Citroner- huskurer och naturliga botemedel.

 

Citronträdet, som är en av världens äldsta odlade fruktträd, tros ha sitt ursprung i Asien, mer specifikt  i Indien.

Studier visar att denna frukt är en korsning mellan två olika citrusfrukter, och historiskt sett har den använts på många olika sätt.

Intagen oralt fungerar frukten som en antiinflammatorisk produkt, renar kroppen från gifter genom att främja svettning, fungerar som ett diuretikum, hjälper till med matsmältningen, stärker immunförsvaret och lindrar kramper.

Ytligt kan saften hjälpa till att utvidga blodkärlen i huden, lindra solbränna och till och med stoppa näsblod.

Även om frukten är mycket sur i smaken kan dess juice faktiskt minska surheten i matsmältningssystemet. Citron stimulerar våra matsmältningssafter genom att producera enzymer i slemhinnan i magen.

Detta förbättrar kroppens förmåga att absorbera välbehövliga näringsämnen som järn och kalcium.

Dessutom kan du inte slå denna frukt när det gäller att stärka ditt immunförsvar. Juicen från en citron ger trettiotre procent av ditt dagliga behov av C-vitamin och innehåller antioxidativa egenskaper som hjälper till att skydda våra celler från skador från fria radikaler.

Juicen blandad med vatten kan öka din prestationsförmåga när du utför vardagliga uppgifter och ger dig också lite avkoppling.

Citronpreparaten varierar från behandling till behandling. Utspädd saft är lätt att applicera med en bomullstuss och kan användas för att lugna solbränd hud och desinficera mindre sår.

En citron blandad med en kopp varmt vatten är ett utmärkt gurgelmedel när det används enligt rekommendationerna (tre gånger om dagen) och lindrar både heshet och halsont.

Te är lätt att tillreda som en infusion; lägg tre teskedar torkade blad i en kopp kokande vatten och låt det dra i minst tio minuter.

Tillsätt en eller två skivor av citrusfrukten, lite honung efter smak och du har en utsökt infusion som kan hjälpa till att lindra kramper, sänka feber, lindra hosta och lindra symptom på astma (detta bör aldrig ersätta receptbelagd astmamedicin).

Citronté är också känt för att främja avslappning och djup sömn. En kopp en timme före sänggåendet kan göra skillnad.

Denna unika frukt är också ett utmärkt rengöringsmedel i köket eller någon annanstans i hemmet eftersom den kan ta bort fläckar från hårt vatten och dess sura natur gör att den till och med kan putsa upp gamla rostfria och kopparformade stekpannor.

Slutligen får vi inte glömma de fördelar som skalet ger oss. Att riva skalet har nästan lika många användningsområden som saften som det skyddar (använd bara det gula lagret).

Oljorna i peelingen sägs ha en antiinflammatorisk effekt eftersom de slappnar av blodkärlen i det behandlade området.

Gnugga in skalet i de värkande lederna och linda in dem i gasbinda, så att led- och nervsmärtorna minskar. Naturligtvis används citronskalet också i många kulinariska rätter.

När jag vill ha något sötare lägger jag till lite ekologisk honung för att stilla min sötsug. Mitt råd till dig är att experimentera och njuta!

Lämna en kommentar