Kan man frysa in mjukost?

De flesta ostar som du köper i snabbköpet kan förvaras i kylskåpet i upp till en månad utan att kvaliteten försämras. Detta gäller även mjuka ostar som brie och camembert.

Men vad händer om du vill bevara mjukost längre? Kan man frysa in mjukost?

Tyvärr rekommenderar vi inte att du fryser mjukost. När du lägger mjukost i frysen förändras dess molekylära struktur, vilket gör att den blir smulig och förlorar det mesta av sin smak. Det står klart att detta är långt ifrån önskvärt när det gäller att njuta av mjukost!

Kan man frysa in mjukost igen?Nej

Fryser mjukost in bra?Nej

Varför du inte bör frysa mjukost

Mjuka ostar som brie och camembert har en hög vattenhalt. Detta innebär att mjuka ostar är mer känsliga för skador orsakade av iskristaller som bildas under frysningsprocessen.

Om du till exempel lägger brie i frysen kommer din fuktiga och dekadenta ost att förvandlas till en torr och smulig röra.

Detta kanske inte är något problem om du använder mjukost i vissa recept, men det är definitivt inte smart om du planerar att äta och njuta av mjukost som den är avsedd att ätas.

Det är av dessa skäl som du inte bör frysa mjuka ostar, eftersom de kommer att förändras fullständigt under frysningsprocessen.

Å andra sidan kan ostar med mycket liten fukthalt, t.ex. cheddar och mozzarella, frysas säkert. Detta beror på att de är mindre benägna att påverkas av temperaturförändringar och kommer att behålla det mesta av sin smak och konsistens under hela processen.

Hur man förvarar mjukost

Det bästa sättet att förvara mjukost är att slå in den tätt och förvara den i kylskåpet. Även om enskilda ostar har olika lång livslängd kan de flesta av dem förvaras i kylskåp i minst en månad utan att kvaliteten försämras.

Du kan inte förvara mjukost i rumstemperatur längre än en dag eller så, eftersom den börjar svettas och snabbt blir oätlig.

Så snart du har öppnat din mjukost rekommenderar vi att du tar bort den från originalförpackningen. Du kan sedan lägga den på ett ark aluminiumfolie eller plastfolie och slå in den ordentligt.

Slutför processen genom att lägga den i en förslutningsbar behållare och förvara den i mitten av kylskåpet.

Fryser mjukost in bra?

Mjukost fryser inte alls bra. På grund av de iskristaller som bildas under frysningsprocessen blir din mjukost torr och smulig när den fryses, vilket är minst sagt en besvikelse.

Men det finns en invändning – om du planerar att använda mjukost i ett recept och konsistensen inte är viktig kan du förmodligen klara dig utan att frysa in den. Med det sagt kommer den ändå inte att vara lika god som om den var färsk.

Om du planerar att frysa ost, välj hårdare ostar som cheddar eller mozzarella, eftersom de är mycket bättre lämpade för frysning än mjukare ostar som brie och camembert.

Lämna en kommentar