Kan man frysa kiwi? – Svaret är nja.

Kiwi (eller kiwifrukt) är i säsong, och du har stött på en bra försäljning. Vem skulle inte utnyttja det?

Du har köpt en hel del, och nu är du orolig att en del kanske blir dåliga. Det betyder att du just nu desperat letar efter sätt att göra dem längre. Och att frysa verkar vara det uppenbara valet.

Det enda problemet är att, som du redan vet, fryser vissa frukter bra medan andra inte alls. Och du är inte helt säker på vilken grupp kiwi tillhör. Med andra ord är du inte säker på om det ens är meningsfullt att frysa kiwifrukt och hur man fryser kiwi om det är det. Det är därför jag har sammanställt den här guiden, så att du kan lära dig om fördelarna och nackdelarna med att frysa kiwi och besluta om det är rätt val för din situation.

Kiwifrukter håller ganska länge i kylskåpet, så ganska ofta kan du använda alla innan de försämras.

Okej, så du vet att kiwifrukter som förvaras i kylskåp håller sig under en ganska lång tid. Men det är fortfarande inte tillräckligt. Kanske ska du åka på semester i ett par veckor, eller så är ditt kylskåp alltid fullt (som mitt). På grund av detta verkar frysning vara din sista utväg. Så frågan är: kan du frysa kiwi?

Liksom andra frukter, som exempelvis mango, förändras texturen på kiwifrukten när du tinar den. Kiwifrukten blir i riktigt mosig.

Allt som allt är det okej att frysa kiwi för antingen tillagade rätter eller smoothies, men att äta den som den är eller i en fruktsallad är tveksamt. Om du vill ha den i en fruktsallad, tina och sila kiwin innan du lägger den i salladsskålen. Och se till att tinad frukt bara utgör en liten del av salladen.

Hur fryser man kiwi?

Att frysa hela skalade kiwifrukter är ett alternativ, men det har ganska många nackdelar. Hela kiwifrukter tar upp mycket plats, och upptining tar också tid. Dessutom tenderar frukten att bli supermosig, och det är inte vad du letar efter.

Ett bättre sätt att göra det på är att frysa kiwi i skivor eller till och med tärningar. På det här sättet är det lättare att få plats med det i frysen, och du kan tina bara så mycket du behöver åt gången. Frukten förlorar fortfarande en del av sin textur, men det är inte lika illa som om du skulle ha fryst den hel.

Frysa i skivor

Skala frukten och skiva eller tärna den. Att skiva den går snabbt, men om du planerar att använda den fryst i en smoothie och din mixer inte är direkt en kraft att räkna med kan tärningar vara att föredra. Samma sak om den här kiwin ska hamna i en fruktsallad. Kort sagt, tänk på hur du ska använda den frysta frukten och skär den därefter. Fodra en plåt eller en grund ugnsform med bakpapper eller en frysäker silikonmatta. Fodret kommer att se till att du enkelt kan ta bort den frysta frukten från ytan. Överför skivorna eller bitarna på plåten i ett enkelt lager. Se till att bitarna inte rör vid varandra så att de inte fryser ihop. Du kan belägga skivorna med socker. Använd cirka 1 kopp socker per 4 koppar skivor (KFF). Sockerbelagd frukt behåller kvaliteten längre (UM), men förutom frukten äter du också en massa socker, så det är upp till dig. Lägg plåten i frysen och håll den där tills frukten har fryst. Jag brukar lämna den över natten för att vara säker på att den är genomfryst. Ta ut skivorna från plåten och överför dem till en fryspåse eller behållare. Lägg till en etikett om det behövs och överför frukten till frysen för långtidsförvaring.

Så tinar du upp fryst kiwi

När det gäller upptining kan samma vanliga metoder användas. Det betyder att du kan:

Tina frukten över natten i kylskåpet. Lägg den i på kvällen och den bör vara tinad på morgonen. Tina upp i kallt vatten. Eftersom vatten är bättre på att leda värme än luft, tar upptiningsprocessen mindre tid, vanligtvis högst ett par timmar (beroende på mängd och storlek på frukten). Tina inte alls. Om du lägger till frukten i en smoothie kan du komma undan utan att tina den först. Dessutom kommer det att hjälpa till att göra smoothien kall.

Hur använder man fryst kiwi?

Det är inte lika lätt att köpa frysta kiwis som det är att köpa exempelvis frysta jordgubbar eller björnbär. Och anledningen är att människor varken behöver eller använder frysta kiwis så ofta. Men eftersom du redan har fryst frukten, låt oss använda den på bästa sätt, eller hur?

Här är ett par populära alternativ när det gäller att använda fryst kiwi:

Lägg till den i din smoothie. Som med ananas och mango är smoothie ett perfekt användningsområde för fryst frukt. Släng i kiwin utan att tina den först och tillsätt lite mindre vätska än du normalt skulle göra för att ta hänsyn till lite vatten från kiwin. Använd den i salsor och såser, särskilt sådana som du mixar. En kiwi kan vara ett utmärkt fruktillskott till vilken salsa eller sås som helst som behöver lite naturlig sötma. Tina och sila kiwin, så att den inte vattnar ner hela såsen så mycket. Extra poäng om du kör såsen genom en mixer så att den något mjuka texturen av kiwi inte sticker ut alls. Använd i en fruktsallad. Tina upp kiwifrukterna och sila dem innan du lägger till dem i salladen. Och se till att INTE göra kiwi till huvudingrediensen i den salladen så att texturförändringen inte blir lika märkbar.

Lämna en kommentar