Hur länge håller cheesecake i kylskåpet?

Vem älskar inte cheesecake? Den är söt, dekadent och förvånansvärt mättande. Om du har köpt en stor portion eller bakat en hel tårta och fått några rester, hur förvarar du då denna efterrätt? Och, hur snabbt blir cheesecake dålig?

Eller kanske ska du ordna en liten fest för några vänner mitt i veckan. Även om de älskar din cheesecake har du inte tid att göra den samma dag som du ordnar festen. Så du funderar på att göra den i förväg, men du är inte säker på om det går att frysa in den eller inte.

Om du är redo att lära dig ett och annat om förvaring, hållbarhet, frysning och hur cheesecake blir dålig, läs vidare.

cheesecake med blårbärstopping på tallrik
Cheesecake är perfekt att förbereda inför fester

Hur man förvarar cheesecake

Eftersom huvudingrediensen i cheesecake är färskost (eller ibland keso eller ricotta) är jag ganska säker på att du vet att den ska förvaras i kylskåp.

Självklart bör du hålla den täckt så att den inte absorberar lukt från kylskåpet och inte torkar ut. För att täcka den kan du använda en tårtbärare eller skära resterna i mindre bitar och lägga dem i lufttäta behållare. Alternativt kan du slå in kakan med aluminiumfolie eller plastfolie.

Om du serverar cheesecaken med en toppning som inte håller sig bra i kylen är det bättre att ställa in kakan i kylen utan toppning och lägga till den sista finishen precis innan servering.

cheesecake på gaffel

Kan man frysa cheesecake?

Som du säkert kan förvänta dig håller cheesecaken i kylskåpet sig fräsch i bara några dagar. Så om du vill ha den kvar längre är det bäst att frysa in den. Och cheesecake är en av de kakor som fryser ganska bra, och många bagerier rekommenderar att man fryser in resterna.

Hur din cheesecake fryser beror naturligtvis på ingredienserna och det recept som du eller ditt bageri följer. När det gäller frysning är med andra ord inte alla cheesecakes lika. Men som en tumregel kan du anta att täta cheesecakes utan känsliga toppings vanligtvis fryser mycket bra.

För bästa resultat kan du frysa in kakan utan toppning och lägga till den precis innan du serverar den.

När det gäller hur man fryser kakan är det superenkelt.

Du måste i princip packa in kakan med något som är säkert för frysen, så att den inte torkar ut eller får frysbränna. Det kan vara vad som helst, till exempel en lufttät behållare, en fryspåse eller ett dubbelt lager aluminiumfolie. Se bara till att du inte krossar bitarna när du slår in dem.

När du behöver tina kakan kan du ställa den i kylskåpet kvällen innan du ska servera den. Eller åtminstone några timmar innan du behöver den.

Sist men inte minst kan du frysa in cheesecaken igen om du har tinat den i kylskåpet.

TIPS

Cheesecake är också ett utmärkt sätt att använda fryst keso eller fryst ricotta som ligger i frysen i flera månader. Ja, du kan frysa in ricotta (som fryser bra) och keso (som fryser bra).

Hur länge håller cheesecake?

Som du vet görs cheesecake av mejeriprodukter, särskilt färskost. Ägg ingår också i de flesta recept. Dessa ingredienser är ganska känsliga, så kakan behåller inte fräschheten så länge.

Generellt sett är hållbarheten för ostkakor som köps i butiken 5-7 dagar i kylskåp om inte förpackningsetiketten anger en kortare tid.

När det gäller hemlagad cheesecake vill du vanligtvis inte förvara den i kylskåp längre än 5 dagar. Eller kortare, om receptet du följer säger det, eller om det finns några lättförstörbara ingredienser.

Om du behöver förvara cheesecake längre är det bäst att frysa in den. Tårtan ska hålla god kvalitet i frysen i minst några månader.

TIPS

Om du planerar att frysa in cheesecaken så att dina gäster kan njuta av den, är det bäst att du testar att frysa in en liten mängd av just den kakan i förväg. På så sätt får du veta vad du kan förvänta dig efter upptining och om kakan är tillräckligt god för att serveras till dina vänner.

 KylskåpFrysare
cheesecake (hemlagad)3 – 5 dagar1+ månad
cheesecake (köpt i affären)5 – 7 dagar3+ månader

Observera att tidsperioderna ovan endast är grova uppskattningar. Som vanligt håller den köpta varianten lite längre eftersom den vanligtvis har vissa konserveringsmedel tillsatta, medan den hemlagade varianten vanligtvis är fri från konserveringsmedel.

cheesecake med sylt på tallrik

Så här ser du om cheesecaken har blivit dålig

Tyvärr finns det inget bra sätt att se om cheesecaken har blivit dålig.

Om det finns mögel, missfärgningar eller en obehaglig lukt ska du förstås slänga det. Men vanligtvis visar sig dessa tecken efter att kakan förvarats i 2 veckor, eller ännu längre.

Det betyder att det säkraste sättet att göra detta är att slänga hemlagad cheesecake som förvaras längre än 5-7 dagar och köpt cheesecaken efter 7-9 dagar. Ja, även om den ser helt okej ut.

Lämna en kommentar