Kan man frysa in tillagat lammkött?

Lammkött med alla tillbehör är saftigt och sprängfyllt av smak och är en härlig måltid för hela familjen. Om du har lagat en stor lammstek men inte kan äta upp allt på en gång undrar du säkert hur du bäst förvarar resterna så att köttet inte går till spillo.

Kan man med detta i åtanke frysa in tillagat lammkött?

Snabbt svar

Ja, du kan frysa in tillagat lammkött. Kokt lammkött kan frysas i cirka 2 månader. När ditt kokta lamm har svalnat till rumstemperatur måste du slå in det väl, lägga det i en behållare och flytta det till frysen.

Hur man fryser tillagat lammkött

Om du vill bevara den utsökta smaken och den saftiga konsistensen av ditt tillagade lammkött är det ett bra alternativ att frysa in resterna.

Nedan följer de steg som du måste följa för att se till att ditt tillagade lammkött blir perfekt fryst:

 1. Kyl
  När du fryser in tillagat kött måste du se till att det har svalnat till rumstemperatur innan du packar in och fryser in det. Placera ditt lammkött på ett luftningsgaller på bänkskivan och låt luften cirkulera runt det.
 2. Inplastning
  Det bästa sättet att bevara smaken av tillagat lammkött är att frysa in det hela. När det har svalnat ska du slå in det väl i aluminiumfolie och se till att det inte finns några sprickor eller klyftor i förpackningen.
 3. Lägg i en behållare
  För att skydda ditt tillagade lammkött från frysbränna och försämring är det bäst att slå in det innan du lägger det i en behållare. Du kan använda en Tupperware-låda av lämplig storlek med lock eller en kraftig fryspåse som sedan knyts ihop och försluts.
 4. Märk och frys in
  Skriv datumet för tillagning och sista förbrukningsdag på framsidan av behållaren eller den fryssäkra påsen innan du lägger den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in tillagat lammkött i cirka två månader.

3 tips för att frysa in tillagat lammkött

Nu när du vet hur du fryser in det har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in tillagat lammkött för att få bästa möjliga resultat:

 • Skär upp i portioner– Även om det bästa sättet att bevara smaken är att frysa in lammköttet helt, är det en bra idé att skära upp det i portioner om du inte planerar att värma upp det hela. Genom att skära det i förväg kan du enkelt ta ut mindre portioner ur frysen utan att behöva oroa dig för slöseri.
 • Kyl rester – Om du bara har en liten mängd överblivet lammkött kan du förvara det i kylskåpet i 2-3 dagar. Detta är ett utmärkt alternativ om du planerar att använda ditt lammkött snart efter att det har tillagats och du slipper förbereda det för frysen.
 • Frys in såsen – En av de mest njutbara aspekterna av en lammstek är såsen eller jus som åtföljer köttet. Om du har lite sås över, lägg den i en påse och förvara den i frysen tillsammans med ditt tillagade lamm, så att du kan njuta av ditt saftiga kött täckt av en utsökt sås.

Hur länge kan man frysa in tillagat lammkött?

Du kan frysa in tillagat lammkött i cirka två månader.

Det måste packas in ordentligt och frysas in i en lämplig behållare för att skydda det mot frysbränna och för att bevara köttets konsistens. Om du tror att du kommer att äta det tillagade lammet inom ett par dagar kan du alltid kyla resterna så att du slipper frysa in dem.

Du kan frysa in tillagat lammkött i upp till 2 månader

Hur tinas kokt lammkött upp?

Det är mycket viktigt att du tinar upp kokt lammkött noggrant, eftersom dåligt tinat kött kan orsaka sjukdom.

Dagen innan du planerar att njuta av ditt frysta, tillagade lammkött tar du ut det ur frysen och lägger det direkt i kylskåpet utan att packa upp det. Låt det sedan tina i kylskåpet över natten.

Du bör aldrig tina upp kokt lammkött i rumstemperatur.

Kan man frysa in tillagat lammkött?

Om du har förvarat ditt tillagade lammkött på ett säkert sätt och om det har tinats upp i frysen är det helt säkert att frysa in det igen.

Om du fryser in tillagat lammkött en andra gång påverkas dess smak och konsistens, och det är osannolikt att det blir så välsmakande och saftigt som du hade hoppats.

Om du inte tror att du kommer att använda dina rester på en gång är det en bra idé att skära upp lammköttet i portioner innan du fryser in det, så att du enkelt kan ta ut det du behöver utan att oroa dig för slöseri.

Fryser tillagat lammkött bra?

Lammkött som tillagats fryser in mycket bra. Så länge du packar in det väl och förvarar det i en lämplig behållare, kommer det inte att drabbas av frysbrännskador och kommer att behålla sina utsökta smaker och saftiga konsistens.

Om du fryser in tillagat lammkött, oavsett om det är hel eller i skivor, kan du njuta av läckert tillagat lammkött från frysen i upp till två månader efter att du har tillagat det.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa in kokt lammkött eller lammkött i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in tillagad lammstek?

Den goda nyheten är att alla delar av tillagat lammkött kan frysas. Om möjligt bör vi ta bort köttet från benet, eftersom benet inte ger dig någon nytta i frysen utan tar upp värdefullt utrymme i frysen, som ofta kan vara trång.

Kan man frysa in tillagat lammkött i sås?

Även om det är helt ofarligt att göra det, rekommenderar vi att du fryser in såsen och lammköttet var för sig så att du kan ta lite sås eller lite kött (eller båda samtidigt) när du vill ha det.

Lämna en kommentar