Hur man torkar lagerblad

Har du turen att ha ett lagerträd i din trädgård? Eller kanske har du köpt färska lagerblad och vill laga mat med dem. Om du undrar hur du kan torka lagerblad för att använda dem i framtida recept, kommer den här guiden att visa dig hur.

Torra lagerblad används ofta i medelhavsköket som en av de mest populära örterna för smak och arom. De har en trevlig, subtil doft som kan användas för att få rätter att smaka varmare och mer väldoftande.

lagerblad i burk

Att plocka lagerblad från ett lagerträd

Om du har turen att ha ett lagerträd där du kan plocka färska blad kommer du att bli glad att veta att du kan skörda dem året runt!

Du måste dock vänta tills ditt lagerträd är minst två år gammalt innan du kan börja skörda dem.

Det är bäst att använda en vass sax för att klippa löven från trädet, men du kan plocka dem med händerna. Välj de större, fläckfria bladen och försök att klippa dem så nära stammen som möjligt.

Tvätta lagerblad innan de torkas

Tvätta de färska lagerbladen under rinnande vatten tills all smuts har avlägsnats från ytan och de är rena. Lägg dem på hushållspapper eller på en ren och torr disktrasa. Vik över och klappa bort överflödigt vatten eller fukt.

Hur man torkar lagerblad naturligt

Att torka lagerblad på naturlig väg är den billigaste (faktiskt gratis!) metoden, men den tar längst tid.

 1. När du har rengjort och torkat laurbladen, lägg dem på några torkställningar eller, om du inte har några, på en bakplåtspapper som du klätt med hushållspapper.
 2. Låt dem stå i ett varmt men välventilerat rum, men inte i direkt solljus.
 3. Det bör ta 10-14 dagar innan bladen torkar ut.
 4. Förvara de torkade lagerbladen i en lufttät behållare och märk dem med namn och datum.

Hur man torkar lagerblad i en ugn

En mycket snabbare metod är att torka lagerblad i ugnen. Torkningstiden är cirka 1-2 timmar.

 1. Förvärm ugnen till den lägsta temperaturen (förmodligen ca 100C).
 2. Efter att ha rensat lagerbladen lägger du dem platt på en plåt och ställer in dem i den förvärmda ugnen.
 3. Efter 20 minuters tillagningstid, kontrollera dem och vänd dem. Koka i ytterligare 20 minuter. Upprepa denna process tills bladen är torra och spröda. De går lätt sönder när de är färdiga. Processen kommer att ta mellan 1 och 2 timmar.
 4. När de är klara tar du ut dem ur ugnen och låter dem svalna innan du lägger dem i en lufttät behållare. Använd en etikett för att namnge och datera dem.

Hur man torkar lagerblad i en dehydrator

Om du har en matdehydrator eller en Ninja Foodi kan du torka färska lagerblad i den. Torktiden tar mellan 1 och 5 timmar, beroende på vilken typ av dehydrator du använder och hur hög luftfuktigheten är.

 1. Tvätta de färska lagerbladen och torka dem.
 2. Lägg ut lagerbladen på torkhyllorna.
 3. Slå på dehydratorerna och låt dem torka vid 40 °C.
 4. Kontrollera efter 1 timme. De är klara när de är torra och spröda och lätt går sönder.
 5. Låt dem svalna när de är torkade innan du lägger dem i en lufttät behållare och märker dem med namn och datum.

Hur man torkar lagerblad i mikrovågsugn

Du kan också torka lagerblad i mikrovågsugn. Detta är den snabbaste metoden, men den lämpar sig bara om du torkar några blad åt gången. Det tar ungefär 2 till 3 minuter, men du måste kontrollera dem var 30:e sekund.

 1. Tvätta och torka laurbladen.
 2. Lägg ut dem på en tallrik och lägg dem i mikrovågsugnen på hög effekt i 30 sekunder.
 3. Efter 30 sekunder öppnar du mikrovågsugnens dörr och vänder på bladen. Ställ av i ytterligare 30 sekunder.
 4. Upprepa denna process tills bladen är helt uttorkade och spröda och lätt går sönder.

Hur lagar du mat med lagerblad?

De är bra att lägga till i långkokta grytor, soppor och risrätter eftersom de ger en god smak utan att vara överväldigande. De används bäst i recept som kräver lång och långsam tillagning.

Torkade lagerblad brukar läggas till en sjudande maträtt och tas bort före servering.

Du kan också använda dem malda tillsammans med andra kryddor som spiskummin, paprika, vitlökspulver, chilipepparflingor eller oregano. Ibland säljs torkade lagerblad också i pulverform som du kan tillsätta i såser som tomatsås eller currypasta för att ge den en god smak utan att behöva oroa dig för att använda för många hela blad.

Hur länge håller torkade lagerblad?

Torkade lagerblad kan hålla länge om de förvaras på rätt sätt. Vissa rekommenderar att de förvaras i en lufttät behållare, bort från ljus och värme, för att undvika missfärgning eller försämring av smaken. Torkade lagerblad kan hålla i upp till 24 månader, men smaken kan börja avta efter cirka 12 månader. För bästa resultat använder du lagerblad som nyligen torkats.

Kan man äta lagerblad?

Om du äter ett lagerblad skadar det dig inte. Anledningen till att man rekommenderar att man tar bort torkade lagerblad före servering är att de inte mjuknar trots att de puttrar i grytan. Kanterna kan vara skarpa och konsistensen inte riktigt idealisk att äta.

Kan man laga mat med färska lagerblad?

Ja, du kan använda färska lagerblad för att laga mat, men smaken kan bli lite intensivare och ibland lite mer bitter än när du lagar mat med torkade lagerblad. Med detta i åtanke kanske du inte vill låta dem vara kvar under hela tillagningstiden.

Hur länge håller färska lagerblad?

Färska lagerblad som förvaras i en lufttät behållare håller sig i kylskåpet i 7-10 dagar.

Lämna en kommentar