Kan man frysa bao?

Bao buns är en av de mest utsökta godbitarna från Asien. Det är dessa härliga, fluffiga bullar som ofta är fyllda med klibbig anka och säsongsbetonade grönsaker. Om du gör dina egna bao buns hemma, hur ska du då förvara dem?

Kan man frysa Bao?

Ja, du kan frysa in baobullar i upp till 3 månader. Bao buns som köpts i butik kan fortfarande frysas in. Detta är bra att veta om du köper ett gäng bao-bröd men inte orkar äta upp allt.

Bao fryser in bra men går inte att frysa om.

Hur man fryser Bao

Oavsett om dina baobullar är köpta eller hemgjorda ska du frysa dem på samma sätt. Den enda skillnaden är kylelementet.

Om du tar ut baobullarna direkt ur förpackningen och lägger dem i frysen behöver du naturligtvis inte låta dem svalna. Nedan följer de enkla stegen du måste följa för att frysa in dina baobullar så att de behåller sin smak och konsistens.

Låt svalna:

Om du har ångat dina bullar och har några kvar, låt dem stå på bänkskivan och svalna. Detta bör inte ta mer än en timme.

Klä en plastlåda med smörpapper:

Eftersom baobullar är klibbiga måste du lägga dem på smörpapper innan du fryser in dem. Medan de svalnar, klär du en plastlåda med tillräckligt med smörpapper för att täcka botten.

Lägg bullarna i lådan:

När de är rumstempererade kan du lägga baobullarna på smörpappret i plastlådan. Se till att det finns en lucka mellan bullarna så att de inte rör vid varandra. Om de rör vid varandra innan du lägger dem i frysen kommer de att klistra ihop.

Försegla lådan, etikettera och frys in:

När dina bullar ligger jämnt fördelade i plastlådan kan du sätta på locket och märka dem. Se till att du skriver datumet då de tillagades samt datumet då de ska användas. För sedan över dem till frysen.

Kan man frysa Baos innan man ångar dem?

Du kan frysa in baobullar innan du tillagar dem, men det är inte den bästa idén. De är alldeles för ömtåliga för att frysas in och konsistensen är dålig när du ska tillaga dem. Ångkoka dem i stället i förväg.

Tips för att frysa Bao

Nu vet du hur du fryser dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser bao buns för att få bästa möjliga resultat:

Håll dem inlindade
För att skydda dina baobullar från frysbrännskador kan du slå in dem individuellt i plastfolie innan du lägger dem i Tupperware-lådan. Om du inte kan göra det kan du alltid lägga ett lager plastfilm över bullarna innan du sätter på locket på lådan.

Tillaga från fryst
Du kan frysa in baobullar innan de har tillagats. Följ bara samma steg som ovan (förutom kylningen) så kan du tillaga dem direkt från frysen.

Frys ofyllda
Det är mycket bättre att frysa in baobullar utan fyllning. Detta beror på att olika fyllningar reagerar på olika sätt när de fryses in. Om du bestämmer dig för att frysa in någon av fyllningarna (t.ex. fläskkött) bör du frysa in dem separat och undersöka exakt hur man fryser in den ingrediensen på ett säkert sätt. Du kommer också att upptäcka att dina bullar blir blöta om du fryser dem med ingredienser inuti.

Hur länge kan man frysa Bao?

Du kan frysa in baobullar i ungefär tre månader.

Detta gäller även för bullar som redan är tillagade och för bullar som kommer direkt från förpackningen om de är köpta i butiken. Om du låter dem ligga kvar längre riskerar du att förstöra deras konsistens.

Hur tinas Bao upp?

Du kan ångkoka dina baobullar direkt från frysen; du kanske bara måste förlänga tillagningstiden något. Detta är perfekt om du har bråttom eller vill njuta av dem direkt från frysen.

Men om du föredrar det kan du ta ut dem ur frysen kvällen innan du ska använda dem och lägga dem i kylskåpet. Det tar vanligtvis ett par timmar för dem att tinas upp, och du kan sedan tillaga dem som du vill.

Kan man frysa om Bao?

Det är inte tillrådligt att frysa in baobullar efter att de tinats upp, eftersom du riskerar att förstöra konsistensen. Det finns inget värre än en extremt blöt baobulle, särskilt efter att du har ansträngt dig så mycket för att förbereda de läckra fyllningarna!

Fryser Bao in bra?

Bao fryser in riktigt bra om du följer stegen ovan. Om du inte lämnar tillräckligt med utrymme mellan bullarna i behållaren kommer de att klistra ihop och gå sönder, vilket inte är idealiskt för att tina upp dem och njuta av dem.

Av samma anledning är det bättre att inte frysa in dem i påsar.

En av de bästa sakerna med bullarna är att de kan tillagas direkt från frysen, så du behöver inte oroa dig för att tina dem i förväg. Lägg dem bara direkt i grytan, förbered dina fyllningar och du har en utsökt måltid som väntar på dig.

Kan man frysa icke-tillagade Bao?

Bao kan frysas både ångade och okokta. Metoden för att frysa in dem okokta är identisk med den som beskrivs ovan, förutom att du inte behöver låta dem svalna. Du kan också ångkoka dem från frysen – de tar då lite längre tid att tillaga eftersom du måste ge dem tid att tina upp, förstås.

Kan man frysa Bao deg?

Även om det är möjligt att frysa in baodegen, fryser den inte lika bra när den är okokad. Därför är det en bra idé att forma degen till bullar och ånga dem innan de fryses in.

Lämna en kommentar