Allt du behöver veta om rabarber

Rabarber är en grönsak.

Ja, du hörde rätt – rabarber är egentligen en grönsak, men den tillagas ofta som en frukt. Min första erfarenhet av rabarber var i form av en bred skiva jordgubbs- och rabarberpaj med en fläckig skorpa och en kula vaniljglass på toppen. Jag var i tonåren och denna paj kan ha varit min första kärlek. Jag var fascinerad av ping pong av söta och syrliga smaker.

Just nu finns det få saker som ger mig så mycket glädje som rabarber. Ja, det kan kännas som en nyhet, men om du hittar rabarber i mataffären så är det på våren, när vi är mitt i rabarbersäsongen. Låt oss prata om rabarber och vad du behöver veta.

Vad är rabarber?

Rabarber är en lång, stelnad växt som ser ut som röd selleri. Den finns med eller utan blad, men tänk på att endast stjälken är ätbar, bladen är giftiga. Rabarber kan ha en färg som sträcker sig från djupt röd till ljusrosa och till och med ljusgrön. Enligt försäljaren på min lokala bondemarknad tyder färgen, trots subtila skillnader i sötma, inte på någon större variation i smak eller färskhet.

Var kan man köpa rabarber?

I livsmedelsbutiken eller på marknaden letar du efter fasta, krispiga stjälkar som är fria från fläckar. Du vill också se till att bladen (om de sitter fast) ser fräscha ut och inte är vissna. Ibland kan du också hitta frysta förpackade rabarber i butikerna, men om du har möjlighet bör du definitivt utnyttja färska rabarber medan de är som bäst.

Ett ekonomitips är att plantera rabarber i trädgården, det är inte mycket arbete att ta hand om en rabarber och de ger riklig skörd år efter år!

Hur man förvarar rabarber

Hemma kan du förvara rabarber otvättad i kylskåpet i upp till en vecka. Försök att löst svepa in rabarberstjälkarna i aluminiumfolie, lägg dem i en öppen plastpåse med dragkedja. Alternativt kan du få rabarberna att hålla sig längre genom att frysa in dem.

Hur man använder rabarber

Om du någonsin har smakat rå rabarber vet du att den är mycket syrlig och ganska trådig. (Om du inte har smakat den rekommenderar jag inte det.) Det finns en bra anledning till att den oftast serveras kokt eller bakad. Här är några recept att prova i vår. Du kommer också troligen att märka att rabarber mycket ofta kombineras med jordgubbar, som i den här läckra jordgubbs-rabarberpajen. Detta beror på att deras smaker kompletterar varandra väl. Rabarber är naturligt sur medan jordgubbar under säsong kan vara ganska söta.

Lämna en kommentar