Hur länge håller wasabi? Blir den dålig?

Eftersom Wasabi inte används dagligen kan det hända att du har oanvända behållare av wasabi som ligger i ditt kylskåp i månader. Detta kanske får dig att undra över dess kvalitet. Kan wasabi bli dåligt?

Här är ett snabbt svar: Ja, wasabi blir dåligt med tiden. Men du kan behålla dess färskhet med rätt förvaringsmetoder. Fortsätt läsa för att lära dig mer om de idealiska förvaringsmetoderna för wasabi, tillsammans med flera andra värdefulla tips som kan hjälpa dig att använda den under en längre tid.

Hur länge håller wasabi?

Färsk och rå Wasabi har en kortare livslängd. Den kan dock behålla sin kvalitet och färskhet i upp till två veckor om den förvaras i kylskåp.

Både Wasabipasta och Wasabipulver är kommersiellt framställda och har därför ett sista användningsdatum på etiketten. Du måste alltså kontrollera detta datum innan du använder kommersiellt köpt Wasabipasta eller Wasabipulver.

Wasabibiprodukterna kan behålla sin kvalitet och färskhet fram till bäst-före-datumet och eventuellt även därefter om de förvaras på ett bra sätt.

Wasabipulveret har en hållbarhet på sex månader till ett år och Wasabipastan håller i tre månader. Efter att ha öppnat produkterna måste du konsumera dem inom ett par månader eftersom skärpan och smaken i Wasabipastan och pulvret börjar försämras.

ProdukterSkafferiKylskåp
Wasabipasta OöppnadBäst föredatum plus tre månader
Wasabipasta ÖppnadTre till fyra månader
Wasabipulver (öppnat och oöppnat)Bäst före datum plus sex till tolv månader

Ovanstående perioder är endast en uppskattning av dess bästa kvalitet.

Tecken på att Wasabi har blivit dålig | Hur vet du om Wasabi har blivit dålig?

Den som använder en Wasabi-produkt för första gången kan ha svårt att avgöra när den har blivit dålig och inte kan konsumeras. Här är några tecken på att produkten är förstörd som kan hjälpa dem att veta när det är dags att kasta Wasabi.

Mögeltillväxt

Mögel på Wasabis yta är ett säkert tecken på att den har blivit dålig och inte längre är ätbar. På grund av dåliga förvaringsförhållanden drar Wasabi till sig luft och fukt, vilket ger en grogrund för mögel och bakterietillväxt.

Du får inte använda Wasabipasta eller Wasabipulver om du ser minsta lilla bakterie eller mögel på ytan.

Textur

Även den färska Wasabipastan får en vattnig konsistens. Wasabipastan tenderar att bli vattnig efter ett par dagar eller veckor efter sista förbrukningsdag, och du kan blanda den med en ren sked för att få tillbaka den ursprungliga konsistensen.

Den vattniga konsistensen tyder dock på att det är dags att byta ut den gamla Wasabi mot en ny.

Lukttest

Den färska Wasabi som köps i handeln har en senapig, pepprig och pepparrotsliknande arom. Om du tvivlar på dess färskhet och kvalitet kan du göra ett luktprov för att kontrollera om det finns någon obehaglig lukt.

Wasabi som luktar obehagligt och illa kommer också att ha andra tecken på att den är förstörd, t.ex. klumpar, mögeltillväxt och vattnighet.

Smaktest

Det kan vara allvarligt att smaka på Wasabi som är helt skämd. Men om du är osäker på om Wasabi fortfarande är ätbar måste du smaka på en liten del av den. Om du har Wasabipulver, ta en stans av det och gnugga det mellan pekfinger och tumme innan du smakar.

Om den har förlorat den ursprungliga peppriga och kryddiga smaken betyder det att Wasabi har blivit dålig. Du måste ta en skopa och smaka på pastan för att se om den är blek eller inte smakar.

Färgförändring

Ett annat effektivt sätt att kontrollera Wasabis kvalitet och färskhet är att se om färgen förändras. Den färska Wasabi har vanligtvis en ljusgrön färg, och den gamla Wasabi har inslag av gul och grå färg.

Om du ser en gulaktig eller gråaktig färg på Wasabis yta tyder det på bakterietillväxt och den är inte längre ätbar.

Kortfattat;

Wasabipasta: Det finns mögel, vattnig konsistens, färgförändring.
Wasabipulver: Förekomst av mögel, obehaglig lukt
Wasabirot: FärgförändringWasabipasta: Det finns mögel, vattnig konsistens, färgförändring.Wasabipulver: Förekomst av mögel, obehaglig luktWasabirot: Färgförändring

Vad händer om man äter utgången Wasabi?

Som nämnts kan Wasabi, oavsett om den är pulveriserad eller i pasta, hålla i ett par år, förutsatt att den förvaras på rätt sätt. Wasabiprodukter har inget utgångsdatum, och därför är det säkert att konsumera även efter att deras sista förbrukningsdag är tryckt på etiketten.

Mögeltillväxt är dock vanligt i Wasabi, särskilt när den utsätts för luft och fukt. Om du ser mögel- eller bakterietillväxt på Wasabis yta måste du kasta den utan att konsumera den, även om bäst-före-datumet ligger i framtiden.

Du får inte ta ut den mögliga delen av Wasabipastan och -pulvret och använda resten. Mögel kan växa vidare och frodas i andra delar som inte syns med blotta ögat.

Mögel- och bakterietillväxten kan ge upphov till giftiga ämnen som mykotoxiner. Det kan göra dig sjuk om du äter det oavsiktligt. Förutom mögel kan det finnas bakterietillväxt, och den kan orsaka matförgiftning om den konsumeras oavsiktligt.

Den största nackdelen med gammal Wasabi är att den börjar förlora sin unika arom och smak, och du kommer inte att tycka om att äta den efter sista förbrukningsdag.

Kan man frysa in wasabi?

Wasabi kan förvaras i frysen för att bevara smaken.

Du kan frysa in resterna av Wasabi. Men det förlänger inte hållbarheten.

Frysning kan försämra kvaliteten och smaken av pulver, rivet pulver och pasta av Wasabi.

Det är inte bra att frysa in Wasabi under en längre tid eftersom den blir vattnig när du tinar den efter frysningen, vilket minskar dess kulinariska användningsområden. Dessutom har pulveriserad Wasabi en tendens att fånga upp fukt när den förvaras i frysen, och den extremt kalla temperaturen kan påverka kryddans smak och konsistens.

Om du har en stor mängd Wasabipulver eller -pasta är det bäst att frysa in den och konsumera den inom ett par dagar. Men du måste använda det inom två veckor för att förhindra att smak och konsistens går förlorad. Långvarig frysning är inte bra för din Wasabi.

Tips för frysning av Wasabi!

  • Använd en isbricka för att förvara Wasabi i frysen.
  • Fyll isbrickan med Wasabi och lämna ett litet utrymme ovanpå så att Wasabi kan expandera under frysningen.
  • Placera den i frysen och låt den stå i två-tre timmar.
  • När Wasabi är fryst, ta ut den ur isbrickan och överför den till en fryspåse och ta bort överflödig luft innan du förseglar fryspåsen.Använd en isbricka för att förvara Wasabi i frysen.Fyll isbrickan med Wasabi och lämna ett litet utrymme ovanpå så att Wasabi kan expandera under frysningen.Placera den i frysen och låt den stå i två-tre timmar.När Wasabi är fryst, ta ut den ur isbrickan och överför den till en fryspåse och ta bort överflödig luft innan du förseglar fryspåsen.

Kylskåp

Wasabipastan måste kylas efter att den öppnats. Om den förvaras på rätt sätt i kylskåp kan den hålla i upp till ett år. Wasabipulver behöver dock inte kylas, vare sig det är förseglat eller öppnat.

Att förvara Wasabipulver i kylskåpet förlänger inte hållbarheten eftersom den är densamma som i ett skafferi, ett år. Om du har råa Wasabirötter måste de förvaras i kylskåp. Det kan hålla i en månad om det kyls ordentligt.

Skafferiet

En oöppnad flaska Wasabipasta kan hålla sig i ett år i ditt skafferi. Efter att ha öppnat pastan behöver den alltid kylas. Den öppnade flaskan med Wasabipasta får inte lämnas utanför kylskåpet eftersom den inte är en hållbar produkt och kan bli härskande på några timmar.

Wasabipulver håller däremot i upp till tre till fyra år om det förvaras i ditt skafferi, oavsett om det är oöppnat eller öppnat. Wasabirötterna är inte lagringsbara och behöver därför kylas. Det börjar brytas ned inom 24 timmar om det lämnas utanför kylskåpet i ditt skafferi.

Hur förvarar man Wasabi?

Med rätt förvaring kan du öka kvaliteten, aromen och smaken av Wasabi, både pulver och pasta. Här är några användbara förvaringstips för Wasabipulver, pasta och rötter.

Wasabipasta:

Wasabipastan håller sig i kylskåpet. Tillverkarna rekommenderar alltid att Wasabipastan förvaras i originalröret. Men du måste se till att sätta tillbaka locket omedelbart efter varje användning och fästa det ordentligt.

Det är nödvändigt att förvara röret upprätt med locket nedåt för att förhindra att fukt och luft läcker in i röret och skadar pastans kvalitet.

Genomskinlig plastfolie har flera användningsområden i det moderna köket. Den kan användas för att förhindra att Wasabi absorberar fukt. När du har öppnat Wasabipastan måste du täcka röret med plastfolie innan du sätter tillbaka locket.

Wasabipulver:

Wasabipulver måste förvaras i torra, svala och klimatkontrollerade utrymmen i ditt skafferi. Köksskåpet är också det bästa alternativet för att förvara Wasabipulvret eftersom det skyddar kryddan från fukt, värme och direkt solljus.

Du får inte förvara Wasabipulvret i närheten av värmeventiler, mikrovågsugn, spis, diskmaskin och diskbänk för att förhindra fukt- och värmeabsorption och hålla mögel borta från det.

Om Wasabipulveret finns i ett papperspaket, lägg det i den lufttäta behållaren eftersom det bidrar till att bevara kryddans fräschhet längre.

Du måste slå in kryddburken med plastfolie och fästa locket ordentligt.

Plastfilm ger ytterligare förseglingsfördelar och skyddar dina dyrbara kryddor från mögel- och oxidationsskador.

Wasabirot:

Wasabirötter behåller sin kvalitet om de förvaras i kylskåp. Men du måste se till att förvara den i ett glas fyllt med friskt vatten innan du ställer den i kylskåpet. Det kommer att hålla stjälkarna fuktiga. För bästa resultat måste du förvara rötterna insvepta i muslinduk.

Vilka är alternativen till Wasabi om den har blivit dålig?

Om du tycker att din kryddiga Wasabisås är av sämre kvalitet kan du fortfarande njuta av din måltid från det japanska köket med följande alternativ:

  • Ingefära
  • Yuzu
  • Senap
  • Chilli Peppar

Vad är det bästa sättet att bevara wasabi?

Om du har färsk Wasabi kan du bevara den i flera veckor. Men du måste förvara den i ett glas vatten och kyla den hela tiden. Håll toppen utanför vattnet och stjälkarna doppade. Se till att byta ut vattnet dagligen. Du kan också förvara den inlindad i en muslinduk för bästa resultat. Det kan hjälpa dig att bevara din färska Wasabi i upp till 15 dagar.

Förlorar Wasabi sin smak?

Du har 15-20 minuter på dig att njuta av smaken av den kryddiga kryddan innan den börjar tappa sin skarpa och intensiva smak. Wasabi framställs genom att mala roten av Wasabi Japonica. Efter ett fönster på 15 minuter förlorar smaken och aromen sin kvalitet och fräschhet.

Hur länge håller restaurang wasabi i kylskåpet?

Om du tar med dig wasabi från restaurangen hem måste du förvara den i kylskåpet i en lufttät behållare. På så sätt kan du behålla dess färskhet och kvalitet under lång tid. Samtidigt är det lämpligt att konsumera den inom 2-3 dagar.

Är det meningen att wasabi ska vara brun?

Wasabi är naturligt grön. Om din wasabi har blivit brun ska du inspektera den ordentligt, eftersom det kan vara ett tecken på mögel. I sådana fall är det bäst att kasta den.

Är Wasabi pepparrot?

Pepparrot och wasabi tillhör samma växtfamilj. Pepparrot består huvudsakligen av stora bruna rötter, medan wasabis stjälk är ljusgrön. Båda delar dock en kryddig smak.

Sammanfattning

Färsk Wasabi har kortare hållbarhet och du bör använda den färskt för att få ut mesta möjliga av varje dollar som du spenderar på den. Wasabipulver och pasta har en relativt lång hållbarhet. Efter sista förbrukningsdatumet på etiketten är Wasabipulver eller -pasta fortfarande säkert att konsumera, men aromen och smaken kan försämras med tiden.

Lämna en kommentar