Hur man håller kakor och tårtor fräscha

Undrar du hur du kan hålla din hembakta kaka eller tårta fräsch?

Precis som de flesta bakade godsaker är kakor bäst när de är färska. Ju mjukare och fuktigare de är, desto mer delikata och himmelska är de. Särskilt sockerkaksbaserade kakor

Om du precis har bakat eller köpt en kaka men vill spara den till senare, kan du göra så här för att hålla den fräsch tills det är dags att njuta av den.

Kom ihåg att de viktigaste faktorerna att se upp med är värme och fuktighet. Båda kan leda till att mögel och bakterier börjar växa, vilket gör att din kaka blir dålig.

Om du inte planerar att servera kakan/tårtan inom några dagar är det bäst att förvara den i lådan den kom i.

Om du bakade den själv, lägg den bara på en tallrik och täck den med ett matskydd, gladpack eller en omkullvänd skål som är tillräckligt stor för att täcka tårtans överdel och sidor.

De ger inte ett helt lufttätt skydd, men de skyddar åtminstone din tårta.

Men om du föredrar att se till att bevara all fukt och minska risken för att kakan torkar ut, förvara den i en lufttät plastförvaringsbehållare.

Låt sedan den täckta kakan stå på köksbänken i rumstemperatur, borta från direkt solljus eller någon större värmekälla som kan smälta glasyren.

Om ditt hem är bekvämt svalt och tillräckligt torrt kan kakan hålla sig fräsch i flera dagar – upp till fem, för att vara exakt.

Om du redan har skurit kakan är det bara att lägga glasyr på de skurna sidorna. Smöret och grädden i glasyren kommer att försegla fukten på dessa ytor.

Ingen glasyr längre? Täck bara de skivade sidorna med plast eller plastfolie för att förhindra att de torkar ut, och täck dem sedan enligt anvisningarna ovan. En skuren tårta håller sig lite kortare tid än en hel tårta, cirka 3-4 dagar i rumstemperatur.

Generellt sett håller sig kakor med mer smör fuktiga längre än kakor med mindre smör.

Kyl tårtan – men bara när det är nödvändigt

Precis som bröd och bakverk behåller kakor inte sin färskhet särskilt länge i kylskåpet.

Det motsatta kan faktiskt hända – de torkar ut.

Detta beror på att bakverk innehåller stärkelse, vars molekyler absorberar fukt när de tillagas. När kakan svalnar efter gräddningen börjar stärkelsemolekylerna hårdna igen.

Denna omkristalliseringsprocess pressar ut fukten till ytan där den avdunstar. Kylning förstärker denna process ytterligare.

Resultatet? En torr, hårdnad kaka.

Överväg kylning endast om tårtan har en fuktig, lättfördärvlig fyllning eller toppning, t.ex. färsk frukt eller vaniljsås, eller om glasyren är gjord av mjölkprodukter, t.ex. vispad grädde, mascarpone eller gräddost.

Du kanske också vill kyla den om vädret är särskilt varmt och fuktigt.

Om du vill kyla in orostade kakor, svep in dem väl i plastfolie och se till att plasten sluter ordentligt på alla ytor. Du vill inte att kakan ska absorbera oönskade lukter och smaker i kylskåpet.

Små eller mindre kakor som muffins, muffins, muffins och brödkakor kan läggas i fryspåsar. Pressa bara ut all luft innan du förseglar dem eller drar till dig blixtlåset.

För de med glasyr, ställ dem först i kylskåp i 15 minuter för att glasyren ska stelna något. Linda sedan in den löst i plastfolie eller lägg den i en tårtförvaringslåda innan den förvaras i kylskåpet.

Tårtor med smörkräm och ganache håller sig fräscha i kylskåpet i 3-4 dagar. Kakor med färsk frukt eller mjölkbaserade fyllningar och glasyr håller högst två dagar.

Ta fram den kylda kakan 30 minuter till en timme före servering.

Frysning av en tårta för långvarig fräschhet

Om du har köpt en tårta flera dagar i förväg är det bäst att frysa in den. Frostad tårta kan frysas in under lång tid utan att dess smak och kvalitet försämras – med undantag för specialkakor som chiffon- och angel food-tårtor.

Kakor med hög fetthalt fryser bäst.

Om du har bakat kakan själv kan du frysa in den nu innan du dekorerar den med glasyr och dekorationer senare. Lägg den i kylskåpet över natten för att tina långsamt, eller på köksbänken i 30-60 minuter.

Det är lättare att smälta glasyren på en kall och fast tårta än på en mjuk, nybakad tårta. Men innan du fryser in tårtan, ska du slå in den i plastfolie när den har svalnat helt.

Du kan välja att göra detta skivtäckt, skiktvis eller i sin helhet.

Se bara till att du förseglar alla ytor – över-, under- och sidoytor. Och se till att det finns gott om plats i frysen så att tårtan inte blir mosad.

Om kakan är köpt i affären kan du välja att behålla den i sin baklådan och slå in hela lådan i plastfolie innan du fryser in den.

Ofrusna kakor kan förvaras i frysen i upp till 6 månader, medan frysta kakor kan frysas i upp till 4 månader.

Tina de ogrostade kakorna övertäckta och de glaserade löst övertäckta i 2 till 3 timmar i rumstemperatur innan de serveras.

Du kommer att märka att en tidigare fryst kaka är fräschare och mer smakrik än en kaka som stått i kylskåp eller rumstemperatur i flera dagar.

Det kan dock vara ganska svårt att tina glaserade kakor.

Speciella toppingar som smörkräm och fondant hjälper till att hålla fukten i kakan, men de tenderar att kondensera när de tas ut ur kylen eller frysen för snabbt. Detta kan leda till att glasyrens färger sprider sig, vilket kan förstöra hela dekorationen.

För att undvika detta kan du försöka tina en smörkräm eller fondanttårta gradvis.

Från frysen ska den först föras över till kylskåpet där den långsamt kan anpassa sig till en mindre kall temperatur – minst ett par timmar.

Flytta sedan om möjligt in den i ett svalt rum i ytterligare några timmar innan du tar fram den för att servera den – särskilt under sommarmånaderna.

För tårtor med vispad grädde eller fransk eller italiensk smörkräm rekommenderar jag inte att du fryser dem. Konsistensen kan försämras, vilket gör att de blir ganska blöta eller ibland klibbiga.

Lämna en kommentar