Kan man frysa in pannkakssmet?

Hemmagjorda pannkakor är helt enkelt gudomliga. Vare sig du gillar dem med en massa smält choklad eller bara med en klick citronsaft och socker är de ett utsökt frukostalternativ som barnen verkligen älskar.

Men om du har gjort för mycket smet och inte kan få ner några fler pannkakor, kan du frysa in pannkakssmet och använda det en annan dag?

Snabbt svar

Ja, du kan frysa in pannkakssmet. Pannkakssmet kan frysas i cirka 3 månader. Du måste dela upp pannkakssmeten i lämpliga portionsstorlekar, lägga den i en lämplig behållare och täcka väl innan du fryser in den.

Hur man fryser pannkakssmet

Det kommer att glädja dig att höra att det inte är någon utmaning när det gäller att frysa pannkakssmet. Det viktigaste är att se till att smeten ligger i en lämplig behållare och är skyddad från frysbränna.

Nedan följer de specifika stegen du måste följa för att frysa in överbliven pannkakssmet:

 1. Dela upp pannkakssmet i portionsstorlekar
  Börja med att dela upp pannkakssmet i portionsstorlekar. Det går att frysa in allt i en omgång, men att först separera smeten gör livet mycket enklare när du ska tina upp den och använda den i framtiden.
 2. Placera i frysfasta behållare
  Häll pannkaksblandningen i lämpliga frysfasta behållare. Du kan använda en Tupperware-box eller något liknande.
 3. Försegla, märka och frys in
  Försegla behållarnas lock och skriv in datumet då du lagade pannkakssmetet och dess sista förbrukningsdag innan du lägger det i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in pannkakssmet i cirka tre månader.

3 tips för att frysa in pannkakssmet

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in pannkakssmet för att få bästa möjliga resultat:

 • Koka pannkakorna – Om du redan har pannan eller stekpannan ute i köket kan du koka resten av smeten innan du fryser in den. Pannkakorna fryser lika bra som pannkakssmet och sparar tid när de tinas upp och är redo att avnjutas i framtiden.
 • Blanda väl efter avfrostning – Du kanske märker att pannkakssmeten har separerats och ändrat konsistens under frysningsprocessen. Även om detta inte är något att oroa sig för måste du blanda den väl innan du värmer den för att se till att dina pannkakor får en god konsistens.
 • Tillsätt ingredienser efter smak – En av de bästa sakerna med pannkakssmet är att det finns så många recept att välja mellan. Istället för att hålla dig till ett konventionellt recept kan du överväga att lägga till ingredienser som torkad frukt, nötter, honung och vissa kryddor som muskot för att förbättra smaken och njuta av något lite annorlunda.

Hur länge kan man frysa pannkaksbakelse?

Du kan frysa in pannkakssmet i cirka tre månader.

Om du bestämmer dig för att koka smeten till pannkakor kan dessa frysas i cirka två månader, förutsatt att de är tätt förpackade och skyddade från frysbränna.

Du kan frysa in pannkakssmet i upp till 3 månader

Hur tinas pannkakssmet upp?

När det är dags att tina upp pannkakssmet måste du tina upp det ordentligt innan du tillagar det. Det bästa sättet att tina pannkakssmet är att ta ut det ur frysen kvällen innan du planerar att använda det och ställa det i kylskåpet.

Innan du bakar dina pannkakor måste du röra om blandningen ordentligt och kanske till och med tillsätta vatten, mjöl eller mjölk för att förbättra konsistensen. Du behöver inte vara orolig om din smet har splittats i frysen, eftersom det lätt kan rättas till när den tinats upp.

Kan man frysa om pannkaksbakelse?

Frysning av pannkakssmet påverkar dess fukthalt, vilket kan påverka smaken på dina tillagade pannkakor. Det är säkert att frysa in pannkakssmet som tinats upp i kylskåpet, men du kan bli besviken på resultatet.

För att undvika slöseri med rester kan du frysa in pannkakssmet i mindre portioner, så att du enkelt kan tina upp en lämplig mängd smet.

Om du fryser in allt i en omgång måste du använda allt på en gång, vilket inte är idealiskt om du bara hoppas kunna göra ett par pannkakor till dig själv!

Fryser pannkakssmet bra?

Pannkakssmet går utmärkt att frysa in, så du behöver inte oroa dig för att slösa bort rester. Om du täcker den väl och förvarar den i lämpliga lufttäta behållare kan du räkna med att din pannkakssmet håller sig bra i frysen i upp till tre månader.

Det enda du måste tänka på är att smeten kan dela sig i frysen. Men genom att röra om ordentligt och eventuellt lägga till ytterligare ingredienser kan du enkelt åtgärda detta och njuta av läckra pannkakor när som helst.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa pannkakssmet eller om pannkakor i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in crepessmet

Crepe smet är mycket likt pannkakssmet. Den goda nyheten är att metoden för att frysa in crepebadet också är identisk! Dela upp smeten i portioner, häll upp den i lämpliga behållare och frys in. Så enkelt är det!

Kan man frysa in pannkakor?

Det är inte bara smeten som kan frysas, utan även pannkakor som är färdiga att äta kan frysas. Packa upp dem i portionsförpackningar och frys in. Du kan använda smörpapper mellan varje pannkaka för att förhindra att de klistrar ihop.

Lämna en kommentar