Kan man frysa in räkor?

Räkor är ett viktigt inslag i alla fiskälskares kost. De är mycket mångsidiga, innehåller mycket näringsämnen och protein och är ett utmärkt komplement till sallader, curry och pastarätter. Du kan köpa räkor i olika former, oavsett om de är färska, kokta, skalade eller oskalade.

Men kan man frysa in räkor hemma eller bör man undvika det?

Räkorna kan frysas i cirka 3 månader. När du köper färska räkor är det viktigt att använda eller frysa in dem så snabbt som möjligt. Detta beror främst på att du inte vet exakt hur färska de är (om du inte har fångat dem själv)!

Kan man frysa in räkor?Nej

Fryser räkor bra?Ja

Hur man fryser räkor

Som vi nämnde i inledningen handlar det här avsnittet om hur man fryser färska (eller råa) räkor. Om du fryser kokta räkor hoppar du över till nästa stycke nedan.

 1. Tvätta och skala
  Så snart du får hem dina räkor tvättar du dem noggrant under kallt vatten. Om du vill ta bort skalen kan du göra det i det här skedet och skölja dem en gång till när de är skalfria.

  Att skala är en fråga om personliga preferenser och påverkar inte frysningen särskilt mycket.
 2. Torka
  Torka bort överflödigt vatten från räkorna med en pappershandduk.
 3. Lägg i behållare
  Lägg dem i en Tupperware-box. Om du lägger flera lager kan du separera dem med ark smörpapper för att förhindra att de klistrar ihop.

  För att skydda din övriga mat i frysen från räkornas lukt är det bäst att inte frysa in dem i påsar.
 4. Märk och frys in
  Anteckna datumet du köpte räkorna och bäst-före-datumet på locket till Tupperware-lådan.

Hur man fryser kokta räkor

Om dina räkor redan har kokats är det helt säkert att frysa in dem på exakt samma sätt som du skulle frysa in färska räkor. Se till att de tvättas noggrant och fryses så snart du kan för att bevara deras färskhet.

3 tips för att frysa in räkor

Nu när du vet hur du fryser in dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in räkor för att få bästa möjliga resultat:

Kontrollera temperaturen i frysen
Räkor fryser bäst vid temperaturer på minus 18 Celsius eller lägre. Eftersom de flesta hushållsfrysar är inställda på en något högre temperatur än så, se till att kontrollera temperaturen innan du lägger in dina räkor i frysen och justera den vid behov.

Om du inte justerar temperaturen kan du överväga att frysa in räkorna något kortare tid.

Håll dem intakta
Även om vi nämnde ovan att du kan skala dina räkor innan du fryser dem, är det faktiskt bäst att låta huvudet och svansen sitta kvar. Det beror på att de fungerar som en isolator och ser till att dina räkor håller sig fräschare under infrysningsprocessen.

Du kommer dock inte att märka någon större skillnad om du väljer att frysa in dina räkor efter att ha skalat av dem.

Tina upp i kylskåpet
Du måste vara mycket försiktig när du tinar upp skaldjur, eftersom skadliga bakterier lätt kan växa på fisk och skaldjur som inte har hanterats på rätt sätt. Du bör aldrig låta räkor tina upp på bänkskivan i rumstemperatur.

När du ska tina dina räkor följer du våra anvisningar i något av avsnitten nedan.

Hur länge kan man frysa räkor?

Du kan frysa in räkor i cirka tre månader.

Vissa källor på nätet uppger att räkor kan frysas i upp till sex månader, men vi skulle vara försiktiga.

Om du har köpt dina räkor från snabbköpet har du ingen eller liten aning om när de faktiskt fångades, så du bör för säkerhets skull bara förvara dem i tre månader.

Du kan frysa räkor i upp till 3 månader

Hur tinas räkor upp?

Det är viktigt att du är försiktig när du tinar upp räkor och andra skaldjur. Dagen innan du planerar att njuta av dina räkor tar du ut dem ur frysen och lägger dem i kylskåpet.

Låt dem ligga övertäckta i den behållare där de frystes in. Det kan ta upp till 24 timmar för räkorna att tina, så du måste ge dig själv tillräckligt med tid. Tina aldrig räkorna i rumstemperatur.

Kan man frysa in räkor?

Frysta räkor som tinats upp får aldrig frysas in igen. Detta gäller både färska och kokta räkor, så du måste använda dem alla på en gång.

Om du inte tror att du behöver alla räkor som du har i frysen kan du plocka ut dem du behöver i stället för att ta ut hela behållaren. På så sätt går dina räkor inte till spillo.

Fryser räkor in bra?

Räkor fryser mycket bra. Faktum är att många fiskare fryser in räkorna så snart de har fångat dem, eftersom det är ett bra sätt att bevara deras färskhet medan de fortfarande är ute till havs.

Men precis som med alla skaldjur ska du vara försiktig när du konserverar dem, eftersom dålig hantering och olämplig upptining av räkor kan vara farligt för din hälsa.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa in räkor eller om räkor i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in räkor i curry?

Du kan frysa in räkcurry på samma sätt som de flesta andra curryrätter genom att portionera dem i fryspåsar. Det enda du måste ta hänsyn till är om räkorna var kokta när du tillsatte dem i curryn.

Vi rekommenderar endast att frysa in räkcurry om du tillagar den med råa, färska räkor.

Kan man bli matförgiftad av frysta räkor?

Du kan få matförgiftning av en rad olika livsmedel om de inte hanteras på rätt sätt. När du tinar upp räkor ska du göra det i kylskåpet och se till att de tinas upp innan du tillagar dem. När du tillagar dem ska du se till att de är varma i mitten.

Lämna en kommentar