Hur länge håller brie?

De flesta älskar brieost för dess krämiga, milda smak. Om du har ett lager av brie måste du så småningom fråga dig själv: Blir brieost dålig?

Eller kanske har du hittat hit för att du inte riktigt är säker på hur du ska avgöra om din brie är dålig.

När du ser mögel på de flesta livsmedel vet du att produkten är förstörd. Men eftersom brie har ett skal av vitmögel fungerar den metoden uppenbarligen inte.

Om du vill veta mer om förvaringsmetoder, hållbarhet och tecken på att din brieost är förstörd är den här artikeln något för dig. Läs vidare.

Hur man förvarar brieost

Precis som andra ostsorter, som feta eller blåmögelost, bör du förvara brie i kylskåpet. Så länge den är oöppnad är originalförpackningen helt okej.

När du öppnar den inslagna osten är det viktigaste att komma ihåg att förvara överbliven brie väl inslagen.

En bra förpackning håller luften och starka lukter från kylskåpet ute och fukten inne. Det förhindrar också att mögelsporer sprids i hela kylskåpet och kontaminerar andra livsmedel.

När det gäller hur du ska slå in den överblivna osten kan du vanligtvis använda den ursprungliga förpackningen.

TIPS

Om du inte kan använda den ursprungliga förpackningen kan du använda aluminiumfolie eller vaxpapper.

Sist men inte minst serveras brie bäst i rumstemperatur. Därför är det oftast en bra idé att ta ut den ur kylskåpet ungefär en halvtimme före servering.

Brie med vindruvor

Kan man frysa brieost?

Den allmänna uppfattningen är att man inte bör frysa mjuka ostar. Men om det står mellan att antingen frysa eller att låta den bli dålig är det definitivt bättre att frysa den.

Precis som när du fryser in keso eller yoghurt, eller många andra mejeriprodukter för den delen, kommer konsistensen att förändras efter upptining.

Brie blir smulig och är kanske inte ett bra val i en smörgås eller som tillbehör till frukosten. Men den borde fungera ganska bra i tillagade rätter, exempelvis grytor

Om du vill veta mer om hur man fryser in brie kan du läsa vår artikel om det här.

Hur länge håller brieost?

Låt oss tala kort om produktionsprocessen eftersom den är viktig för denna mjukosts hållbarhet.

Vitmögelostar tar 6-8 veckor att mogna. Under den första månaden eller ännu längre mognar de i en kontrollerad miljö för att se till att möglet sätter sig ordentligt.

Sedan förpackas osten och skickas till din lokala livsmedelsbutik och hamnar i kylavdelningen.

Osten har ett bäst-före-datum, men till skillnad från nästan alla andra livsmedel är det inte optimalt att äta den så fort du köper den. Tvärtom rekommenderar många producenter att man äter den nära bäst före datumet för att få bästa möjliga smak.

Minns du att brie behöver 6-8 veckor för att mogna? När den väl hamnar på hyllan har den vanligtvis 2 till 3 veckor på sig att mogna fullt ut.

Det är förstås inget fel med att äta den direkt. Du bör bara vara medveten om att smaken och konsistensen hos brie förändras med tiden.

Det betyder också att osten inte förstörs direkt efter datumet på etiketten, utan att alla processer som pågår inuti den fortsätter.

Det betyder att osten fortfarande bör vara välsmakande en vecka efter det datumet. Men förr eller senare kommer du att få en övermogen brie som inte smakar så gott.

Observera att det är liten eller ingen skillnad mellan oöppnad och öppnad brie när det gäller hållbarheten. En oöppnad brie fortsätter att mogna på samma sätt som en öppnad brie.

 Kylskåp
Brieost (oöppnad eller öppnad)Bäst före + 1 vecka

Observera att perioden ovan gäller för bästa kvalitet.

Hur vet man om brieosten är dålig?

Först och främst ska du leta efter tecken på mögel som inte är naturligt förekommande på vitmögelostar. Det innebär gröna eller blå sporer på ytan. Om det finns några ska osten kasseras.

Om ytan är okej kan du skära en skiva och bedöma dess kvalitet. Om den har en mörkare färg, luktar illa eller om konsistensen är förändrad ska du kasta den.

Kom ihåg att brieost fortsätter att mogna under hela lagringstiden. Så även om den kan vara helt säker att äta efter två eller tre veckor efter datumet på etiketten, är smaken troligen inte alls god.

Om smaken inte är tillräckligt god, släng den.

Sammanfattning av hållbarhetstiden och fördärvningen av brieost

Tack för att du har läst denna guide om brie. Låt oss kort sammanfatta vad vi har behandlat:

  • Hur länge håller brieost? Brieost håller vanligtvis god kvalitet fram till det tryckta datumet och sedan ett par dagar efter det. Den mognar fortfarande när den ligger i kylskåpet, så du bör räkna med att smaken kommer att utvecklas något med tiden. Om den kommer till en punkt där smaken blir för stark, eller om det är mer än en vecka efter datumet, är det dags att slänga den.
  • Behöver brie kylas? Ja, du bör kyla brie och förvara den väl inslagen när du öppnar förpackningen för första gången. Håll den dessutom borta från starka lukter och andra mögliga ostar, som blåmögelost.
  • Hur vet man om brie är dålig? När du kontrollerar om din brie fortfarande är god att äta kan du leta efter mögel som inte finns i brie (t.ex. blå eller röda sporer), mörkare färg eller en konstig lukt. Om det inte finns något oroväckande kan du provsmaka den för att ta reda på om smaken fortfarande är okej. Om den är för stark eller illasmakande ska du kasta den.

Lämna en kommentar