Kan man frysa in vitlökssmör?

Vitlökssmör är ett mångsidigt och fantastiskt välsmakande tillbehör i köket. Är det möjligt att frysa in vitlökssmör så att du alltid har ett förråd av det i köket?

Kan man frysa vitlökssmör?

Ja, du kan frysa in vitlökssmör i upp till 3 månader. Det bästa sättet att göra detta är att blanda 4 hackade vitlöksklyftor och en tesked salt för varje halv kopp smör. Blanda dessa 3 ingredienser väl och lägg dem sedan i frysen i en iskubsbricka.

Kan man frysa in vitlökssmör igen?Ja

Fryser vitlökssmöret bra?Ja

Hur man fryser vitlökssmör

Innan du gör något måste du göra ditt vitlökssmör så att det är klart för frysen. Du vill göra smöret så färskt som möjligt, så slå ihop en sats precis innan du fryser in det – låt det inte stå i kylskåpet några dagar innan:

  1. Förbered vitlökssmöret Ingredienser:Beräkna hur mycket av varje ingrediens du behöver och håll ingredienserna i förhållandet 4 vitlöksklyftor, 1 tsk salt och en halv kopp smör (ungefär 115 gram).
  2. Gör smöret:Skala och finhacka vitlöken och lägg den i en skål tillsammans med smör och salt. För samman alla ingredienser med hjälp av en sked och se till att de är homogena – smöret, saltet och vitlöken har blivit en enda blandning, snarare än tre saker i samma skål.

När du har skapat blandningen kan du antingen frysa in den i en stor sats eller i små, individuella portioner. Du behöver bara bestämma vilken portionsstorlek som fungerar bäst för dig:

Hur man fryser stora partier vitlökssmör

Här är den bästa metoden för att frysa in stora block vitlökssmör i stället för enskilda portioner:

  1. Portionera i en behållare: Lägg smöret i en lufttät plastbehållare och pressa smöret till behållarens form – detta eliminerar luften i och runt smöret och minskar frysbrännskador.
  2. Försegling:När du har pressat smöret i behållaren sätter du på locket och förseglar det. Om du inte är säker på att behållaren är lufttät kan du lägga ett lager plastfolie på utsidan av lådan.
  3. Frysning:Placera slutligen behållaren i frysen med en etikett.

Hur man fryser delar av vitlökssmöret

För att lättare kunna använda vitlökssmöret vid ett senare tillfälle föreslår vi att du pressar vitlökssmöret till kuber i isbrickor med den här metoden:

  1. Skeda upp smöret i en iskuberbricka:Ta en isbricka och skeda upp enskilda portioner i varje fack. Tryck in vitlökssmöret för att få bort all luft runt och i smöret.
  2. Slå in och frys in:För att undvika att frysen blir stinkande, svep in brickan i ett ark plastfolie innan du lägger den i frysen.
  3. Pop Cubes Out: Vänta tills kuberna har frusit fast och plocka sedan ut kuberna ur iskuberbrickan och lägg dem i en fryspåse av god kvalitet.
  4. Försegla och frys in: Försegla påsen, ta bort så mycket luft som möjligt och lägg den sedan i frysen. Nu kan du ta en kub smör när du behöver det.

Om du vill vara lite finare kan du till och med fördela det mjuka vitlökssmöret på en platt bricka och frysa in hela brickan.

Efter en kort stund kommer de små smörportionerna att frysa fast. Lägg dem i en fryspåse och de kan frysas in i upp till tre månader.

3 tips för att frysa vitlökssmör

Nu vet du hur du fryser in det och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in vitlökssmör för att få bästa möjliga resultat:

Använd salt för att finfördela vitlök
Det bästa vitlökssmöret har extremt fina vitlöksbitar. Om du vill ha vitlöken extremt fint hackad kan du strö lite salt över vitlöksklyftorna innan du hackar dem. Efter ett par omgångar kommer vitlöken att vara exceptionellt fin, nästan som en pasta!

Blanda i andra örter och kryddor
Du kan lägga till andra örter och kryddor i vitlökssmöret – färska örter fryser bäst. Vi rekommenderar att du tillsätter en matsked färsk persilja till en halv kopp smörparti. Du kan också prova timjan, koriander och till och med chiliflakes!

Frysa in i loggar
Om du märker att du tar slut på vitlökssmöret väldigt snabbt kan du frysa in det i små stockar på cirka 250 g. Dessa kan förvaras i frysen. När du sedan vill ha en smörring är det bara att använda en tandad kniv för att skära av en bit av det frysta smöret.

Hur länge kan man frysa vitlökssmör?

Den avgörande faktorn för att frysa in vitlökssmör är frysbränna. Frysbränna uppstår när luften i eller runt en del av maten kondenserar till vatten och sedan fryser till is.

Isen kan så småningom sprida sig till maten som den ligger på och skada matens konsistens. Även om det är säkert att äta är matens konsistens förstörd.

Eftersom man pressar ut luftbubblorna ur vitlökssmöret när man pressar det i en behållare, och eftersom det finns lite vatten i smör och vitlök, minskar risken för frysbrännskador.

Därför är en maximal frysningsperiod på tre månader en bra tumregel.

Hur tinas vitlökssmör upp?

Det bästa sättet att tina upp vitlökssmöret är att använda mikrovågsugnen. Alla mikrovågsugnar har olika effektnivåer, vanligtvis från låg till hög effekt. Inställningen för avfrostning ligger någonstans på den nedre halvan av inställningarna.

Eftersom olja kan koka i en mikrovågsugn rekommenderar vi att du väljer den lägsta effektnivån i din mikrovågsugn för att vara på den säkra sidan. Placera den frysta delen i mikrovågsugnen i en ventilerad men sluten behållare och tina den i tio sekunders intervaller.

Inom kort har du ett perfekt mjukt smör.

Kan man frysa in vitlökssmör igen?

Tekniskt sett kan du frysa in smör igen.

Det som begränsar återfrysningen är vatteninnehållet – om något fryses och tinas upp flera gånger förstörs konsistensen.

Det lilla men närvarande vatteninnehållet i vitlökssmöret kan börja separera från mjölktorkan i smöret, vilket leder till en dålig imitation av det vitlökssmör som du först skapade.

Därför kan du komma undan med att frysa in vitlökssmör två gånger totalt, men utöver det kommer det att påverka kvaliteten allvarligt.

Fryser vitlökssmöret bra?

Ja, vitlökssmör går bra att frysa in i upp till 3 månader. Eftersom vitlökssmöret har en låg fukthalt minskar risken för frysbränna drastiskt. Därför kan vitlökssmör förvaras ganska länge.

Om du fortfarande har frågor om att frysa vitlökssmör eller om sammansatt smör i allmänhet, kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa in köpt vitlökssmör?

Ja, det är möjligt att frysa in köpt vitlökssmör. Om paketet är oöppnat kan du frysa in det som det är. Detta eftersom förpackningen sannolikt är lufttät. Om den är öppnad, skeda sedan upp portioner i en iskuberbricka för att frysa in dem till kuber.

Kan man frysa vitlöksolja?

Ja, vitlöksolja kan frysas i en isbricka. Häll oljan i facket och lämna en liten lucka i toppen för expansion. Placera försiktigt in brickan i frysen och vänta tills tärningarna blir fasta innan du lägger dem i en fryspåse.

Lämna en kommentar