Hur länge håller äpplen?

 

Ett äpple om dagen är bra för magen, säger ordspråket. Men vad händer om du har hittat ett fantastiskt pris och köpt fler äpplen än du kan använda inom en vecka? Hur länge håller sig äpplen?

Eller kanske en vän eller familjemedlem som äger en liten fruktodling har gett dig ett stort parti ekologiska äpplen. Vem skulle säga nej till det?

Naturligtvis är du jätteglad att ha dem här. Men samtidigt är du orolig för att du inte ska kunna äta dem eller använda dem i bakning och matlagning innan de blir dåliga.

Nu letar du efter sätt att förvara äpplen längre. Och eftersom du alltid har haft dem på bänken överväger du andra alternativ, som att kyla dem eller kanske till och med frysa in dem om det är vettigt.

Om du vill lära dig ett och annat om äpplen är den här artikeln något för dig. I den går vi igenom lagring, hållbarhet och hur äpplen blir dåliga. Om det låter intressant kan du fortsätta att läsa.

Hur länge håller äpplen?

Hela äpplen klarar sig vanligtvis en vecka, kanske upp till två veckor, i skafferiet innan skalet börjar få rynkor och blir mosiga.

Om du förvarar dem i kylskåpet håller de i 4-6 veckor, ibland upp till 2 månader innan kvaliteten börjar försämras.

När det gäller skivade äpplen behåller de sin kvalitet i 3 till 5 dagar.

Om du funderar på att skära äpplen för hela veckan på söndagskvällen är det kanske inte den bästa idén. Det vore bättre om du planerade två kortare pass, ett på söndag och ett i mitten av veckan.

  Förrådsutrymme Kylskåp
Färska äpplen 1 – 2 veckor 4 – 6 veckor
Uppskurna äpplen   3 – 5 dagar

Observera att perioderna ovan endast är uppskattningar.

Hur du ser om äpplen har blivit dåliga

Färska äpplen har en ljus, fruktig doft, glänsande skal och fast fruktkött. När du köper äpplen i snabbköpet ska du se till att du endast väljer äpplen utan blåmärken eller mjuka fläckar. De med blåmärken, hål eller fläckar håller sig förmodligen inte så bra.

TIPS

Om du lagrar ett gäng äpplen tillsammans bör du kontrollera dem varje vecka eller så. Vid denna kontroll bör du välja ut de äpplen som är av dålig kvalitet och antingen använda dem eller slänga dem. På så sätt kan bakterierna inte spridas till de friska äpplena.

Om äpplet har fått en grynig konsistens eller om saften rinner ut, släng det. Samma sak om du ser tecken på mögeltillväxt eller stora bruna fläckar.

Om skalet är skrynkligt och konsistensen grynig, men allt annat är okej, är äpplet fortfarande okej att äta. Men det kommer inte att smaka så bra i sig självt. Därför är det nog bättre att riva det och lägga till i en sallad.

Och även om äpplena ser bra ut på utsidan kan de vara bruna på insidan. Det är oftast fallet om de har hanterats felaktigt under lagringen. I så fall ska du kasta frukterna.

När det gäller äppelskivor ska du räkna med att de blir bruna. Men om något annat förändras i frukten ska du göra dig av med den. Gör samma sak med alla äppelskivor som du kylar i över en vecka.

Hur man förvarar äpplen

När det gäller lagring av färska äpplen finns det två alternativ. Du kan antingen förvara dem i rumstemperatur eller i kylskåp. Båda alternativen är giltiga beroende på omständigheterna.

Om du planerar att använda äpplena inom en vecka eller så kan du förvara dem i skafferiet eller köket. Se bara till att de står på ett svalt och torrt ställe, borta från värmekällor.

Generellt sett är det bättre ju kallare platsen är, eftersom äpplen mognar mycket snabbare i rumstemperatur än i kalla temperaturer.

TIPS

Om du har tagit med dig äpplena hem i en plastpåse ska du öppna den eller göra några hål i den innan du förvarar den.

För långtidsförvaring av äpplen är kylskåpet det bästa alternativet. Lägg äpplena i produktlådan eller någon annanstans, bort från starka lukter.

Om du har mycket fler äpplen än vad som ryms i kylskåpet kan du också försöka hitta en annan kall plats där de kan ligga.

Kanske är det en ouppvärmd källare eller ett garage, där temperaturen bara är några grader högre än i kylskåpet. En sådan plats är ett utmärkt ställe att förvara äpplen på.

TIPS

Täck lådan med frukterna med en ren och fuktig trasa. Det hjälper till att förhindra att frukterna skrumpnar.

Om du inte kan få något av alternativen att fungera kan du alltid göra äppelmos på burk. Den håller ganska länge och är en utmärkt nivå högre än att köpa kommersiell äppelmos. Eller baka en äppelpaj och frysa in den.

När det gäller förvaring av skivade äpplen bör du förvara dem i kylskåpet i en lufttät behållare. Bitarna blir bruna på grund av oxidation, men du kan förhindra det genom att sänka dem i vatten och tillsätta en tesked citronsaft per en kopp vatten. Syran i citronsaften kommer att sakta ner brunfärgningsprocessen.

TIPS

Om du inte har någon citronsaft, men har äppeljuice berikad med C-vitamin, kan du använda den i stället. Det har som bonus att frukten behåller mer av sin smak.

Lämna en kommentar