Hur man tinar räkor

Frysta räkor är en stapelvara i mitt hus, och eftersom de tinar så snabbt kan en fantastisk middag vara på bordet super snabbt. Det finns några sätt att tina räkor säkert och snabbt, och du hittar de enkla instruktionerna nedan.

Visste du att en del av de ”färska räkor” du köper i en butik har tidigare varit frysta? Eller så har de varit legat i lake med konserveringsmedel.
När du tänker på hur lång tid det tar att få räkor från vattnet (oavsett om dessa vatten är vid Norra atlanten, Asien, Central- eller Sydamerika eller någon annanstans) till butiken, så blir det helt logiskt. Även när du köper räkor från en fiskhandlare eller en skaldjursdisk som är tinade och ligger på is, så kan de mycket möjligt tidigare varit frysta.

Därför bör du aldrig vara tveksam att köpa frysta räkor! Faktum är att när du köper frysta räkor har du möjlighet att tina dem precis innan du tillagar dem, så att du vet att de är färska. Du behöver inte stressa för att tillaga de tinade räkorna inom en dag. Tina dem helt enkelt när du är redo att laga din räkrätt, och på mycket kort tid är du redo att börja laga mat.

Hur länge håller frysta räkor?

De kommer att hålla upp till 9 månader, men att använda dem inom 3 månader ger bäst smak och textur. Att köpa frysta råa räkor i skal är det bästa valet: skalade räkor kan ha tillsatser för att bevara färskheten, medan räkor med skalet på är mindre benägna att ha något tillsatt. Dessutom kan skalning och rengöring av räkor innan frysning orsaka förlust av smak och textur.

Undvik alla frysta räkor med mörka fläckar, vilket indikerar att räkorna var mindre färska när de frystes.

Så länge håller tinade räkor

Upptinade räkor ska förvaras i kylskåp och användas inom 2 dagar.

Det finns flera sätt att tina räkor. Vilket sätt du väljer (nedan!) beror troligtvis på hur snabbt du planerar att tillaga dem!

Hur man tinar räkor i frysen

Frysta räkor tinar i kylskåpet över natten, och detta är det optimala sättet att tina dem på. Du kan behålla räkorna i sin ursprungliga förpackning (om de redan är i en förseglad påse). Placera påsen eller förpackningen på en bakplåt med höga kanter eller i en grund skål om det skulle läcka. Tiden det tar beror på hur stor en block/paket med frysta räkor du har och hur stora räkorna är. Större räkor tar längre tid att tina. Större block eller paket med räkor tar också längre tid. När de börjar tina, kommer att bryta isblocket med räkor i mindre bitar att hjälpa dem tina snabbare.

Men om du inte har monsterstora räkor eller en massiv block av räkor, bör 24 timmar vara tillräckligt. När räkorna är mjuka och böjliga är de redo att användas.

När dina räkor har tinat ska du placera de tinade räkorna på en bricka eller skärbräda som är täckt med rena torra pappershanddukar för att absorbera eventuell överflödig fuktighet. Genom att ta bort överskottsfuktigheten kommer de att tillagas bättre, oavsett om de steks i en panna eller suger åt sig smaker från en soppa, sås eller gryta. Om du planerar att använda dem utan skal, ta bort skalet och rengör dem innan du torkar dem på pappershanddukar.

Hur man snabbtinar räkor


Fyll en stor skål med kallt vatten.

Om dina räkor är förseglade i en påse är det bra, men om räkorna inte är i en lufttät påse, vill du överföra dem till en robust plastpåse med en säker dragkedjestängning.

Placera påsen i det kalla vattnet. Placera en skål eller något med lite vikt ovanpå räkorna så att de förblir nedsänkta i det kalla vattnet.

Hur man tinat räkor Låt dem sitta i cirka 25 minuter tills räkorna är tinade. Använd ibland händerna för att försöka separera räkorna i påsen utan att öppna den, så att de tinas snabbare och jämnare. Ta ut räkorna från påsen.

Oavsett hur du har tinat räkorna, vill du torka dem innan du tillagar dem så att de får en fin färg och blir lite bruna på utsidan när du tillagar dem (om du inte planerar att pochera dem). För att göra detta, skala räkorna (om du inte planerar att tillaga dem i skalet). Sprid ut de skalade räkorna på ett fat eller en skärbräda som är täckt med rena torra pappershanddukar för att suga upp överflödig fukt.

Lämna en kommentar