Hur man förvarar bananer

Bananer är ganska lätta att förvara. Förvara dem helt enkelt på bänken i rumstemperatur.

Beroende på vilket stadium i mognadsprocessen frukten befinner sig i, kan den hålla sig i samma mognadsstadie i 2-6 dagar.

bananklase

Olika mognadsfaser

När det gäller bananer verkar det som om folk har olika åsikter om hur mogna de ska vara när man äter dem.

Vissa föredrar dem ljusgula med en grönaktig stjälk när frukten är knappt mogen, och det är min uppfattning om en perfekt banan. Jag vill ha min frukt fast och bara knappt söt.

Därefter kommer det gula stadiet, som många anser vara när bananen är som bäst, därefter kommer det gula stadiet med bruna fläckar och slutligen det bruna stadiet på gränsen till svart.

Vi kan vara oense om när frukten smakar som bäst, men jag tror att vi kan vara överens om att de går igenom varje steg i mognadsprocessen ganska snabbt.

Med detta sagt är förvaringen viktig. Det är en hårfin gräns mellan att inte vara tillräckligt mogen och att vara övermogen. När du vet hur du ska förvara frukten på rätt sätt kan du njuta av den precis som du vill ha den.

Få bananerna att mogna med en papperspåse

Detta är ett ganska populärt trick, och det beror på att det fungerar. Om du försöker påskynda mognadsprocessen kan du helt enkelt lägga frukten i en brun papperspåse som ligger i ett varmt område – framför ett soligt fönster är perfekt.

Pås-tricket fungerar eftersom frukten naturligt släpper ut etylengas som börjar flöda genom påsen, vilket gör att allt i påsen mognar snabbare.

Det är bäst att göra detta med minst två fruker. Om du bara har en banan som du försöker mogna kan du lägga till ett päron eller ett äpple i påsen. Det kommer att ha samma effekt och bidra till att påskynda processen.

Använd plast för att bevara mognad

Har du någonsin lagt märke till att när du köper en klase banan i matbutiken är topparna täckta av plast? Eller ibland till och med hela klasen i en plastpåse?

Det är så säljaren bevarar frukten. Eftersom den etylengas som bildas kommer ut ur stjälkarna kan man genom att svepa in dem i plast hjälpa till att bromsa frigörandet av gasen, vilket i sin tur bromsar fruktens mognad.

Om du köper frukten när den är helt mogen och vill behålla den i just det stadiet så länge som möjligt, föreslår jag att du separerar dem och slår in topparna individuellt med plastfolie. Detta är lättare än att slå in hela klasen, så du behöver inte packa upp och packa in klasen igen varje dag.

När frukten är förpackad kan du förvara den på bänken i rumstemperatur.

Kyl ner för att stoppa mognaden

Om din frukt är perfekt mogen, men du inte är redo att äta den än och vill behålla den lite längre, kan du helt enkelt placera den i kylskåpet för att stoppa mognadsprocessen.

Du kan förvara frukten i kylskåpet i 2-3 dagar. Skalet kommer att bli brunt, men insidan kommer att vara bra.

Kylskåpet stoppar mognadsprocessen helt och hållet. Jag vill att du ska komma ihåg det, för när du väl lägger en banan i kylskåpet kan du inte ta ut den igen och hoppas att den ska fortsätta att mogna.

En bra regel att komma ihåg: lägg inte in undermogna gröna bananer i kylskåpet – de kommer aldrig att bli gula, sötare eller mogna.

Jag har sett några recept som innehåller de gröna bananerna, men jag skulle inte rekommendera det. De är faktiskt väldigt stärkelserika och kan vara jobbiga för matsmältningssystemet.

Glöm inte frysen

Om din frukt blir riktigt brun och mjuk, var inte orolig! Du kan frysa in dem för att senare använda dem i fruktsmoothies eller till och med för att göra bananglass.

Allt du behöver göra är att skala frukten och lägga den i en påse i frysen. Jag gillar att dela mina på mitten för att underlätta förvaring.

När du är redo att använda dem är det bara att slänga några bitar i mixern eller matberedaren och följa receptet som vanligt. De håller sig i frysen i 3-6 månader.

Du kan alltid göra bananbröd eller muffins av din övermogna frukt.

Sammanfattning

Här är dagens lektion: Om du vill undvika övermogna bananer kan du försöka slå in stjälkarna individuellt i plastfolie. Jag tror att du kommer att bli mycket nöjd med resultatet.

Och kom ihåg att du alltid kan lägga perfekt mogna bananer i kylskåpet för att förlänga deras livslängd i några dagar.

Dela gärna med dig av dina favoritsätt att använda denna frukt i kommentarerna nedan.

Lämna en kommentar