Kan man frysa in sötpotatis?

Sötpotatis är en energirik godbit som fungerar både som en näringsrik grönsak och som basen i en efterrätt. De är kända för att användas i grytor och andra salta recept, och även för att göra fantastiska pajer och kakor.

Det är därför det är vanligt att man köper dessa grönsaker och använder dem i mängder av olika typer av rätter.

Du kan frysa in sötpotatis i upp till ett helt år. Om de förvaras på rätt sätt smakar de fortfarande fräscht och du slipper springa till affären när ett recept kräver sötpotatis.

Kan man frysa sötpotatis utan att vara rädd för att den ska bli dålig? Ja. Här är vad du behöver veta.

Hur man fryser sötpotatis

Det finns tre huvudsakliga sätt att frysa in sötpotatis. Du kan koka eller rosta dem innan du lägger dem i frysen, beroende på vilka recept du vill använda dem till

Tillaga sötpotatisen innan den fryses in

Ett sätt att förvara sötpotatis är att baka den. Rostad sötpotatis är ett utmärkt mellanmål, så om du kan baka några i förväg har du ett gott mellanmål som du bara behöver värma upp.

Se till att du sticker hål i sötpotatisen innan den gräddas. Grädda sötpotatisen i 200 C på en bakplåtspanna eller i aluminiumfolie (som klarar höga temperaturer).

Placera pannan eller folien på den nedre delen av ugnen och grädda sötpotatisen i cirka 90 minuter.

När sötpotatisen har svalnat kan du slå in den i aluminiumfolie och sedan lägga den i fryspåsar. Du kan sedan förvara fryspåsarna i frysen.

När du är redo att ta ut dem ur lagret måste du byta ut folien och värma dem i ugnen i cirka 20 minuter.

Frys in mosad sötpotatis

Ett annat alternativ är att mosa sötpotatisen när den är färdigrostad. Om du ska använda dem i ett recept som kräver mosad sötpotatis, skalar du bort skalet efter tillagningen.

Mosa dem sedan och lägg den mosade sötpotatisen i en fryspåse. Nu är de redo att förvaras i frysen i upp till 12 månader.

Koka sötpotatisen innan den fryses in

Innan du kokar sötpotatisen ska du skrubba av den och sedan skära den på det sätt som du vill använda den i framtiden. När vattnet kokar låter du den skivade sötpotatisen ligga i vattnet i cirka 15 minuter.

Låt dem inte bli för mjuka. Du kan sedan antingen ta bort eller låta skalet sitta kvar, beroende på vilka rätter du ska använda dem i.

När skivorna har svalnat, lägg dem i en lufttät fryspåse och lägg i frysen.

Kan man frysa råa sötpotatisar?

Du kan frysa in sötpotatis när den är rå, men den håller sig inte fräsch i mer än sex månader. Allt t du behöver göra är att skära upp dem på det sätt du tänker använda dem och förvara dem i en fryspåse. Varje skiva bör inte vara mer än 1 tum tjock. Du kan också ta bort skalet om du vill.

Blanchera dem sedan genom att lägga dem i kokande vatten i några minuter och sedan i isvatten i några minuter till.

Det finns dock några risker med att frysa rå sötpotatis. De kan förlora sin söta smak och sin konsistens när du tar upp dem ur frysen.

Kan man frysa in sötpotatis utan att blanchera den?

Du kan frysa in sötpotatis utan att blanka den. Om du planerar att frysa in rå sötpotatis riskerar du dock att sötpotatisen blir stärkelserik, mosig och trådig när du tinar upp den om du inte blancherar den.

Det förhindrar också att du förvarar dem i frysen under långa perioder. Genom att blanchera dem kan du frysa in dem i ungefär sex månader.

Tips och tricks

  • Efter rostningen föredrar vissa att doppa sötpotatisen i ½ del citronsaft i 4 delar vatten i 5-10 sekunder. Detta förhindrar att sötpotatisen blir mörk.
  • Om du använder gör potatismos av sötpotatisen, tillsätt 2 matskedar citronsaft till varje 2.5 dl potatismos innan du lägger dem i fryspåsar.

Slutord

Förhoppningsvis kan du nu gå till affären oftare än en gång per år men med de ovan nämnda teknikerna borde du kunna laga maträtter baserade på sötpotatis året runt.

Lämna en kommentar