Hur man tillagar pasta i mikrovågsugn

Behöver du göra snabb pasta till lunch eller middag? Att mikra pasta är ett enkelt sätt att stilla din hungriga mage, och nykokt pasta är nyttigare än snabbpasta från frysavdelningen.

Oavsett om du gör en tomat-, grädd- eller olivoljebaserad pasta så är det enkelt att laga pasta i mikrovågsugnen utan att behöva använda en spis för att koka både pasta och sås.

Hur lagar man pasta i mikrovågsugn? 

Lägg en portion torr pasta i en mikrovågssäker skål och fyll den med vatten. Se till att vattennivån överstiger pastan med några centimeter.

Placera skålen ovanpå en tallrik som kan användas i mikrovågsugn om vattnet skulle koka över när det börjar koka.

Låt dem koka på hög effekt i 3 till 4 minuter och kontrollera om de är klara. Fortsätt vid behov att mikrovågsugna i intervaller om 30 sekunder tills pastan är genomkokt.

Sila av pastan från resten av vattnet och lägg över den på en tallrik eller skål. Häll på sås, strö över riven ost eller lägg till någon av dina favorit-toppings innan du serverar.

Det finns en mängd olika pastarätter som du kan tillaga i mikrovågsugnen. Det är en enkel tidsbesparing som du kan åstadkomma på 5 minuter jämfört med tillagning på spisen.

Nyckeln är att koka de torra pastan på rätt sätt, resten är lätt.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av experttips och tid för att laga pasta i mikrovågsugn på ett effektivt sätt. Nedan besvaras ofta ställda frågor om att mikrovågsugna pasta perfekt, varje gång.

Kan man koka vanlig pasta i mikrovågsugn?

Ja, du kan laga vanlig pasta i mikrovågsugnen på mindre än 5 minuter. Det är väldigt enkelt jämfört med att laga pasta på spisen.

Pastans form kan påverka mängden vatten och tillagningstiden beroende på mikrovågsugnens effekt. Det rekommenderas därför att man granskar tillagningsanvisningarna för patsan och tillverkarens anvisningar för mikron.

Hur länge ska jag mikrovågsugna pasta?

Vanligtvis kan en portion pasta ta 3-6 minuter att laga i mikro. Men om du gör mer än en portion kan det ta lite längre tid.

Beroende på vilken typ av pasta du använder kan tiden i mikrovågsugnen variera.

  • Fusilli: 6 minuter
  • Makaroner: 5 minuter
  • Spaghetti: 4 minuter
  • Penne: 9 minuter

Tillagningstiderna är baserade på enstaka portioner och börjar med kallt vatten. Om du använder kokande vatten för att koka pasta i mikrovågsugn, tänk på att tillsätta 1 matsked olja och fyll på det varma vattnet så att det täcker nudeln minst 5 cm ovanför.

Om du smörjer dem med olja kan de inte limma ihop när de tillagas i mikrovågsugnen. Tillagningstiden förkortas och det tar bara 2-3 minuter totalt.

Tips för att laga pasta i mikrovågsugn

Pastarätter är goda och näringsrika och är så lätta att tillaga i mikrovågsugn. Från tillagning av torkad pasta till återuppvärmning av pasta- det halverar tiden för att förbereda måltiderna.

Beroende på portionens storlek, pastatyp och typ av sås varierar tillagningstiden och processen något.

Här får du tips om hur du lagar pasta i mikrovågsugn:

  • Lägg en mikrovågssäker tallrik under skålen om vattnet skulle koka över och minimera röran när du lagar pasta i mikrovågsugnen.
  • Täck med ett lock eller plastfolie för att förhindra att det stänker.
  • Bestryk den hårda pastan med olivolja eller vegetabilisk olja för att undvika att nudlarna klumpar ihop sig med varandra.
  • Fyll på så mycket vatten att nudlarna ligger minst 5 cm djupt ner i behållaren.
  • Tillsätt ytterligare 100 ml vatten mellan intervallerna för att förhindra att pastan bränns eller inte kokar tillräckligt.
  • Använd eventuellt en pastakokare för mikrovågsugn för att tillaga nudlarna jämnare i apparaten.

Bästa sättet att laga pasta i mikro

Det bästa sättet att tillaga pasta i mikrovågsugn är att tillsätta rätt mängd vatten och använda rätt tillagningstid. Typen av pasta, portionsstorlek och mikrovågsugnens effekt kan förändra saker helt och hållet.

Läs igenom tillagningsanvisningarna för pasta för att förstå den föreslagna tillagningstiden.

Lägg över önskad mängd torr pasta i en mikrovågsugnssäker skål. Fyll på med kallt eller kokande vatten och se till att vattnet når upp till 5 cm över pastan.

Om du är osäker kan du placera en tallrik som är mikrovågsugnssäker under den för att fånga upp kokande vatten som rinner över när du kokar.

Tillaga i mikrovågsugn på hög effekt (100 %) i 3 till 4 minuter. Kontrollera om det är färdigt och bestäm tillagningstiden enligt anvisningarna.

Om det behövs, öka tiden med ytterligare 30 sekunders intervaller tills pastan är genomkokt.

Häll av det extra vattnet och tillsätt den uppvärmda pastasåsen. Garnera med riven parmesanost och andra tillbehör och njut av en utsökt och fräsch pastamåltid.

Slutsats

Mikrovågsugnen gör det lätt att laga vanlig hård pasta och att värma pastasås för att kombinera den med andra pastorätter.

Tillagningstiden beror på pastans form, mängden som tillagas och mikrovågsugnens effekt. I allmänhet tar det mellan 3 och 10 minuter totalt.

Tiden påverkas också om du börjar mikrovågsugga pastan med kallt eller kokande vatten.

Läs alltid igenom tillagningsanvisningarna och justera tillagningstiden i mikrovågsugnen beroende på mängd, pastatypen och mikrovågsugnens effekt.

Tillsätt salt innan du kokar pastan för att få mer smak. För att undvika att nudlarna klumpar ihop sig, stryk dem med olivolja innan du sänker dem i vattnet.

Kontrollera om nudlarna är klara och håll dig nära mikrovågsugnen för att hålla koll på vattennivån så att nudlarna inte blir torra eller brända. Var flexibel och tillsätt mer vatten för att koka pastan ordentligt.

Det är superenkelt att laga pasta i mikrovågsugn. Med ett vaksamt öga kan du få bästa resultat på kortare tid än vid matlagning på spisen.

Lämna en kommentar