timmar, och det är det enda säkra sättet att tina upp majonnäs.

Det går snabbare att tina majonnäs i mikrovågsugn eller i rumstemperatur, men det är inte säkert att göra det.

Kan man frysa in majonnäs igen?

Nej, du ska bara frysa majonnäs en gång. Som du kommer att upptäcka fryser majonnäs inte bra första gången, så du bör definitivt inte frysa in den en andra gång.

Det är inte farligt att frysa majonnäs två gånger, men du kommer nästan säkert att bli besviken på resultatet!

Det bästa sättet att förvara majonnäs är i kylskåpet, och vi rekommenderar starkt att du bara fryser in den en gång om du väljer att frysa in den överhuvudtaget.

Fryser majonnäs bra?

Som du säkert har förstått vid det här laget fryser majonnäs inte bra. Oavsett om din majonnäs är hemlagad eller köpt i affären kommer du att upptäcka att den separerar i frysen och att den är en stor besvikelse när den tinas upp.

Även om du kan frysa in majonnäs rekommenderar vi att du bara gör det som en sista utväg.

Lämna en kommentar