Kan man frysa in rotselleri?

Den må vara ful och ovanlig, men det gör den inte mindre god bland rotfrukterna. Men det kan vara lite krångligt att förbereda den och du behöver inte alltid hela rotsellerier.

Kan man frysa in rotselleri?

Ja, du kan frysa in rotselleri i upp till en månad. När sellerin har förberetts och blancherats kan den frysas in i fryspåsar av god kvalitet, men den måste förvaras lufttätt.

Kan man frysa ner rotselleri?Nej

Fryser selleri väl?Ja

Hur man fryser selleri

Selleriak kan hålla i flera veckor om den förvaras mörkt i skåpet, men ibland har du helt enkelt inte tid att använda den. Då är det alltid bra att frysa in den.

Men innan du kastar ner selleribotten i frysen finns det några steg du bör ta innan du börjar göra det:

Som ni vet är denna rot vit. Om den fryses direkt tenderar roten att oxidera och blekna till en brun nyans och ingen vill ha brun selleri. Därför är det nödvändigt att blanchera rotsellerin och behandla den med citron så att den håller sig fräschare längre.

Om du tillsätter syra i form av citron minskar enzymernas hastighet ytterligare för att fördröja missfärgningsprocessen.

Följ stegen nedan för att frysa in rotselleri på rätt sätt:

 1. Skala och förbered
  Skala det yttre skiktet på rotsellerin och ta bort de mindre rötterna och skotten. Tvätta den väl. Du kommer att upptäcka att smuts kan komma in i alla möjliga sprickor och klyftor så ge den en ordentlig tvätt.
 2. Skär
  Du kan antingen riva lökarna eller skära dem i rutor. Tänk bara på hur du brukar använda din rotselleri och tillaga den på samma sätt.
 3. Förbered kokande vatten
  Tillsätt lite citronsaft i en kastrull med kokande vatten. För cirka 3 liter vatten ska du tillsätta en ungefärlig matsked citronsaft.
 4. Blanchera
  Använd en blancheringskorg (om du har en sådan) och lägg rotsellerin i den. Du kan nu sänka ner den i vattnet och låta den ligga i cirka 3 minuter. Om du inte har någon blancheringskorg fungerar en durkslag. Det gör det bara lättare att ta bort rotsellerin i ett svep.
 5. Svalna
  Lägg sellerin i iskallt vatten omedelbart efter att du tagit upp den ur kokande vattnet. Detta stoppar kokningsprocessen. Du vill inte överkoka den.
 6. Låt rinna av
  Låt vattnet rinna av från sellerin och torka den.
 7. Läggi påsar
  Lägg den blanka rotsellerin i återförslutningsbara påsar. Tänk på hur mycket selleri du behöver för en portion och frys in dessa mängder.
 8. Försegla och frys in
  Försegla påsarna, ta bort så mycket luft som möjligt och lägg dem sedan i frysen.

Hur man fryser selleri rätter

Knölselleri kan användas i en mängd olika rätter, som alla kan frysas in. Vi har tagit upp några av de mest populära sellerirätterna nedan:

Hur man fryser sellerimospuré

Sellerimos används ofta som ett näringsrikt alternativ till potatismos. Vi vet alla att potatismos är lite ohälsosamt och en liten överdos av kolhydrater, medan sellerimos kan vara mycket nyttigare – och räknas dessutom som en av dina fem om dagen!

Hur kan man frysa in sellerimos? Liksom rå selleri har sellerimos en tendens att missfärgas när det fryses direkt. Du kan använda antingen citronsaft eller askorbinsyra för att hålla sellerimoset fräscht och vitt länge.

Du kan tillsätta några teskedar citronsaft eller askorbinsyra och blanda det i sellerimoset. När detta är gjort tar du upp moset och fyller det i lufttäta behållare eller zip lock-påsar.

Se till att det inte finns någon luft i påsen. Du kan nu förvara den i frysen. Den håller sig fräsch i upp till 6 månader.

Hur man fryser sellerisoppa

Ja, du kan frysa in rotsellerisoppa så att du enkelt kan få en hälsosam lunch som är redo att tas med. För att hålla den fräsch får du dock inte tillsätta gräddfil eller mjölkbaserade produkter i soppan innan den fryses in.

De flesta sellerisoppor görs genom att man mixar kokt selleri med andra grönsaker och buljong. När detta steg är slutfört rör vissa personer i creme fraiche eller grädde för att göra soppan sammetslen.

Men om du vill frysa sellerisoppan, sluta med att mixa den.

Nu kan du fylla soppan i lufttäta behållare och förvara den i frysen. Den förvaras bra och håller sig fräsch i upp till en månad.

Om du fortfarande är desperat efter grädde, kom ihåg att soppor vanligtvis tillsätts grädde i det sista steget, och du kan slutföra detta enkla sista steg efter att ha tinat upp sellerisoppan när du värmer upp den igen. Det är bara att virvla ner lite grädde i soppan.

3 tips för att frysa in rotselleri

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in rotselleri för att få bästa möjliga resultat:

Blanchera den
Vi rekommenderar starkt att alla grönsaker blancheras i förväg. Det hjälper till att bevara konsistens, smak, färg och näringsämnen, samtidigt som det bara tar några minuter extra tid.

Blanda med andra grönsaker
Du kan skapa färdigblandade påsar med liknande grönsaker. Prova att blanda rotselleri med morot, palsternacka, kålrot, kålrot eller kålrabbi. Om möjligt, skär dem i lika stora tärningar.

Stekning från frysen
Selleritärningar kan faktiskt rostas direkt från frysen. Blanda sellerin med lite olivolja och salt och sätt sedan in den i en varm ugn i cirka 30 minuter. Kontrollera att den är varm och genomkokt innan den serveras.

Hur länge kan man frysa in rotselleri?

Selleri kan i många former frysas i upp till en månad. Den behåller sin utsökta smak och fräschör fram till dess.

Men om du inte tillsätter den nödvändiga syran, t.ex. citronsaft, till rotsellerin kommer den snabbt att missfärgas. Med de rätta frysmetoderna som diskuterats ovan kan den lagras säkert utan att den ändrar färg.

Du kan frysa selleri i ungefär en månad

Hur tinas selleri upp?

Det är relativt enkelt att tina eller tina upp rotselleri. Allt du behöver göra är att ta den frysta rotsellerin i sin påse och placera den i kylskåpet. Du kan låta den stå i ett par timmar eller till och med över natten och vänta på att den ska tinas upp.

När den har tinats upp, låt den stå på bänkskivan så att den får rumstemperatur. Det är så här du ska tina den om du använder den till remoulader eller coleslaw.

Om du lagar selleri behöver du dock inte tina den. Lägg den helt enkelt i en stekpanna, i kokande vatten eller i en ångkokare och tillaga den som du normalt skulle göra, men lägg till lite extra tid så att den kan koka igenom.

Du kan tina upp sellerimoset på samma sätt som blancherad selleri. Ställ den bara i kylskåpet över natten, så tinas moset upp. Om du finner separat fukt, blanda den helt enkelt i moset.

Sellerisoppan kan antingen tinas upp i kylskåpet eller värmas upp med lite vatten innan du tillsätter grädden.

Kan man frysa ner rotselleri?

Det rekommenderas att du inte fryser ner rotselleri igen. Detta beror på att selleri har en hög fukthalt och att frysning och upptining kan störa cellerna, vilket gör att de bryts ner och du får en grumlig selleri.

Dessutom tenderar livsmedel som är frysta och tinade att hålla kvar fler bakterier än färska livsmedel. Av dessa skäl är det bäst att undvika att frysa in rotselleri eller maträtter av rotselleri igen. Det går dock att frysa in kokt rotselleri igen om den en gång frysts in okokad.

Om du till exempel har fryst rå rotselleri och sedan gjort en soppa av den kan du frysa in soppan.

Fryser selleri väl?

Selleriak är en läcker rotfrukt som är full av näringsämnen och har ett högt vatteninnehåll. Den fryser mycket bra, men behöver en syra som citronsaft för att förhindra missfärgning.

Om du undviker att frysa in den på nytt och använder den inom en månad, så fryser rotselleri riktigt bra.

Lämna en kommentar