Kan man frysa filmjölk?

Filmjölk är en av de populäraste mejeriprodukterna i Sverige. Den används vid frukostbordet, till bakning eller som basen i dipp. Det finns vissa situationer där du vill förlänga hållbarheten för denna mejeriprodukt. Till exempel så kanske du använder filmjölk endast i matlagningssyfte, du har nu en halvtom förpackning av den och du kan inte hitta ett sätt att utnyttja resten av produkten inom de närmaste dagarna. Eller så har du hittat ett bra erbjudande på filmjölk och vill köpa några behållare mer än vanligt. I båda de nämnda situationerna verkar det vara den enda lösningen att frysa in filen. Fil kan på samma sätt som mjölk eller yoghurt frysas in. Det rekommenderas dock inte. Konsistensen förändras avsevärt och för de flesta ändamål så blir filen ganska opatitlig. Det finns ytterligare några saker om frysning av filmjölk som du bör vara medveten om.

Hur frysning påverkar surmjölk

Frysning av fil kan förlänga hållbarheten med 4 till 6 månader. Du kan frysa denna mejeriprodukt i sin originalförpackning eller i någon annan behållare. Kom ihåg att behållaren ska vara lufttät så att innehållet inte absorberar andra lukter från frysen. I likhet med yoghurt och mjölk påverkar frysning av filmjölk dess smak och konsistens. Filen separerar under infrysningen och dess konsistens förändras avsevärt. Efter upptining liknar den konsistensen hos keso. När det gäller surmjölk kan du tyvärr inte få tillbaka konsistensen av färsk surmjölk genom att röra om och skaka den tinade produkten. Det kommer att hjälpa lite, men konsistensen kommer att vara väldigt annorlunda mot den hos ny filmjölk.

När ska man överväga att frysa surmjölk?

Som jag har nämnt tidigare förändras konsistensen hos filmjölk märkbart efter frysning och upptining. Lyckligtvis är det i vissa fall värt att överväga att frysa in din fil. Om du behöver fil i sin ursprungliga form (t.ex. i en dipp eller i frukosttallriken) kommer fryst och tinad fil naturligtvis inte att uppfylla dina behov. Om du däremot behöver denna mejeriprodukt för matlagning eller bakning, eller för att röra ner den i en soppa, bör fryst och sedan upptinad filmjölk göra susen. Om du är osäker på om resultatet blir tillfredsställande kan du göra ett litet försök. Frys in en liten mängd fil, frys upp den efter några dagar, tillsätt den i din maträtt och kontrollera hur det smakar. Om smaken är bra kan du frysa in surmjölk för detta ändamål fritt.

filmjölk används ofta i matlagning och bakning. Du kan frysa in fil men det rekommenderas inte och i de flesta fall kommer fryst och tinad filmjölk inte att ha en behaglig konsistens.

Lämna en kommentar