Kan man frysa färskost?

Du köper gräddost för ett recept och sedan ändrar du dig. Färskosten ligger kvar i kylskåpet, liksom dina goda avsikter att använda den. Gräddost är ännu en mejeriprodukt som ofta går ut innan vi hinner använda den. Men tack vare din praktiska frys kan du kanske få ut mer av färskosten än vad utgångsdatumet antyder.

Kan man frysa in färskost? Och är den god när man väl tinat den? Svaret beror egentligen på hur du tänker använda den. Du kan spara pengar genom att frysa in färskost för senare användning i en mängd olika bakade rätter. Lär dig hur du på ett säkert sätt fryser och tinar färskost.

Kan man frysa in färskost?


Enkelt uttryckt är det helt säkert att frysa in färskost för senare användning. Konsistensen kommer dock att förändras ganska dramatiskt, så du vill förmodligen inte breda ut den på din morgonmacka. Men du kan lätt använda tidigare fryst färskost till bakning eller någon annan användning där den nu korniga konsistensen inte kommer att sticka ut – som i grytor eller vissa bakverk.

Hur man fryser färskost

Frysning av oöppnad färskost


Att köpa färskost i bulk är inte en så dålig idé om du har en frys. Oöppnad färskost kan gå direkt in i frysen i sin originalförpackning. Folieinpackningen och kartongen ger mer än tillräckligt skydd mot frysbränna. Fryst färskost håller sig bäst i frysen i upp till två månader.

Frysning av öppnad färskost


Om du redan har öppnat din färskost måste du överföra den till en lufttät behållare innan du fryser in den. Märk med förvaringsdatumet och stoppa sedan in i frysen i upp till två månader. Det här kanske är självklart, men se till att din färskost inte har passerat utgångsdatumet innan du fryser in den.

Hur man tinar upp fryst färskost


Tina fryst färskost genom att låta den stå i kylskåpet i flera timmar eller över natten. Du kommer att märka att konsistensen har förändrats – tidigare fryst färskost kommer att vara betydligt mer kornig och smulig än kyld färskost. Varför? Gräddost består till ungefär hälften av vatten, som separeras från ostmassan när den fryses. Använd en sked eller en visp för att återförena ingredienserna så gott du kan.

Användningsområden för fryst färskost


Även om den ändrade konsistensen hos tidigare fryst färskost kanske inte är tilltalande på en macka, är den fortfarande helt okej att använda i en mängd olika bakade rätter. Här är en bra tumregel: Om konsistensen på färskosten kommer att sticka ut, använd istället kyld färskost. Men om rätten är en maträtt som inte kommer att påverkas av konsistensen på färskosten, ta fram det där blocket färskost ur frysen.

Även om cheesecake måste vara allas favoritanvändning av färskost är det förmodligen inte det bästa valet för tidigare fryst färskost eftersom ditt slutresultat kommer att få en kornig konsistens. Men det finns gott om rätter som gör sig bra med tidigare fryst färskost, som t.ex. en gräddkaka med färskost eller en gryta.

Lämna en kommentar