Hur man väljer den perfekta bananen i mataffären

Till skillnad från bär, stenfrukt och äpplen, som är som bäst vid vissa tider på året, kan du plocka upp ett gäng bananer när som helst och få samma söta, krämiga smak. Tricket är att veta hur man plockar den bästa klasen bananer i mataffären, och dessa fem tips kommer att göra det mycket enklare.

1. Först och främst ska du vara uppmärksam på färgen.

Det bästa sättet att välja den perfekta klasen med bananer är att förlita sig på visuella signaler. Varje banan i klasen ska ha en livlig, ljusgul färg med lite grönt i varje ände.

2. Låt din tidsram bestämma färg och mognad.

För att säkerställa att bananerna är maximalt mogna när du äter dem är det bäst att ha en ungefärlig uppfattning om när du ska äta dem.

  • För omedelbar förtäring:Välj ljusgula bananer med lite eller inget grönt i ändarna. Lite ljusbruna fläckar, som är ett tecken på mognad och sötma, är okej.
  • För att äta om några dagar: Välj ljusgula bananer med mer grönt i ändarna. De lagras i rumstemperatur och mognar på ett par dagar.

3. Leta efter fulla, fylliga bananer.

Omogna bananer börjar fasta och mjuknar när de blir mogna. Leta efter bananer som är fulla och fylliga (med en något fast konsistens) och skal, stjälkar och spetsar som är helt intakta.

4. Undvik bananer som är skadade eller spruckna.

Även om det är okej med vissa bruna fläckar är det bra att undvika bananer med djupa, nedsänkta mörka fläckar på skalet. Det är vanligtvis ett tecken på att fruktköttet är skadat. Detsamma gäller för alla frukter med ett kluvet skal.

5. Undvik bananer med tråkiga grå undertoner.

Även om det inte finns några bruna fläckar eller blåmärken ska du undvika bananer vars gula skal har en tråkig grå nyans. Denna trista färg kan vara en indikator på att frukten kan ha förvarats särskilt kallt eller överhettats. Som en följd av detta kommer den inte att mogna ordentligt, vilket i slutändan påverkar bananens totala smak och konsistens.

Lämna en kommentar