Kan man äta potatis som grott?

Vi har alla varit där: Du köper potatis i affären eller på hos den lokala grönsakshandlaren, ställer den på bänken så fort du kommer hem och glömmer bort den. Och när du äntligen kommer ihåg att du har potatis, upptäcker du att de har varit upptagna med att gro och att de har groddar som sticker ut ur dem. Varför händer detta egentlige? Och går de att äta?

Varför gror potatisen?


Potatisen gror när förhållandena, oavsett om det är i jorden eller utomhus, når runt 20 grader. Med andra ord så får den sköna stabila temperaturen i ditt hus potatisen att tro att det är vår – och dags att gro. Den del av potatisplantan som vi äter är dess knölar, som lagrar överskottsnäring fram till våren, då de omvandlar dessa näringsämnen till energi och börjar växa.

Är grodda potatisar dåliga för dig?


Groddad potatis kan vara giftig på grund av en kemikalie som kallas solanin. Potatis och dess släktingar, som aubergine, tomater och paprika, är naturligt predisponerade att producera solanin, som är giftigt för människor om det intas i tillräckligt stora mängder. När potatisen är i vila är solanin inte ett problem, men om potatisen inte förvaras på rätt sätt eller hålls i idealiska växtförhållanden börjar den producera solanin i sina groddar. Själva knölarna blir också gröna om de utsätts för för mycket ljus, och det signalerar också solaninproduktion.

När potatisen börjar grodda börjar dessutom näringsämnena försvinna eftersom de omvandlas till socker. Om potatisarna lämnas orörda kommer de att skrumpna ihop och bli helt osäkra att äta.

Kan man äta potatis med groddar?

Groddade potatisar som fortfarande är fasta, har relativt små groddar och inte har några rynkor eller skrumpning är okej att äta, så länge du skär bort de grodda delarna och de mjuka bitarna. Mjuk potatis med groddar är inte rekommenderade att äta.

När potatisen är i vila är solanin inte ett problem, men om potatisen inte förvaras på rätt sätt eller hålls i idealiska växtförhållanden börjar den producera solanin i sina groddar. Själva knölarna blir också gröna om de utsätts för för mycket ljus, och det signalerar också solaninproduktion.

När potatisen börjar grodda börjar dessutom näringsämnena försvinna eftersom de omvandlas till socker. Om de lämnas för sig själva kommer de att skrumpna ihop och bli helt osäkra att äta.

Groddade potatisar som fortfarande är fasta, har relativt små groddar och inte visar några rynkor eller är okej att äta, så länge du skär bort de grodda delarna och de mjuka ställena.

Det finns dock fortfarande en risk att du kan bli sjuk. Om din potatis är grodd och skrumpig är den för långt gången. Potatisgroddar bör inte ätas.

Vad kan du göra med grodda potatisar?

Om din potatis är för långt gången för att ätas har den inte helt gått till spillo. De växer ändå, så du kan plantera dem i din trädgård och de kommer att producera fler knölar under kommande år.

Hur man förebygger grodda potatisar

Du kan förhindra att dina potatisar groddar genom att förvara dem svalt (inte kallt, som i kylskåpet) och mörkt. Om du inte har ett mörkt utrymme där du kan förvara din potatis kan du förvara den i en papperspåse för att filtrera bort ljuset.

Lämna en kommentar